Politik

Varför president Obama lugnt kan strunta i bevis för att Assadregimen använder kemiska vapen

Det är aldrig bra att vara för mångordig, något som president Obama nu får erfara. För, som Mark Landler och Rick Gladstone skrev i New York Times den 20:e mars i år, så lovade Obama Israel under sitt besök där, att om Assad-regimen skulle sätta in kemiska vapen mot sin egen befolkning, så skulle Obama uppfatta det som en “röd linje” som skulle få USA att ingripa i inbördeskriget i Syrien.

Bara för att försäkra sig om att Assad förstod allvaret så ska den amerikanska regeringen ha kommunicerat hotet direkt till Assad: Chemicals Would Be ‘Game Changer’ in Syria, Obama Says

On the first day of his first trip to Israel as president, in which Israeli officials stated their own conclusion that chemical weapons had been used in an attack on Tuesday in Syria, Mr. Obama’s remarks represented both an effort to warn the Syrian government of the consequences of using its chemical arsenal and to signal his administration’s support for Israel, the central point of his visit. American officials reiterated that they did not have independent evidence that chemical weapons had been used, and the president made clear that it would require proof gathered by investigators before he would come to any conclusions.

Dröm om Obamas häpnad därför, när tre av USA:s närmaste allierade nu anser sig ha bevis på att Assad har strunt i Obamas varning och satt in kemiska stridsmedel mot sin egen befolkning.

Sara Morrison har rapporterat om de tidigare bevisen i Atlantic:

Report: The Syrian Chemical Weapons ‘Red Line’ Has Been Crossed

Just when we thought that those Syrian chemical weapons attack claims were another false alarm, The Times is reporting that British scientists have found “hard evidence” that chemical weapons were used “at least once.” We just don’t know which side used them.

According to the Times’ anonymous sources, soil samples believed to have been taken from an area near Damascus were smuggled back to Britain for testing. The samples tested positive, but it’s not yet known for what, exactly. Nor is it known which side used the weapon in the first place, nor how often.

President Obama has said that if Syrian president Bashar al-Assad ever used chemical weapons, he would cross a “red line” and “held accountable.” But no one seems to agree on how to do that, and most countries have been happy not to have to figure it out. If the Times report is true, they will. Soon.

Obama har hittills helt sonika struntat i rapporterna, och kommer tydligen även att göra så i fortsättningen, nu när även Israel, som har de bästa underrättelsekällorna av något land inne i Syrien, säger sig ha bevis på att Assad-regimen har satt in kemiska stridsmedel mot motståndsrörelsen.

New York Times har en videointervju om den här uppmärksammade nyheten

Jodi Rudoren och David E. Sanger skriver i New York Times:Syria Used Chemical Arms Repeatedly, Israel Asserts

Israel’s senior military intelligence analyst said Tuesday there was evidence the Syrian government had repeatedly used chemical weapons in the last month, and he criticized the international community for failing to respond, intensifying pressure on the Obama administration to intervene.

“The regime has increasingly used chemical weapons,” said Brig. Gen. Itai Brun, research commander in the intelligence directorate of the Israeli Defense Forces, echoing assertions made by Britain and France. “The very fact that they have used chemical weapons without any appropriate reaction,” he added, “is a very worrying development, because it might signal that this is legitimate.”

General Brun’s statements, made at a security conference here, are the most definitive by an Israeli official to date regarding evidence of possible chemical weapons attacks on March 19 near Aleppo and Damascus.

Israel har redan presenterat bevis om gasattacken i Syrien till den amerikanska regeringen, som dock inte har accepterat att dom pekar på att Regimen i Syrien verkligen har satt in kemiska stridsmedel mot motståndsrörelsen.

Orsaken till att president Obama lugnt kan fortsätta att strunta i det växande antalet bevis, är att det är så gott som omöjligt att vetenskapligt bevisa att den syriska regimen verkligen har använt kemiska stridsmedel, om man inte har experter på plats som omedelbart kan samla in jordprover som sen på säkra vägar kan flygas till Washington för omedelbart analys. Det ligger i stridsmedlens natur att dom är flykta, och att så länge dom inte sätts in massiva kvantiteter utan enbart för att slå ut några hundra motståndsmän åt gången, så går Assad säker.

Mot bakgrunden av Bush-regeringens lögner är Obamas skepsis förståelig, men samtidigt så skickar han en tydlig signal till Assad att så länge denne använder Sarin-gasen sparsamt, mot några hundratals gerillasoldater åt gången och inte utplånar hela byar och städer, så kommer Obama inte att betrakta det som en “röd linje”.

Och även om Assad skulle sätta in massiva och fullt bevisbara gasangrepp så är det ändå osäkert om Obama skulle agera.

För det första är det inte klart vad han skulle kunna göra. USA kommer inte att invadera Syrien eller ens sätta in luftstridskrafter mot landet. vad som än sker.

För det andra så vet nu Assad hur långt han kan gå utan att riskera en amerikansk intervention, och det är oerhört mycket lägre än han säkert trodde för bara några månader sen.

Obama kommer att fortsätta att skicka en minimal hjälp till motståndsrörelsen, som kan komma att inkludera pansarvästar och bepansrade fordon. Men inga vapen och igen ammunition. Hjälpen är endast avsedd att göra det möjligt för motståndsrörelsen att pressa Assad till att förhandla med USA och FN.

Om rebellerna skulle bli alltför framgångsrika så kommer Obama att trappa ner på hjälpen. Målet är fredsförhandlingar, INTE en seger för rebellerna. Och orsaken till det är att USA inte vill se en radikal islamistisk regim i Damaskus. Helst vill man se en koalitionsregering mellan Allawiter och USA-vänliga Sunni-muslimer. Assad därmot spelar inte för oavgjort utan för att vinna. Vilket är orsaken till att han, med Ryssland och Iran i ryggen, nu antagligen anar möjligheterna till en historisk seger. Med tanke på Obamas klara ovilja att intervenera vad Assad än gör.

Frågan på bordet idag är hur den israeliska regeringen nu kommer att reagera, eftersom man inte är dummare än att man inser att Obama kommer att reagera på precis samma sätt om Israel, som man redan har gjort, hittar bevis på att Iran håller på att framställa en atombomb.

Obama vill inte att USA ska blanda sig i fler krig, oavsett vad konsekvenserna blir för befolkningen i Syrien och Iran.

Det är en välkommen kovändning från Bush-epoken, men en veritabel katastrof för befolkningen i Syrien.

Pressklipp:
Terrorband till Iran väcker frågor

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]