Politik

En helt ny bild av USA och dess institutioner växer fram

Världen förändras och USA med den. Bilder som vi tidigare hade av USA visar sig inte hålla måttet eller, sett i nya infallsvinklar, vara helt felaktiga.

Så har det alltid varit, så kommer det alltid att bli, och samma sak gäller även för Sverige.

Men det är intressant att se hur bilden på de ledande IT-företagen här i Silicon Valley nu har förändrats när det har uppenbarats att dom gör allt för att undgå att betala skatt. Och när dom ertappas med sin skatteflykt så slår dom tillbaks med att dom skapar så många jobb och så mycket välstånd att dom inte tycker att dom bör betala skatt.

Ett val som vanliga människor inte har.

David Meyer skriver på GigaOm: The web giants are rising above humans and their petty rules, and that worries me

I’m not suggesting that Amazon, Google and Facebook are breaking any laws, but they certainly don’t pay much tax either, relative to their revenues. In Europe, this is becoming a big issue, which is unsurprising given our current age of austerity. After all, if small businesses are struggling in this economic and technological environment, is it really fair that the megacorps taking their business away (particularly in retail) are so big and international that they don’t have to play by the same rules?

Att vi nu ser på Wall Street på ett nytt sätt efter de senaste skandalerna som har störtat världen i fördärvet och slagit ut en hel generation, kommer knappast som en överraskning.

Men att det i USA så omhuldade militären nu också den skakas av skandaler har lett många till att omvärdera hur man ser på Pentagon och dess inflytande. Det handlar inte bara om alla våldtäkter inom militären. Bill Briggs skriver på NBS News: U.S. military faces historic tipping point on rape epidemic

The U.S. military seems increasingly incapable of policing itself or ridding its ranks of sexual predators, watchdogs charge, but the latest litany of accusations — leveled Tuesday at Fort Hood — has thrust the Pentagon to the brink of wholesale reform long sought by victims of sexual assault.

With the second member of the military’s campaign to stem sexual misconduct falling under investigation — for alleged sexual misconduct — critics were quick to lambast Pentagon brass for “gross negligence” and for maintaining an internal system of investigation and discipline that appears to be in desperate need of being ripped down and rebuilt with fresh independence and transparency.

Det handlar också om alla självmord och den trauma som många krigsveteraner känner efter de långa krigen i Irak och Afghanistan.

Ames Dao och Andrew W Lehren skriver i New York Times om alla självmorden bland krigsveteranerna i USA: Baffling Rise in Suicides Plagues the U.S. Military

Of the crises facing American troops today, suicide ranks among the most emotionally wrenching — and baffling. Over the course of nearly 12 years and two wars, suicide among active-duty troops has risen steadily, hitting a record of 350 in 2012. That total was twice as many as a decade before and surpassed not only the number of American troops killed in Afghanistan but also the number who died in transportation accidents last year.

Det finns andra omvärderingar som behöver göras. USA verkar vara oförmögen att ta tag i sina sociala problem. Allt från vård/skola/omsorg till vapenvåldet, den söndervittrade infrastrukturen, det långsamma bredbandet, den globala uppvärmningen, de växande inkomstskillnaderna, de riktade morden, osv.

En gång för sådär en tio år sen så kom jag in en en affär här i området och som vanligt så tog jag av mig min mössa. En äldre dam kom fram till mig och kvittrade “young man, you must have been in the service”.

En typisk tidsbild som visar den romantiska bild som många amerikaner alltid har haft av det militära.

Som mycket liknar den romantiska bild som många ännu har av de hårdhudade skatteplanerande IT-företagen här i Silicon Valley.

Det är aldrig roligt när våra illusioner krossas. Men förr eller senare brukar det ske.

Men kontrasten mellan dagens USA och den traditionella bilden av amerikansk exceptionalism blir allt svårare ens för amerikanerna att bortse ifrån.

Hade jag själv inte varit så naiv och blåögd tvivlar jag på att jag hade suttit här idag.

Men jag hade säkert varit precis lika desillusionerad om jag hade stannat i Sverige.

Pressklipp:
?al-Qaida vinner mest på USA:s drönare?,Obama pressad efter Tea Party-avslöjande,USA visar upp ny superdrönare

[tags]USA, USA:s mjuka makt, USA som föregångsland, USA-bilden [/tags]