Politik

Sanitation Hackathon, mSchool och enkla men inflytelserika innovationer i tredje världen

Bilden är klickbar.

Hackathon-konceptet där en grupp programmerare träffas över en helg för att programmera mot ett specifikt gränssnitt eller för att lösa ett speciellt problem, har spritts till en mängd olika områden.

Ett av de mest lovvärda är Sanitation Hackathon, som sponras av Världsbanken, The Bill & Melinda Gates Foundation, Random Hacks of Kindness, Eirene, Nokia, Open Cities, och Civic Common och som gick av stapeln i december förra året. Och som resulterade i ett antal värdefulla appar.

Eric Pfanner skriver i New York Times: Competition Designed to Spread Basic Technologies

At a school in a rundown suburb of Dakar, Senegal, the students had nowhere to go to the bathroom. The boys urinated against the outside walls, the girls headed behind the building. There was no way for any of them to wash their hands.

That changed after the directors of the school turned to a new technological tool to alert the authorities — and their watchdogs — to the problem. Shortly after they did so, the toilets, which had been out of order for months, were fixed.

Systemet i Senegal heter mSchook och gör det enkelt för lärare, elever och föräldrar att rapportera sanitets-relaterade problem i över 2000 skolar i Senegal. En enkel lösning till ett oerhört allvarligt problem.

Ett intressant samband mellan sanitet och kvinnors lika ställning i tredje världen har också uppmärksammats genom det här hackathonet.

Det är nämligen så att när skolor saknar sanitetsfaciliteter så slutar unga flickor att gå i skolan när dom får mens. Ett direkt och brutalt samband mellan sanitet och utbildning.

Som det här Hackathon-et alltså nu hjälper till att åtgärda.

Fler inlägg om sjukvård

[tags]IT inom sjukvården, Watsi, Gräsrotsfinansiering Watsi, Sjukvård i tredje världen [/tags]