Politik

Immigrations och arbetskraftsinvandringsreformen i USA fortskrider, men når man vägs ände?

Kapitolium i Washington där Senaten och Representanthusets sammanträder, i olika plenisalar.

Sverige och USA brottas med liknande problem kring papperslösa, regelrätt immigration och arbetskraftsinvandring.

Men medan den svenska regeringen ännu inte verkar vara intresserad av en amnesti för papperslösa i Sverige, trots att man vill öka invandringen, så försöker en grupp på åtta senatorer, fyra från varje parti, att driva igenom en liberaliserad immigrationsreform som ska omfatta både en långsiktig amnesti för dagens papperslösa i USA, striktare gränskontroll och liberalare regler kring arbetskraftsinvandringen till USA.

Gruppen består av republikanerna John McCain (R-Ariz.), Lindsey Graham (R-S.C.), Marco Rubio (R-Fla.) och Jeff Flake (R-Ariz.) — de fyra demokraterna — Schumer, Dick Durbin (D-Ill.), Bob Menendez (D-N.J.) och Michael Bennet (D-Colo.)

Lagtexten är på hela 844 sidor och kan läsas på den här länken S. 744: Border Security, Economic Opportunity, and Immigration Modernization Act

Endast en del handlar om arbetskraftsinvandringen, och den delen har sammanfattats av Hamish McKenzie på Pando Daily:
Everything startups need to know about the new immigration bill – in bullet points

 • Startup visa for foreign entrepreneurs who want to start a business in the US
 • H-1B visa cap raised from 65,000 to 110,000, with an adjustable cap — as high as 180,000 — based on the High Skills Jobs Demand Index formula. But the most the cap can increase or decrease each year is 10,000
 • H-1B cap exemption for Master’s and PhD STEM graduates increased to 25,000
 • Higher wage requirements for H-1B recipients. Jobs must also be posted on a new searchable portal created by the Secretary of Labor
 • 120,000 merit-based visas for talented people, based on education, employment and length of residence in the US, alongside other considerations. The individuals with the most “points” will earn the visas. This allocation also has an adjustable cap that can reach up to 250,000 during years of low unemployment
 • All PhDs exempted from green card cap. People of extraordinary ability, outstanding professors and researchers, certain physicians, and dependents are also exempted
 • STEM visa for individuals with an advanced degree, or the equivalent experience
 • Dual intent for all students on BA degree programs, or above. This allows those with job offers to apply both for green cards and H-1B visas

Som vi kan se så handlar arbetskraftsinvandringen uteslutande om högutbildade och för det mesta färdigutbildade kandidater som USA alltså hoppas få gratis efter det att deras hemländer har betalat miljonbelopp i skattepengar för att utbilda dom.

Arbetskraftsinvandringen är på både gott och ont, Hundratusentals amerikanska studenter förpassas till lågavlönade skräpjobb eftersom arbetskraftsinvandringen betyder att skatterna i USA kan hållas så låga att fattiga amerikanska studenter inte har en chans till en utbildning som är bra nog till ett jobb på Google eller Apple.

Samtidigt utlokaliserar alltså USA universitetsutbildningen till länder med högre skatter, som man sen kritiserar för de skatter som gör det möjligt för amerikanska företag att anställa utexaminerade vetenskapsmän och IT-experter. Som USA inte behöver betala ett öre för.

Kampen om de bästa hjärnorna kommer bara att bli allt intensivare, vilket betyder att även Sverige måste utöka arbetskraftsinvandringen, dock utan att använda det som ett verktyg för att sänka skatterna.

Här spelar också den snabbt växande MOOC-rörelsen en stor roll.

Nu är det långt kvar till det här lagförslaget rors i hamn och experter anser att det endast har en http://www.govtrack.us/congress/bills/113/s744 att bli lag i sin nuvarande form. Förändringar i lagförslaget är alltså att vänta men tiden verkar trots de vara inne för en ny och liberalare amerikansk immigrationslag.

Något som även den annars så USA-begeistrade svenska regeringen borde ta lärdom av.

Pressklipp:
Svensk app ska göra dig bättre på matte

[tags] Immigration, Immigration Bill, Latino Politics, Gang Of 8, Gang Of 8 Immigration Bill, Gang Of Eight, Gang Of Eight Immigration Bill, Immigration Reform, Senate Immigration Bill, Senate Immigration Reform, Politics News, Papperslösa i USA och Sverige, immigrationsreform i Sverige och USA, Arbetskraftsinvandring i Sverige och USA[/tags]

5 thoughts on “Immigrations och arbetskraftsinvandringsreformen i USA fortskrider, men når man vägs ände?

 1. San

  Det är inte första gången USA har amnesti för papperslösa, så Christer W blandar nog ihop vad hoppas med vad som sker.

  Den totala migrationen mellan USA och Mexiko är numera noll, fö. Läste en intressant artikel en gång om hur den amerikansk mexikanska gränsen “borde” ligga längre ner. För att mexikanerna i norra delen är naturligt knutna till USA och att det är därifrån all migration i princip kommer.

  Läste dessutom att Brasilien tydligen tar emot fler legala invandrare från USA och EU än från resten av Latinamerika. Gissningsvis är de flesta från Portugal och Spanien, men ändå.

 2. Christer W

  Vad jag har förstått så är orsaken till “amnestin” att fler mexikaner återvänder till Mexiko än vad som lämnar landet nu. Gäller denna utveckling även för större delen av Sydamerika så kommer arbetsmarknaden i us förändras ganska fort.
  Det är ju inte heller lika intressant för västeuropéer och asiater att bo och jobba där.
  Det är nog den grundläggande orsaken till “amnestin” och in någon social välvilja.

  Att överhuvudtaget tala om öka invandringen för att bibehålla välfärden, produktionen etc. är ju inget annat än gamla koloniala idéer. Men här tanken att “stjäla” arbetskraft i stället för råvaror.

  1. Lennart

   Christer: Det kan hände men det känner jag inte till. Jag tror mer att det handlar om insikten att något måste göras för att integrera USA:s papperslösa. Som ska ha sjunkit från 12 miljoner år 2007 till 11 miljoner nu. Vad inte vad siffran är idag. Och vet heller inte varför siffran har sjunkit, mest troligt antagligen på grund av den ekonomiska krisen har fått många att resa hem igen men också för att andra enkelt har deporterats.

   http://www.slate.com/articles/news_and_politics/map_of_the_week/2013/02/map_illegal_immigrant_population_by_state.html

 3. Barbro Eriksson

  Du skriver att Sverige vill öka invandringen. Det tror jag inte att de så gärna vill, men de som flyr från krig och elände tar vi naturligtvis emot.

  Arbetskraftsinvandring är man däremot intresserad av och det finns det naturligtvis skäl till.

Comments are closed.