Politik

Upplopp, bilbränder, lågintensivt gerillakrig? Bader Meinhof-framtid i Sverige?

Det har varit fascinerande fast samtidigt aningen skrämmande att kunna följa upploppen och bilbränderna i Husby med omnejd på Aftonbladets strömmande TV-sajt de senaste nätterna. I den ständigt uppkopplade världen kan jag sitta här på kvällen med ett fönster öppet på min bärbara dator och titta rakt in i det svenska folkhemmet, eller vad som finns kvar av det.

När en amerikan sen frågar mig om jag känner till oroligheterna i Sverige så kan jag nästa mer eller mindre sanningsenligt svara att “jo men jag var där”.

Några observationer efter ett kort citat från Joachim Kerpner och Mira Micics fina artikel i Aftonbladet: De har gripits för upploppen

Det visar sig att elva av dem är dömda sedan tidigare, medan två är kända av polisen. Det innebär att 81 procent av upploppsmakarna har en kriminell bakgrund.

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger:

– Det är exakt det man kan vänta sig. De som kastar sten och bränner bilar, de som är aktiva i upploppen är unga personer som garanterat haft olika typer av våldsamhet och kriminalitet för sig.

– Sedan betyder det inte att det inte finns legitima skäl till missnöje i områdena. Men om missnöjet yttras i att man bränner bilar, då handlar det inte om Guds bästa barn som ligger bakom.”

Samma sociala nätverk och mobilteknologi som gav bränsle till den arabiska våren, Occupy Wallstreet-rörelsen och nu senast upproret i Syrien, kan också lätt användas för att bekämpa det öppna samhället. Teknologin är värdeneutral.

Vad som nu sker i många invandrartäta förorter är inte direkt nytt och kommer heller inte som någon direkt överraskning. Brist på jobb, brist på integrering i ett samhälle där invandrare ofta bemöts med misstänksamhet. Men också myndigheter som satsar stort på invandring från länder med helt andra värdegrunder, med andra trosbekännelser och en annan historia än den skandinaviska.

Om man stöder en sådan ambitiös invandringspolitik så måste man också satsa miljardbelopp på att skapa ett fungerande multikulturellt samhälle.

Det är absolut ingenting fel på multikulturella samhällen, jag lever själv i ett här i Silicon Valley. Multikulturalismen ger nya infallsvinklar och skapar nya lider och nya lösningar. Jag är helt såld på den modellen.

Men då måste man också inse att en sådan samhällsmodell inte är en sörgårdsidyll. Den kommer att kosta gigantiska summor att förverkliga, och såna belopp är regeringen inte beredd att satsa.

Risken är stor att de invandrartäta Stockholms-förorterna, kan komma att bli en grogrund för kriminella gäng som allt mer kan komma att likna den tyska Bader Meinhof. och som trots att dem kan förbli mycket små, ändå som i dagens oroligheter kan orsaka en helt oproportionerlig skada.

En läka härifrån Silicon Valley är också att invandrargrupper sällan minglar sinsemellan. De svenskar som invandrat till Umeå brukar berätta att lokalbefolkningen helt enkelt inte umgås med svenska invandrare som inte är medlemmar i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen.

De kinesiska, indiska, pakistanska, vietnamesiska och ryska och israeliska invandrargrupperna här i dalen, umgås sällan över de etniska och nationella gränserna.

Så den idealiserade dröm om ett multikulturellt samhälle där alla umgås med alla, på klingande svenska, som mest verkar frodas inom Folkpartiet, kommer med stor sannolik aldrig att infrias.

Gettona kommer att består, precis som här i USA. Där man umgås på jobbet och på tekniska träffar, men sällan privat.

Om inte regeringen sätter in en gigantisk ekonomisk Marshallplan åtföljd av en övergång till arbetskraftsinvandring, så tror jag att dagens situation kan leda till något mycket värre.

Som missnöjesyttringar som allt mer kan komma att likna ett låggradigt gerillakrig som då och då blossar upp.

Och med dagens mobila teknologi kan en sån rörelse bli mycket svår att bekämpa.

Pressklipp:

Bränder i Örebro, Uppsala och Stockholm under natten, Brand nära förskola i Borlänge, Bränder och stenkastning i Örebro,a href=”http://www.svd.se/nyheter/inrikes/brander-och-stenkastning-i-orebro_8200874.svd”>Bränder och stenkastning i Örebro,Maskerade unga angrep polisstation,Reinfeldt och Ask mötte polisen

[tags]Busby, upplopp, bilbränder, lågintensivt gerillakrig, Bader Meinhof-framtid [/tags]

6 thoughts on “Upplopp, bilbränder, lågintensivt gerillakrig? Bader Meinhof-framtid i Sverige?

 1. San

  Personligen tycker jag att den etablerade vänstern har gått bort sig rejält under händelserna, jag skulle troligtvis själv röstat på S så det är med viss bestörtning jag läser deras beskrivning av vad som skett. Att berätta för tonåringar att allt är så in i helvetes hopplöst om man kommer från förorten. För det första, tycker dom verkligen det? Skrämmande kategorisk bild av vad de tror att det innebär att vara invandrare i Sverige.

  Jag undrar vad jag själv hade gjort som 14-åring om jag bott ute i Husby, som relativt adrenalinstinn kille med intresse för diverse extremsporter, om någon äldre vältalig berättat för mig att polisen är din fiende, medelklassen i Stockholm föraktar dig och du kommer aldrig att få jobb.

  Man ska vara försiktig med vad man säger, om man nu inte verkligen tror på det.

 2. San

  De var alla 15-19 år. Om du kollar Kungen av Kungsan på YouTube så ser du nog att de också var tonåringar med kriminell bakgrund. Det är väl ganska uppenbart att någon som är beredd att elda upp en bil sannolikt har någon form av kriminell bakgrund.

  Tycker händelseförloppet har varit ganska enkelt att förstå, även om säkerligen inte alla håller med.

  69-årig psykstörd man med finländskbakgrund går runt i Husby och hotar folk med Machete. Polis tillkallas, mannen flyr in i sin(?) lägenhet där även en kvinna befinner sig (en släkting har det visat sig senare). Polis oroar sig för kvinnan och beslutar sig för att storma lägenheten med rökgranater, tumult uppstår och mannen skjuts i huvudet (enligt kvinnan i lägenheten). Ingripandet är ganska svårt att uttala sig, att polisen gjort misstag och varit onödigt brutala känns inte otänkbart, nog borde de kunnat övermanna en 69-åring. Men tyvärr finns ju ingen som kan se på händelsen med neutrala glasögon som var närvarande.

  I Husby finns en organisation Megafonen som utför en mängd sociala arbeten och är mycket inriktade på skrivande och språk, men är även mycket politiskt aktiva. Veckan innan händelserna var de väldigt aktiva i att försöka stoppa ett 50-tal exiliranier från att demonstrera mot böneupprop i Husby. Deras ledare verkar av intervjuer att döma politiskt befinna sig långt ut på den radikala vänsterkanten.

  Dessa ledare väljer att tolka och beskriva ovanstående händelse på ett mycket märkligt sätt. Varför kan man fråga sig, men i mina ögon känns det medvetet. De kallar dödskjutningen mord och avrättning, i pamfletter, intervjuer och olika sociala medier. Enligt dom är det ett tecken på polisens krig mot förorten och omänskliggörande av dess invånare. Nu tycker jag att det finns ett visst fog för att diskutera polisens hållning till invandrarungdomar i förorten, som man sett vid en mängd andra tillfällen.

  Men är en dödsskjutning av en 69-årig psykisktstörd man med finländsk bakgrund beväpnad med machete ett exempel på detta. Är det rimligt? Är det rimligt att kalla det mord och i avrättning? Är det inte så att polisen snarare brukar få kritik för att de struntar i förorten i sådana här fall, att de väljer att inte ingripa just för att det ligger i förorten? I bästa fall kan anklaga Megafonen för att vara paranoida foliehattar, i värsta fall har de velat provocera fram en organisation.

  Hur som helst. Det är sommartid och kravaller sker lite då och då med regelbundenhet sedan 50-talet i Sverige. Särskilt om någon kan ge dessa tonåringar en politisk anledning till det.

  Megafonen anordnar hur som en demonstration med ovanstående aggressiva kampretorik om att polisen har mördat en från förorten. Det hela slutar precis som man kan tänka sig så här års i upplopp. Polisen är där och möter det, sen är det hela igång med anklagelser fram och tillbaka. Har polisen kallat folk apor, negrer etc, ja det låter väl inte helt osannolikt. Samtidigt känns överdrifterna från Megafonen extremt överdrivna. Men tittar man tillbaka på tidningsartiklar om 50-tals kravaller på Södermalm, så var det exakt samma anklagelser mot polisen.

  Sen är det som ett monster som föder sig själv. Fler kravaller, fler anklagelser. Nazister bildar medborgargarden. Polisen anklagas för att ha låtit nazister gå in i en skola och misshandla 15-åringar. Är det någon som verkligen tror på det, på riktigt? Oavsett politisk färg så väljer man att applicera exakt sin världsbild för att förklara händelserna.

  I sex dagar håller det på, tills lördag då det är Champions League final och alla kravallande tonåringar tycker naturligtvis om fotboll, så lördagen är lugnare. Söndag är det dåligt väder och avsevärt mindre bråk. Ikväll får vi väl se. Det ebbar nog ut. Men sen slutar skolorna och vill någon tända en gnista så är det nog inga problem.

  Men krackelerande integration, multikulturalismen som fallerar, växande klyftor, hög arbetslöshet, religionskrig, revolt, intifada och allt vad jag hört detta beskrivas om. Lugna ner er lite, det är inte första gången det är kravaller i Sverige och inte var det heller de värsta kravallerna.

  Igår var det förresten fotbollsmatch, Djurgården mot IFK Göteborg. Inte några lag med överdrivet mycket invandrarkids i supporterskarorna, tvärtom skulle jag säga, de håller på Malmö FF eller AIK. Även det slutade i upplopp och bengalkastning, men ingen tror väl att samhället går under för det.

 3. San

  Vill man skylla på arbetslöshet så var den väl 2-3% på 80-talet. 15-19 åringar killar gillar att ställa till oreda, särskilt om någon ger dom en anledning till det. Om 25-30 åringar skulle vara bland de polisen gripit så hade det varit något att oroas över.

  1. Lennart

   San: Orsaken till att jag har följt de här upploppen är mest för att jag hittade Aftonbladets strömmande TV-kanal och helt enkelt blev sittande. Vad jag har lärt mig på rapporterna liksom på eftersnacket på SVT och i pressen är hur svårt det är att få ett grepp om precis vad det var som utlöste kravallerna. Men polisen säger att dom som har arresterats för det mesta är “kända av polisen” och i många fall redan har suttit i fängelse.

   Så missnöje i förorterna, men det har tydligen inte varit helt vanliga människor som har gått ut och tänt på en massa bilar och kastat sten utan mest kriminella gäng.

 4. hyveln

  Götgatan 48, Berzelii park 51, Kungsgatan 56/57, Hötorget 65 … och det bara i Stockholm. Minnet är pinsamt kort/kunskaperna pinsamt dåliga hos de som försöker förklara dagens upplopp som något oerhört unikt. Det som förändrats sedan Kungsan på 80-talet är att andelen invandrare bland ungdomarna växt. Men kom ihåg: en kravall-pojke (uttryck från tidigt 50-tal) är alltid en kravall-pojke!

 5. San

  Det var kravaller i Kungsträdgården 1987 under tio dagar. Svenska medelklass ungdomar gick runt och slog sönder innerstäder under 2000-talet i “reclaim the city” demonstrationer. Man kanske ska vara lite försiktig med förklaringsmodellerna.

Comments are closed.