Politik

IT-städerna sprider sig, San Pedro Valley i Belo Horizonte och startupmarknaden i Brasilien

Bilden är klickbar.

Det var en synnerligen konstig historia. Jag hade en kompis på den tiden, för sådär en 15 år sen, som var från Indien, jobbade i Dallas och som jobbade på ett IT-projekt i Brasilien. I Joinvillei Santa Catarina-provinsen i södra Brasilien för att vara exakt. Han råkat hamna i skottgluggen för den lokala maffian som tydligen hotade honom och hans familj till livet. Så dom flydde plötsligt, till Köpenhamn av alla platser. Och min chef ringde en dag och frågad om jag villa ta hans plats på projektet i Brasilien.

Jag måste erkänna att Latinamerika aldrig har varit en världsdel som jag har varit det minsta intresserad av. Och jag hade helt inte rest, men tvingades mer eller mindre att säga ja.

Och gick mitt livs upplevelse i Sao Paulo, Joinville och inte minst i turistorten Florianopolis länge ner vid kusten. En upplevelse som inte minskades av att jag,för att citera Björn Afzelius, fick flyga första klass och äta hummer och dessutom vräka mig på lyxhotell.

Jag minns hur vi landade i den lilla flygplatsen i Joinville långt ute på vischan i kvällsskymningen och såg dussintals bilar parkerade i en halvcirkel runt slutet av landningsbanan med unga killar och tjejer som satt på kylarna för att se planet komma in och landa. Det var deras underhållning.

Det var en oförglömlig upplevelse som blev till flera resor och en kärlek till Brasilien och den brasilianska kulturen som ännu sitter i.

Så när jag läser i Economist att Brasilien nu håller på att få sin egen startupindustri i Belo Horizonte, så blir jag varm om hjärtat: A cluster forms in Brazil’s third city

… Now Belo Horizonte, Brazil’s third-biggest city, wants to join the list. Dubbed “San Pedro Valley” in 2011 by a group of start-ups that formed a chance cluster in its São Pedro district, it is now home to nearly 50 young tech firms. (They switched the Portuguese “São” to the Spanish “San” for a cosmopolitan touch.)

The group now holds regular meetings and hack days, and two years ago set up a national association of start-ups. Gustavo Caetano, its president, acts as a mentor to many of San Pedro’s budding entrepreneurs—and an inspiration. His firm, Samba Tech, set up in Belo Horizonte in 2004, now has offices in São Paulo, Buenos Aires and Miami, and sells its online-video platform across Latin America.

Den som vill lära sig mer om startupföretagen i San Pedro Valley behöver bara klicka på den här kartan.

Den brasilianska IT-marknaden är stor och attraktiv även för svenska startupföretag, men då endast om man har de språkliga och kulturella förutsättningarna att slå sin in på den portugisisk-talande marknaden.

Definitivt en marknad att hålla ett öga på.

Pressklipp:

[tags]San Pedro Valley, Belo Horizonte, Brasilien IT, Brazil Startups, Brasilien startupföretag [/tags]