Politik

Hur Silicon Valley vänder upp och ner på IT-utbildningen och vad vi kan lära oss av de nya utbildningsformerna

IT-industrin är beroende på att IT-ingenjörerna fortbildar sig, på nya system, nya datorspråk, ny hårdvara. Fram till för sådär en tio år sen så skedde utbildningen i traditionella klassrum. En kurs varade vanligtvis i fyra och en halv dar. Många flög in för att sätta sig på skolbänken och lära sig den senaste IT-teknologin från professionella lärare.

Att få en veckas ledigt från IT-jobbet på den tiden var inte alls svårt. Jag var själv med och lärde och kan vittna om hur det såg ut då – och nu.

För sådär en fem år sen så var det omöjligt att få elever för veckolånga kurser. Så man drog kurserna till tre dar. Sen blev det svårt att ens få elever för så korta kurser, och idag är det endagarskurser som gäller.

Om dom ens kommer för en så kort kurs. Orsakerna är viktiga att förstå. Nya utbildningsformer håller på ett ersätta gamla beprövade metoder och det gäller att hänga med.

Tack vare YouTube så ersätts de professionella lärarna nu av mediekunniga amatörer som lätt kan förmedla kunskaper i nya datorspråk och teknologier.
Och nå en mycket större publik än någonsin tidigare.

Samtidigt så utsätts företagens pyramidstrukturer alltmer av konkurrens från p2p-nätverken. Eftersom dagens mjukvara alltmer handlar om öppen kod, som även används av etablerade företag, så behöver programmerare inte längre vända sig till det egna företagets professionella lärare, utan kan lära sig från sina kompisar i den öppna kodrörelsen ute på nätet.

Har man frågor så Googlar men eller stället frågor på sajter som den allt populärare Meetup-grupper som nu alltmer har tagit över från de etablerade och mycket dyra mässorna som hölls en gång per år, mot Meetups en gång i månaden.

Utbildningen inom IT-industrin handlar idag allt mer om sociala nätverk och att man lär sig från varandra. Inte om forna tiders hierarkiska system med professionella lärare.

Det leder också till problem eftersom vem som helst kan lägga ut en video på YouTube, en video som sen aldrig försvinner och som alltså snart blir föråldrad.

Men på det stora hela så håller alltså IT-utbildningen på att förändras i grunden. Inte minst nu tack vare den mobila webben där vi kan sitta på SL-tåget och lära oss nya datorspråk.

Inom kort kommer också MOOC, alltså Massive Open Online Courses att göre det ännu enklare att lära sig på nätet.

Inte minst viktigt är också att de nya datorspråken och teknologierna idag skapas av IT-ingenjörer, ofta på fritiden, och inte av kommittéer på IT-företagen. Den har den fördelen att de nya datorspråken och IT-systemen är betydligt enklare att lära sig än forna tiders system.

Ett steg i rätt riktning.

Pressklipp:
Helgnöje: Lär dig allt om datorer,Här kan barnen börja lära sig programmera,

[tags]IT-utbildning, IT-undervisning, P2P och IT-undervisning, Meetups, IT-utbildning i Silicon Valley [/tags]