Politik

Syrien: Putin tar kontroll, Obama i fritt fall, Assad vinner

Det kom plötsligt, men när det kom så kom det med som en tsunami med politiska skandaler vars like Washington inte har sett sen Watergate eller i varje fall inte sen republikanernas försök att få Bill Clinton avsatt i Lewinskiskandalen 1998: Obamas Watergate, politiska skandaler, republikanska attacker, President Obamas andra mandatperiod i gungning .

President Obama har nu helt förlorat sitt politiska fotfäste och befinner sig i fritt fall, som Jonathan Weissman skriver i New York Times: G.O.P., Energized, Weighs How Far to Take Inquiries

The investigations ensnaring the White House have unified the Republican Party, energized a political base shattered by election losses and given common purpose to lawmakers divided over a legislative agenda. The most pressing question for Congressional Republicans is no longer how to finesse changes to immigration law or gun control, but how far they can push their cases against President Obama without inciting a backlash of the sort that has left them staggering in the past.

Obama kommer att få det mycket svårt att återfå balansen, och har nu helt förlorat initiativet mot republikanerna. Som kommer att försöka rulla upp alla presidentens reformer och återta initiativet inför nästa års kongressval, som de hoppas kommer att ge dem kontroller över Senaten.

Med risk för att överdramatisera så är det inte omöjligt att president Obamas andra mandatperiod redan i realiteten är över. Mer om det längre ner i det här inlägget.

Mark Landler skriver i New York Times:
A President Tries to Regain His Footing

If ever a White House news conference fit the metaphorical moment, it was Thursday’s rainy-day affair in the Rose Garden. From the I.R.S. scandal to the seizure of journalists’ phone records; from Benghazi, Libya, to Syria, all the president’s problems were on vivid display — swirling over his head like, well, storm clouds on a showery spring day.

Mr. Obama’s answers yielded little new information, but they offered an insight into a president struggling to find his footing, under a deluge of legal investigations at home and intractable problems abroad. And they captured his ragged relationship with the news media.

Asked about critics who liken his administration’s tactics to those of Richard M. Nixon, Mr. Obama stiffened and said: “I’ll let you guys engage in those comparisons. And you can go ahead and read the history, I think, and draw your own conclusions.” Mr. Erdogan looked on awkwardly, like a houseguest who had stumbled into a family fight.

Obamas dramatiska nedgång och fall började dock inte med skandalerna i Washington utan har synts i hans totala ointresse för utvecklingen i Mellanöstern, och speciellt i Syrien.

Efter att upprepade gånger ha signalerat att han inte tänker intervenera, så har nu Vladimir Putin tagit honom på orden och sätter nu in en veritabel luftbro med vapen för att säkra Assad-regimens ställning inför de “fredsförhandlingar” som Obama-regeringen har föreslagit.

Michael R. Gordon och Eric Schmitt
Russia Sends More Advanced Missiles to Aid Assad in Syria

Russia has shipped advanced antiship cruise missiles to Syria, a move that illustrates the depth of its support for the Syrian government led by President Bashar al-Assad, American officials said Thursday.

Russia has previously provided Yakhont missiles, as the weapon is known, to Syria. But the missiles that were recently delivered are outfitted with an advanced radar that makes them far more effective, according to American officials who are familiar with classified intelligence reports and who would only discuss the shipment on the basis of anonymity.

Adam Entous, Julian E. Barnes och Gregory L. White skriver i Wall Street Journal om hur Putin också har förstärkt sin flotta utan för den syriska kusten, en klar demonstration om att medan den ointresserade och nu politiskt impotente Obama hoppas på ett fikonlöv i form av förhandlingar, så planerar Putin för en historisk seger för Assadregimen mot den arabiska våren

Russia Raises Stakes in Syria. Assad Ally Bolsters Warships in Region; U.S. Sees Warning

Russia has sent a dozen or more warships to patrol waters near its naval base in Syria, a buildup that U.S. and European officials see as a newly aggressive stance meant partly to warn the West and Israel not to intervene in Syria’s bloody civil war.

Russia’s expanded presence in the eastern Mediterranean, which began attracting U.S. officials’ notice three months ago, represents one of its largest sustained naval deployments since the Cold War. While Western officials say they don’t fear an impending conflict with Russia’s aged fleet, the presence adds a new source of potential danger for miscalculation in an increasingly combustible region.

Att den politiskt försvagade president Obama nu lämnar fältet fritt för Ryssland, Iran och Hizbollah i Syrien kommer inte som en total överraskning. Han var aldrig intresserad av Syrien eller Mellanöstern. Han förstod aldrig hur viktig Den Arabiska Våren var.

Men det är en sak att inte vara intresserad. Det är en helt annan sak att bli öppet förödmjukad av Vladimir Putin. Att först skicka sin utrikesminister till Moskva för att böna och be om en fredskonferens i äkta Chaberlain-stil, för att sen se Putin bara några dagar senare sätta till alla klutar för att beväpna Assad.

President Obama liknar f.n. ett rådjur i strålkastarljus. Det betyder inte att han inte kan komma att återfå sin balans, men det kommer att ta sommaren och en stor del av hösten. Om det ens är möjligt.

Det kommer att få oanade konsekvenser även för USA:s utrikespolitik. Det är inte endast Putin och Assad som nu inser att de inte längre behöver oroa sig för Obama och USA. Även mullorna i Iran, Kina, Nordkorea och alla världens busar inser nu, om de läser den amerikanska pressen, att Obama och USA har tagit time-out. Och i ett sånt maktvakuum kan vad som helst hända.

Pressklipp:
Obama: Belägg för kemvapen i Syrien,Obama: Belägg för kemvapen i Syrien,Syrienfrågan splittrar Turkiet

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas [/tags]