Politik

Hur Bashar al-Assad lyckades vända på inbördeskriget i Syrien genom sitt psykologiska krig mot President Obama

De flesta minns säkert hur Israels Binjamin Netanyahu på kort tid lyckades dominera president Obama och få honom att backa från sitt försök att stoppa fortsatta israeliska bosättningar på Västbanken. Idag har Obama-regeringen för länge sedan slutat opponera sig mot den israeliska ockupationen och de motsättningar som finns mellan USA och Israel, handlar mer om Obama kommer att ge vika för Netanyahus påtryckningar för ett amerikanskt anfallskrig mot Iran eller inte.

Obamas undfallenhet, eller som han själv säkert skulle säga, politiska pragmatism, har även uppenbarat sig i inbördeskriget i Syrien där Assad-regimen nu, enligt New York Times’ Anne Barnard: har lyckats domptera Obama och fått honom att sluta upp bakom regimens syn på den Arabiska Våren som en islamistisk terroriströrelse och något tillspetsat, Assad-regimen som en upplyst och i grunden demokratisk västinfluerade regering.

Syria Campaigns to Persuade U.S. to Change Sides

In Damascus, officials and supporters sounded several themes: They believe they can win the war, and see no need to moderate the military crackdown. They expect Mr. Assad to run for re-election next year, and some say he can win, brushing off doubts about how voting will work in a country where nearly half the people have been forced from their homes.

Some officials and members of the Syrian elite even say — however far-fetched — they can persuade the West to embrace their president as a champion of common values and interests, even as he presses a military strategy widely criticized as striking civilian targets indiscriminately.

Most of all, the war seems to have inspired some of Mr. Assad’s supporters. Some prominent Syrians, long frustrated by corruption and favoritism, say they have a newly compelling reason to stick by the government.

Now, they say, they are fighting for an idea: preserving Syria’s mosaic of religions and cultures.

And they see themselves, with their well-traveled, secular lifestyles, as ideally equipped to connect to the West.

Under våren har vi fått ett veritabelt jordskred av tecken på att president Obama inte kommer att engagera sig för motståndsrörelsen i Syrien på något meningsfullt sätt, mer än humanitär hjälp.

T.om. när bevis på bevis nu läggs fram av USA:s allierade Storbritannien, Frankrike och Israel att Assad-regimen använder kemiska stridsmedel mot sin egen befolkning, något som president Obama tidigare sa skulle bli en “röd linje” för USA, så möts påståendena av mer än en gäspning.

Adam Entous och Joshua Mitnick skriver i Wall Street Journal: U.S. Says Allies Won’t Steer Its Syria Policy

Parrying mounting pressure to respond to allegations that Syria’s government is using chemical weapons, Defense Secretary Chuck Hagel said the Obama administration will reach its own conclusions on the issue and won’t let its close allies’ assessments determine U.S. policy.

“Suspicions are one thing. Evidence is another,” Mr. Hagel said Wednesday, one day after Israel’s top military intelligence analyst caught U.S. officials off guard by publicly disclosing his agency’s determination that Syria’s army has repeatedly used lethal chemical weapons during the country’s civil war.

The U.S. is reviewing those assessments. Voicing caution over the outcome of those reviews, Mr. Hagel said there is no timeline for U.S. intelligence agencies to determine whether chemical weapons were used. “This is serious business and you want to be as sure as you can be,” he said.

USA kommer aldrig att hitta bevis som är starka nog för att tillfredsställa president Obama. Som nu sänder en klar signal till Assad-regimen att dom sitter säkert och kan utöka sin nystartade offensiv mot rebellerna.

Nu har kriget böljat fram och tillbaks ett antal gången, den bild vi nu får av Assad-regimens framgångar är ett tecken på regimens skickliga propagandakrig och Obamas klantighet, men klart är att utan starkare stöd än hittills från omvärlden så kommer motståndsrörelsen inte att fortsätta sitt mot Assad-regimens tungt beväpnade styrkor.

Det är därför inte längre en omöjlighet att USA och EU om ett eller två år inleder förhandlingar med Bashar el Assad för att “få slut på kriget”.

Konstigare saker har hänt. Den ende mannen som skulle kunna påverka Obama är utrikesminister John Kerry. Men även han verkar idag följa Obamas linje.

Klart är att medan motståndsrörelsen i början på året befann sig på offensiven medan Assad-regimen stod med ryggen mot väggen så är rollerna i dag de omvända och Assad-regimen framstår som allt mer segerviss.

Pressklipp:

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]