Politik

Obamas Watergate, politiska skandaler, republikanska attacker, President Obamas andra mandatperiod i gungning

Plötsligt befinner sig president Obama i ögat på en politisk orkan som hotar hans andra mandatperiod och demokraternas majoritet i senaten i nästa års kongressval. Republikanerna befinner sig på offensiven och de politiska skiljelinjerna är idag så massiva att varje form av samarbete över partigränserna är så omöjliga som de någonsin kan bli.

Det är speciellt två politiska skandaler som nu får republikanerna att känna att dom har vind i ryggen. Den första är att USA:s skattemyndigheter IRS har särbehandlat Tepåserepublikanska grupper och förhalat deras ansökningar om skattefri status, den andra är att USA:s Justitiedepartement i hemlighet har begärt ut listor på samtal från ett 20-tal reportrar på nyhetsbyrån Associated Press i ett försök att binda dom till läckor om USA:s insatser i kriget mot terrorismen i Jemen.

Carrie Johnson skriver på National Public Radios webbsite: Justice Department Secretly Obtains AP Phone Records

the Associated Press is protesting what it calls a massive and unprecedented intrusion into its gathering of news. The target of that wrath is the U.S. Justice Department, which secretly collected phone records for several AP reporters last year. The AP says it’s caught in the middle of a Justice Department leak investigation.

The scope of the Justice Department subpoenas is what gives David Schultz, a lawyer for AP, pause.

Linda Feldmann skriver i Christian Science Monitor:Obama’s ‘juice’ squeezed by scandals? The burst of controversy out of the IRS and Justice Department, in addition to lingering GOP pressure over Benghazi, has sidelined attention to President Obama’s agenda.

Suddenly, the Obama administration is under siege. And predictably, media talk of a “second-term curse” is taking hold as the White House tries to push back on a narrative of scandal that seems to befall US presidents after reelection.

From the Internal Revenue Service to Benghazi to the Justice Department, the actions of US officials are under scrutiny, leaving the White House gasping for air as it insists President Obama’s second-term agenda is alive and well.

But if, months from now, the White House is still playing 20 questions with the media over controversial behavior by government agencies, then Mr. Obama will have a hard time convincing Americans he’s still focused on policy. Typically, the first year of a president’s term is the most fertile period for passing legislation, before politics takes over in the run-up to midterm elections.

Som om inte det vore nog så fortsätter republikanerna sin inkvisition av Obama-regeringens hantering av terrorangreppet i Benghazi förra året.

I vanliga fall skulle republikanerna ha stött president Obama i kriget mot terrorismen, även om det betyder att han trampar på amerikanska fri och rättigheter. Men republikanerna ser en chans att skada presidenten och demokraterna och har, något ironiskt, bestämt sig för att ställa upp på AP-reportrarnas sida. Det är en chans att sätta åt presidenten som de inte tänker missa.

Det här är oerhört allvarligt för presidenten, även om det inte finns några som helst indicier på att presidenten skulle ha varit personligt inblandad i någon av de här skandalerna.

Men när republikanerna nu har chansen att utmåla Obama-regeringen som maktfullkomlig och som struntar i amerikanska lagar och medborgarnas friheter, ja då tänker man banne mig inte ge upp i första taget.

Samtidigt har presidenten framstått som alltför försiktig och tafflig i sin reaktion på de här kriserna.

Det här är som en gigantisk politisk tsunami som kommer att fortsätta fram till kongressvalen nästa höst, och som mycket väl kan komma att ge republikanerna en majoritet i Senaten.

Obamas befinner sig plötsligt på defensiven och hans möjligheter att agera, t.ex. i Syrien, är nu plötsligt starkt begränsade.

Frågan är hur de här kriserna kommer att påverka den viktiga frågan om immigrationsreform. Ingen vet ännu. Man anar att republikanerna kanske trots allt kommer att göra gemensam sak med demokraterna i hopp om att vinna gehör hos de politiskt viktiga latinamerikanska väljarna.

De närmaste veckorna kommer att bli mycket dramatiska.

Pressklipp:
Konservativa i USA specialgranskades,Skandaler kastar nytt ljus över Obama,

[tags] Eric Holder , Kathleen Sebelius , Video , Department Of Justice , Justice Department , Ryan J. Reilly on Justice , AP , Ap Doj , Ap Phone Records , Attorney General Eric Holder , Doj Ap , Eric Holder Announcement , Eric Holder Ap , Eric Holder Press Conference , Eric Holder Recusal , Jay Carney , Jay Carney Ap , Politics News, Obamas Watergate [/tags]