Politik

Obama, AUMF och Kriget mot Terrorismen, bara tomt prat eller genuin förändring?

Obama har alltså gjort det han gör allra bäst, hållit ännu ett tal. Denna gång om hans vision för hur hans och president Bushs Krig Mot Terrorismen på sikt ska kunna ersättas av något mindre krigsliknande. Talet hölls på National Defense University i Washington. NDU är, som Wikipedian skriver, en utbildningsinstitution inom USA:s försvarsdepartement för högre försvarsgrensövergripande utbildning, avsedd för både officerare och civilanställda.

Platsen för talet säger rätt mycket om innehållet, liksom det faktum att Obama idag befinner sig i ögat på en politisk virvelstorm efter den senaste tidens politiska skandaler. Talet, som inte kom oväntat, kan därför ses som ett sätt för Obama att återta det politiska initiativet.

Talet finns att läsa på den här länken.

Peter Baker skriver i New York Times: Obama Acts to Curtail Drones

President Obama on Thursday announced new restraints on targeted killings and narrowed the scope of the long struggle with terrorists as part of a transition to a day he envisions when the nation will no longer be on the war footing it has been on since the attacks of Sept. 11, 2001.

In a widely anticipated speech at the National Defense University, Mr. Obama offered his most expansive defense of the drone war he has waged since taking office, but he signaled that he planned to wind down the strikes, which have stirred controversy at home and abroad. He referred obliquely to a new secret order imposing a higher standard on authorizing such attacks and shifting responsibility more from the C.I.A. to the military.

Beyond that, Mr. Obama proposed the creation of a secret court or some other independent body that would have to sign off on strikes in the future. He also called on Congress to revise the authorization of force it passed in the aftermath of Sept. 11 to reflect the changing nature of the war on terrorism. And he renewed his moribund effort to close the prison at Guantánamo Bay, Cuba, by saying that he would lift a moratorium on transferring scores of detainees to Yemen.

Men om vi struntar i Obamas retorik så finner vi snabbt att Kriget mot Terrorismen i praktiken är baserad på en högst tvivelaktig lag med namnet: Authorization for Use of Military Force Against Terrorists eller AUMF, som drevs igenom av president Bush i kölvattnet av terrorattackerna mot New York och Washington, och som ger presidenten rätt att föra krig ett synnerligen smutsigt krig mot vem han vill, när han vill, med vilka medel han vill – inklusive tortyr, utan inblandning av kongressen.

Ett krig som den svenska regeringen f.ö. stöder med väpnad trupp.

Och eftersom presidenten inte gav några tecken på att vilja slopa den rättsvidriga lagen så får talet tyvärr mest betraktas som retorik.

Även om Obama redan har minskat de riktade mord som idag är själva kärnan av Kriget mot Terrorismen, och som regelbundet dödar ett stort antal helt oskyldiga människor, så ger talet inga tecken på att USA kommer att sluta med sitt smutsiga krig, som idag även inbegriper riktade mord mot amerikanska medborgare. Dock hittills endast utanför landets gränser. Riktade mord kommer att fortsätta, om än i förminskad skala.

Obama är en sällsynt blandning av brutala och helt känslolösa riktade mord mor USA:s förmenta fiender och inslag av klassisk liberal politik som försöket, ännu långt ifrån framgångsrikt, att ge alla amerikaner tillgång till sjukförsäkring.

Pressklipp:
Obama inleder ny fas i terrorkampen,a href=”http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-erkanner-dronarattacker-mot-egna_8200834.svd”>USA erkänner ? låg bakom drönarattack,?al-Qaida vinner mest på USA:s drönare?,Obama öppnar för hårdare kontroll av drönarattacker,Obama försvarar den så kallade drönarpolitiken

[tags]Obama Kriget mot Terrorismen, War on Terror, Adam Schiff, Authorization For Use Of Military Force, Barbara Lee, Obama Terrorism, Aumf, Aumf Repeal, Barack Obama War On Terror, Obama Aumf, Obama Aumf Repeal, Obama Drones Speech, Obama National Security Speech [/tags]