Politik

Eftergifter från Obama köper tid i Syrien, seger för Putin och Assad?

USA och Ryssland har alltså offentliggjort planer på en fredskonferens om Syrien i slutet av maj. En fredskonferens mellan Assad-regimen och motståndsrörelsen som ska leda till en koalitionsregering som ska utlysa fria val och ett slut på inbördeskriget.

Plötsligt där står han, Kofi Annans gamla fredsplan är nu tillbaks från det döda: Geneva meeting agrees ‘transition plan’ to Syria unity government

Man behöver inte vara född cyniker för att inse att om djävulen döljer sig i detaljerna.

Obama har varit under hård press för att börja stödja motståndsrörelsen med vapen. Nu kan Obama andas ut, så länge som fredskonferensen pågår så kan han lugnt skjuta stödet på framtiden. Men kommer USA att gå med på att Ryssland och Iran fortsätter sina vapenleveranser under förhandlingarnas gång?

Och hur blir det med alla de politiska fångar som Assad-regimen håller?

Obama-regeringen har hittills upprepade gången krävt Assads avgång, men backar nu i den frågan, något som knappast kommer att gillas av motståndsrörelsen. Det blir nu något som Assad själv får avgöra i samråd med motståndsrörelsen.

Paul Sonne skriver i Wall Street Journal: U.S., Russia Seek to Revive Peace Plan for Syria .

On Tuesday, Mr. Kerry gave a softer version of the Obama administration’s stance that Mr. Assad must be toppled from power. The secretary of state said he “personally” couldn’t see how Mr. Assad could stay in power given the Syrian leader’s misdeeds. “But I’m not going to decide that tonight, and I’m not going to decide that in the end,” Mr. Kerry said.

He said ultimately the Syrian people would make that decision for themselves, hopefully under the Geneva guidelines.

The guidelines call for the opposing sides in Syria’s conflict to come together and agree to the makeup of a transitional government, which would carry full executive powers, including control of the military.

Utan en klar tidsperiod för när förhandlingarna ska börja, när dom ska avslutas, och ett klart åtagande från Ryssland och Iran att omedelbart stoppa sina vapenleveranser, så verkar den här fredskonferensen knappast vara seriös.

Men Obama kan nu andas ut under några månader medan förhandlingarna, om man nu kan kalla dom det, pågår.

Om Obama vore en realpolitiker och inte så naiv, så skulle han omedelbart börja stödja motståndsrörelsen med vapen på samma sätt som Ryssland redan har gjort, samtidigt som han agiterar för en fredskonferens.

Risken är att han istället väljer att göra gemensam sak med Assad-regimen mot de islamistiska motståndsgrupper som han verkar frukta mer än Assads styrkor.

Jag har tidigare citerat den holländsk-amerikanske författaren Hendrik Willem van Loon i A Military History and Atlas of the Napoleonic Wars, kapitlet om Napoleons fälttåg mot ryssland: But when the tsar of all the Russians, the commander-in-chief of three million horse guards, foot guards, life guards and Cossacks, begins to talk sweetly of brotherly love it is time for decent people to look to their guns

Nu är det lätt att säga att sådär naiv är inte Obama. Han vet vad han gör. Han ger Assad en chans att förhandla med oppositionen och om Assad vägrar så kan Obama med gott hjärta börja stödja motståndsrörelsen militärt.

Det är en möjlig utveckling. Men kommer Obama att begära att FN ska få tillträde till de områden som kontrolleras av motståndsrörelsen? Kommer han att begära att västerländska hjälpsändningar ska kunna nå de utsatta människorna på båda sidor av skyttegravarna i Syrien? Vi får snart se. Men utan en enorm organisation som inte ens existerar än så är det svårt att se att det här är något mer än Neville Chamberlain när han kom tillbaks från Münchenförhandlingarna med Hitler och visade upp det papper som Hitler hade skrivit under och proklamerade att han hade vunnit Fred För Vår Tid.

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien,
Syria Comment
Brown Moses blogg
CIA:s World Factbook om Syrien

Pressklipp:
Internationellt möte om Syrien i maj,Ministrar enades om Syrienmöte,Internationellt möte om Syrien i maj,Kerry söker stöd hos Putin,Internationellt möte om Syrien i maj,Ministrar enades om Syrienmöte

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien,Ryssland Assad, Assad Krigsförbrytare [/tags]