Politik

San Franciscos p2p BitTorrent utmanar molnbaserade fildelningssajter som DropBox

Fildelningsteknologin P2P, alltså Peer to Peer, eller icke-hierarkiska nätverk, är en teknologi som får alla hierarkiskt organiserade samhällen och organisationer, från diktaturer i Kina, Iran och Syrien till demokratiska länder som Sverige och USA, att osäkra sina revolvrar.

För när medborgarna kan kommunicera sinsemellan utan att gå via myndigheternas servrar, eller servrar som myndigheterna kan få tillgång till, ja då blir myndigheterna mycket oroliga och okvädningsorden och stämningarna brukar hagla mot P2P-arna. Vi kan bara titta på rubriken
“Bitcoin blir tvättstuga för svarta pengar” för en annan aktuell P2P-teknologi. Om man inte kan svärta ner dom med penningtvätt eller skatteflykt så kan man alltid ta till barnporr eller renodlad terrorism.

Speciellt om fildelarna använder anonymitetstjänsten Tor, som ger sina användare möjlighet att kommunicera anonymt över Internet. För givetvis har människor som vill vara anonyma något att dölja.

vilket kanske är en av orsakerna till att Beatrice Ask nu har skärpt FRA-avlyssningen i Sverige.

Samtidigt som Sverige alltså jagar fildelare inom landet så säger man sig vilja hjälpa motståndsrörelsen i Syrien att hålla sig anonyma på nätet, med precis den illegala fildelningsteknologi som man inte vill se i Sverige.

Säg inte att världen inte är konstig.

BBC skriver om p2p-företaget BitTorrent i San Francisco som nu utmanar det kända Silicon Valley-företaget DropBox, som jag själv använder, med en högintressant p2p-lösning för den som vill fildela stora filer: BitTorrent Sync challenges cloud-based file management. BitTorrent Sync graphic BitTorrent says its Sync tool is ideal for large uncompressed files
Continue reading the main story. Developers of the BitTorrent file-sharing process have opened an experimental data-synchronising tool up to the public.

BitTorrent is an eight-year old San Francisco-based company offering a range of free-to-use products designed to make it easy and quick to send large files over the internet.

They work by co-ordinating the process so that devices downloading material also share small pieces of already-accessed data with others in order to share the load.

Although the technology has become associated with media piracy due to its use by some media-sharing sites, BitTorrent itself is a legal company that makes money by licensing its technology and brands to business customers.

En intressant lösning på ett svårt problem allteftersom filerna växer i vårt Big Data-samhälle.

DropBox, är suveränt för den som vill fildela mellan sina olika datorer, mobiler och surfplattor.
Men det är inte speciellt säkert och vi får räkna med att amerikanska NSA och svenska FRA har stenhård koll på allt vad vi sysslar med uppe i datormolnen.

Och för den som undrar så är BitTorrent i San Francisco ett helt lagligt företag. Vilket visar att fildelning faktiskt inte är så kriminellt som den frihetsälskande svenska regeringen vill få oss att tro. I alla fall inte i USA.

Pressklipp:
“Bitcoin blir tvättstuga för svarta pengar”,

[tags]BitTorrent, Fildelning, P2P, Dropbox, P2P Fildelning, P2P BitTorrent [/tags]