Politik

Husbykravallerna uppmärksammas i amerikanska medier

Jag har själv kunnat följa kravallerna på Aftonbladets suveräna direktsända TV, ett klart tecken på att skillnaderna mellan olika medier nu alltmer luckras upp.

Idag onsdag så har kravallerna i Husby med omnejd börjat uppmärksammats här i USA. Fick just ett SMS från en amerikansk kompis som förvånades över att “hela Stockholm brinner”.

Johannes Ledel och John D. Stoll skriver i Wall Street Journal: Stockholm Riots Continue for Third Night

Rioting continued in Husby, where tensions first flared on Sunday night, but without the same intensity as the previous two evenings, when police reported rocks being thrown at security officers and firefighters.

Much of the tension has been attributed to the alleged poor treatment of ethnic minorities in Sweden’s biggest city. It stemmed from the fatal shooting by police last week of a 69-year-old man who was under suspicion of having walked the streets of the area wielding a large knife. Demonstrators have said that the shooting reignited anger among Husby’s younger population, including outrage over racism against ethnic minorities.

Wall Street Journal skriver vidare att Husby representerar en bred blandning av kulturella bakgrunder, och innefattar invandrargrupper från Turkiet, Libanon, Syrien och Somalia. Man nämner också “Megafonen”, en Stockholmsbaserat grupp som företräder etniska minoriteter i området, som lämnat in flera klagomål på undermåliga skolor, arbetslöshet och “strukturell rasism.”

Eftersom USA endast satsar på arbetskraftsinvandring, och inte på den svenska flyktinginvandringen, så undviker man såna här integrationsproblem, som visserligen kan lösas, men endast med resurser som dagens svenska regering inte verkar vara beredd att satsa. Kanske för att problemen endast kan lösas av en svensk Marshallplan av gigantiska proportioner.

Men utan en storsatsning på åtskilliga miljarder så är det svårt att se hur integrationsproblemen kommer att kunna lösas. Och klarar man inte det så kommer SD att gå framåt, inte helt ologiskt.

Pressklipp:
Stenkastning mot samlingen i Husby,Stenkastning stoppar bussar i Husby,Upplopp i Stockholm världsnyhetJust nu: Upplopp i södra förorterna,Man fick sten kastad i huvudet i Husby

[tags]Husby, Kravaller i Stockholm, Invandrare Husby, SD Husby, SD Vattenkanoner, Kravaller Husby [/tags]

2 thoughts on “Husbykravallerna uppmärksammas i amerikanska medier

Comments are closed.