Politik

Bitcoin är inte dött, nu flödar riskkapitalet till Bitcoin-företagen!

Virtuell valuta låter som något man använder i datorspel, men mycket tyder på att framtidens valuta kommer att bli virtuell. Och det skulle bli rent omtumlande. För en virtuell valuta som Bitcoin är inte beroende på en centralbank vilket, som Wikipedian skriver, skyddar mot politisk påverkan och monopol-liknande betalsystem.

Bitcoin gjorde sensation under den ekonomiska krisen på Cypern, då den gick genom taket, för att sen krascha.

Men som Sarah E. Needleman och Spencer E. Ante skriver i Wall Street Journal, så tror riskkapitalet på Bitcoin, och plöjer nu pengar in i startupföretag på Bitcoin-området.

Bitcoin Startups Begin to Attract Real Cash. Venture Investors Pour in Millions, Adding Credibility to Internet Virtual Currency; Regulation Looms as a Concern

In the past year, fledgling businesses Coinbase Inc., Coinsetter Inc. and CoinLab Inc. have raised millions of dollars collectively from prominent venture-capital firms and angel investors, adding credibility to a digital currency that isn’t backed by a central bank.

On Wednesday, Bitcoin, which can be used to make payments over the Internet without transaction fees or involving a financial institution, is expected to win its biggest validation to date with a $5 million investment in San Francisco-based Coinbase led by Twitter Inc. investor Union Square Ventures.

Sarah E. Needleman och Spencer E. Ante citerar Chi-Hua Chien, partner på riskkapitalföretaget Kleiner Perkins Caufield & Byers som uppskattar att nära 100 företag är verksamma på Bitcoin-området. “Det är helt galet att pengar inte är gränslösa,” säger han. “Det här är super-logiskt.”

Och där har vi riskkapitalets och Bitcoin-entreprenörernas vision, en gränslös valuta som inte kontrolleras av någon regering. En folkets valuta där man göra penningtransaktioner utan att bankerna ska ta allt större procent på att göra något som kan göras gratis med ett P2P-nätverk och några datorer.

Och det är värt att påminna om att den teknologi som används för Bitcoin är fildelningsteknologin P2P. Så är det ofta med revolutionära teknologier. De kriminaliseras av de etablerade intressegrupperna.

Pressklipp:
Stal 45 miljoner dollar på några timmar,

[tags]Bitcoin, Virtuell Valuta, Elelktronisk Valuta, Bitcoin, Fincen, Bitcoin Exchanges, Bitcoin Foundation, Bitcoin Protocol, Bitcoin, Bitcoin Shutdown, Bitcoin Regulation, Business News, Anonymous Internet banking,
Complementary currency, Crypto-anarchism, Digital currency exchanger, Internet privacy,Private currency, Litecoin, PPCoin, Ripple monetary system, Ven (currency),mtgox.com [/tags]