Politik

Unika HAXLR8R i San Francisco och Shengzhen, inkubator och såddfinansiering för hårdvaruföretag världen över

Bilden är klickbar

Acceleratorer eller inkubatorer för startupföretag är oerhört populära världen över. Det mest kända talangföretaget med Högkvarter i Mountain View är Paul Grahams Y Combinator, ett allmänt aktat företag i talangbranschen som mest liknar ett riskkapitalföretag fast utan riskkapitalet.

Två gånger om året så investerar dom en liten summa pengar i några dussin startupföretag som flyttar till Silicon Valley på tre månader, för att skriva klart sin produkt som dom sen visar upp för riskkapitalister under en talangtävling, en s.k. Demo Day.

HAXLR8R är en litet ovanlig inkubator som fokuserar hårdvaruområdet. Man erbjuder $ 2 500 i s.k. såddfinansiering, kontorslokaler samt mentorskap för små, 2-4 personer, startupföretag som tar sina första stapplande steg från idé till produkt.

HAXLR8R har lokaler både i San Francisco och Shenzhen i Kina och deras första termin med startupföretag löpte från från mars till juni 2012.

Richard Nieva skriver om HAXLR8R på Pando Daily:

a group of entrepreneurs from places as diverse as the United States to England to Singapore has just returned from what is essentially hardware boot camp from halfway around the world. Many of the founders had never been there before. I caught up with a few to see what advice or rules of thumb they could offer to budding hardware entrepreneurs.

Ett exempel på hur startupföretag allt oftare också har en hårdvarukomponent ser vi på det uppmärksammade svenska företaget Memoto.

Så såddfinansiering och inkubatorer för startupföretag i hårdvarubranschen kommer att öka. Vi ser det inom sjukvården här i USA med friskis-produkter som Fitbit.

Och med tanke på att hårdvara idag inte längre är stora tunga datorer eller ens mobiler, utan pyttesmå prylar som ofta kommunicerar med mobiler via Bluetooth eller WiFi, som t.ex. Google Glass, eller Apples kommande iWatch, så kommer det här området att växa lavinartat framöver.

Pressklipp:
Mobilen ersätter säkerhetsdosan

[tags]Startupinkubatorer, Startupacceleratorer, Innovation I Silicon Valley, Startupföretag i Silicon Valley [/tags]