Politik

Syrien: Assad sitter säkert, enast begränsad vapenhjälp till rebellerna, Obama hoppas fortfarande på förhandligar

Det är dags att inse att den syriska motståndsrörelsen inte är stark nog att störta den tungt beväpnade Assad-regimen och att USA och EU, trots all retorik, faktiskt hellre ser att Assad-regimen sitter kvar vid makten än att de sunnimuslimska rebellerna vinner.

Brittiska Telegraph sammanfattar den västerländska ställningen: Britain and France renew efforts to lift arms embargo on Syrian rebels
Britain and France will renew their attempts to lift the EU arms embargo on the Syrian rebels after western allies accused President Bashar al-Assad of using chemical weapons.

Britain, France and the United States want the rebels to get enough arms to turn the balance of the war, but not so as to win a quick victory, rather wanting them to force President Assad to negotiate a “managed” transition.

“The chances of a political solution at present are negligible,” a western diplomatic source said. “The best way of opening up more chances quickly is changing the balance of power on the ground to put more pressure on the regime.”

Men medan USA och EU alltså söker en diplomatisk lösning och är beredda att offra tiotusentals dåligt beväpnade syriska motståndsmäns liv bara för att dom INTE ska kunna vinna en snabb seger, så spelar Assad-regimen och dess allierade Iran och Ryssland för att vinna en klar militär seger.

Efter lokala framsteg både i norra och södra Syrien så verkar Assad-regimen nu ha återtagit initiativet, tack vare sitt högeffektivt flygvapen och tunga stridsvagnar, plus en aldrig sinande luftbro med vapen och reservdelar från främst Iran.

Inte minst viktigt är att Assad har spelat på Obamas skräck för Al Qaida, för att försäkra sig om att USA inte under några omständigheter kommer att stödja rebellerna med vapen. Istället har Obama-regeringen överlåtit till Saudi Arabien och Qatar att hjälpa rebellförband med vapen, men alltså bara i tillräcklig utsträckning för att motståndsrörelsen ska kunna fortsätta att press regimen, men inte så att regimen ska hotas med kollaps. En mycket nonchalant attityd till syriska liv.

Al Jazeera skriver att John Kerry har gjort det kristallklart att vad USA söker är förhandlingar med Assad-regimen, inte en seger för motståndsrörelsen: Kerry says US to double non-lethal Syria aid
Top US diplomat says aid to opposition forces will increase to $250m, but stopped short of a pledge to supply weapons.

John Kerry, the US secretary of state, has said that the United States would double its non-lethal aid to opposition forces in Syria to $250m.

Kerry on Sunday stopped short of a US pledge to supply weapons to rebels fighting to overthrow Syrian President Bashar al-Assad.

He said, however, that the rebels’ foreign backers were committed to continuing support and had decided to channel all future aid through the opposition Supreme Military Council.

Kerry added that “there would have to be further announcements about the kind of support that might be in the days ahead” if Syrian government forces failed to pursue a peaceful solution.

De $123 miljoner dollar som USA nu skickar till rebellerna är en droppe i havet mot vad dom behöver, och kommer att uppfattas av Assad-regimen som ytterligare en klar signal att Obama bara trampar vatten i Syrienkriget.

USA har också sänt 200 soldater till Jordanien, Hagel: US Sending Army Planners to Jordan

The Pentagon is sending about 200 soldiers from an Army headquarters unit to Jordan to assist efforts to contain violence along the Syrian border and plan for any operations needed to ensure the safety of chemical weapons in Syria, Defense Secretary Chuck Hagel told Congress Wednesday.

Men den förflyttningen är enbart symbolisk för USA har, som artikeln också gör klart, redan haft 200 man i Jordanien och de här trupperna är endast där som avlösning.

USA kommer inte, så länge som Obama sitter kvar i Vita Huset, att ingripa mot Assadregimen. Vilket alltså ger Assad över tre år att slå ner motståndsrörelsen.

Det mesta tyder idag på att Syrien om något år kommer att förvandlas till en s.k. failed state med Assad som fortsatt regeringschef.

Klart är att motståndsrörelsen Syriska regimen stormade förort,70 år av blodigt motstånd,

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]

2 thoughts on “Syrien: Assad sitter säkert, enast begränsad vapenhjälp till rebellerna, Obama hoppas fortfarande på förhandligar

 1. Skeptisk

  Det blir intressant att följa om den senaste rapporteringen som nämner att kemiska vapen kan ha använts kommer att få några storpolitiska konsekvenser:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10013673/Syria-doctors-Facebook-video-proof-that-Assad-used-chemicals-in-Aleppo.html

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/23/syrian-regime-chemical-weapons-israeli

  Min gissning är att omvärlden kommer att vilja ha fler bevis än bara fotografier innan man ingriper. Om man ingriper.
  Enligt artikeln i Guardian så skulle det nämligen krävas en förhållandevis stor insats med mannskap: “One Pentagon assessment is that it would require 70,000 troops to mount an intervention in Syria.”

 2. Peter Andersson

  Jag vet inte om termen finns egentligen men låt oss kalla det “war time brain drain”.

  Vi har redan syrianska flyktingar i Sverige, inte den sortens urfattiga bönder och lägerflyktingar som just nu packas på varandra några hundra meter utanför syrianska gränser – utan övre medelklass som lämnat landet som turister och valt att inte åka tillbaka.

  Det finns en medicinsk aspekt i det hela också, det spelar tilltagande minskad roll hur mycket vapen Iran/Ryssland pumpar in om den Syrianska medicinska infrastrukturen faller samman, vissa av de som kommer är sådana som är beroende av livsuppehållande slash livsförlängande mediciner slash behandlingar som de inte längre kan få i Syrien så för att överleva måste de sticka utomlands.

  Dessutom, om deras läkare har stuckit enligt punkt ett ovan (eller gått över till oppositionssidan för att operera soldater där) så spelar det heller ingen roll om medicinerna trots allt finns, då måste de i vissa fall ändå sticka därför att det inte längre finns någon som kan utföra livräddande ingrepp. Utan tillgänglig kirurg dör ditt barn av en vanlig enkel blindtarmsinflammation och din gamla mor när hon inte kan få dialys – då tar man semester utomlands och stannar kvar där.

Comments are closed.