Politik

På söndag, San Franciscos Bay to Breakers, världens festligaste maraton

Bilden är klickbar

Medan de flesta städer idag har sin egen stadsmara så håller sig San Francisco med två, den seriösa San Franciscos maraton den 16:e juni som går genom stan och sen också över Golden Gatebron och sen Bay to Breakers, världens äldsta oavbrutna löpartävling som började redan 1912 och som börjar vid Embarcadero vid San Franciscobukten och sen går genom stan västerut och hela vägen ut till vågbrytarna, “breakers”, vid Stilla Havet.

Maran, som egentligen är en folkfest, drar mellan 70 000 och 80 000 varje år, ner från 110 000 rekordåret 1986. Av löparna är bara något över 20 000 registrerade.

Från förra årets Bay to Breakers.

Medan Bay to Breakers lockar seriösa löpare så handlar det här mer om en stadsfest än om en stadsmaraton. Folk springer utklädda till stålmannen och andra seriefigurer, man springer hopkopplade i långa kedjor, och inte minst man springer nakna. Det här är trots allt San Francisco.

Det finns också en liten men bångstyrig skara som är utklädda till laxar och springer mot strömmen hela vägen från Stilla Havet till San Franciscobukten.

Alkoholen flödar och det kostar staden stora pengar att städa efteråt.

Bay to Breakers är typiskt för San Francisco och dess, för det stockkonservativa USA, mycket liberala och toleranta kultur.

Ett helt annat slags löp än Bostons maraton.

Pressklipp:
Avslöjat: Brev i båten från Bostonbombare

[tags]San Franciscos Bay to Breakers, San Francisco Maraton, Maraton i San Francisco, Maraton i Kalifornien [/tags]