Politik

Jaron Laniers bok Who Owns the Future? Hur Silicon Valley-företagen tjänar miljardbelopp på medelklassens Big Data

Den 53:årige datavetaren och virtual reality-pionjärenJaron Lanier som nu bl.a. är knuten till Microsoft Research,
är en allmänt aktad och respekterad tänkare om dagens och framtidens digitala värld.

Hans senaste bok Who Owns the future har med rätta blivit uppmärksammat för hans insikter i hur Silicon Valley-företag som Google, Facebook och Twitter tjänar miljardbelopp på att analysera och presentera Big Data från världens medelklass. Utan att på något sätt ersätta alla de hundratals miljoner människor som frivilligt och gratis förser dom med s.k. Big Data.

Christopher Matthews i Time Magazine recenserar Jaron Laniers bok: How Silicon Valley is Hollowing Out the Economy (And Stealing From You To Boot)

Jaron Lanier’s latest book, Who Owns the Future?, begins by noting an instructive coincidence: The bankruptcy of the photography-giant Kodak occurred within months of Facebook‘s billion-dollar acquisition of the photo-sharing site Instagram. This would be just one example of the destructive dynamism of American capitalism, a process through which old companies are overtaken by new technology and new firms more in tune with the needs of customers — and that arguably benefits us all.

Except for one thing, that is: Whereas Kodak employed 140,000 workers during its heyday, Instagram employed just 13 people when it was purchased in April 2012.

“Where did all those jobs disappear to?” Lanier asks. “And what happened to the wealth that those middle-class jobs created?” Lanier’s answer is that the new “information economy,” which is now superseding the manufacturing economy, is developing in such a way that the rewards are filtering to an elite few at the expense of everybody else.

…Fewer and fewer Americans are employed in making physical goods — just 9% of the population works in manufacturing, compared with 40% during World War Two. But total manufacturing output – that is, the dollar-value of all the things American companies make — has continued to increase. In fact, by some measures the U.S. produces more stuff than any other country in the world, including China.

New York Times Janet Maslin recenserar Jaron Laniers bok:
Fighting Words Against Big Data. ‘Who Owns the Future?’ by Jaron Lanier

“Who Owns the Future?” reiterates some ideas in Mr. Lanier’s first book: that Web businesses exploit a peasant class, that users of social media may not realize how entrapped they are, that a thriving middle class is essential to keeping the Internet sustainable. When “ordinary people ‘share,’ while elite network presences generate unprecedented fortunes,” even that elite will eventually be undermined. Mr. Lanier compares his suggestions for reconfiguring this process to Jonathan Swift’s “Modest Proposal,” but the last thing he worries about is writerly grandiosity. “Understand that in the context of the community in which I function,” he says of Silicon Valley, “my presentation is practically self-deprecating.”

Det här är en bra bok med en intressant infallsvinkel. Big Data håller på att slå ut allt fler yrkesgrupper med automatiserade datarutiner. Allt från journalister, översättare, fotografer, taxichaufförer (Googles självstyrande bil), piloter, och på sikt, som jag har skrivit om här på bloggen, även läkare.

Är inte det här bra? Jo det är i alla fall ingenting som går att förhindra. Men som Jaron Lanier skriver så är den allt bättre Google Translate, som jag själv använder när jag bloggar, faktiskt baserad på texter som har lagts ut på webben. Av människor som kanske borde få ersättning av det makalöst rika Google. Som inte ens bryr sig om att betala mer än den minsta möjliga skatten de kan i de länder där de verkar.

Problemet med teknikutvecklingen är att den idag går så hisnande fort och är så oförutsägbar att risken är stor att allt mer sofistikerade automatiserade datasystem faktiskt kan slå ut hundratals miljoner jobb världen över. Som vi kan se när vi checkar in på flygplatsen eller checkar ut i mataffären.

Men inte bara lågavlönade jobb är i farozonen. Det gäller alltså även högkvalificerade jobb som börsinvesterare, ett yrke som idag kan skötas av börsrobotar.

Nu går utvecklingen visserligen snabbt, men trots det så kommer t.ex. läkaryrket att finnas kvar i generationer. Dock inte helt i sin nuvarande form. Läkarna kommer alltmer att dra nytta av automatiserade datasystem för att t.ex. läsa röntgenbilder.

Den ljusnande framtiden är alltså inte helt problemfri.

I det här sammanhanget är Daniela Hernandez artikel i Wired Magazine intressant:The Man Behind the Google Brain: Andrew Ng and the Quest for the New AI

Pressklipp:

[tags]Jaron Lanier, Who Owns the Future, IT-böcker, Böcker om framtidens digitala samhälle [/tags]