Politik

John Kerry i sitt esse: Syrien och nu Palestina

Hade det inte varit för John Kerry så är det högst tvivelaktigt om Barack Obama hade blivit president. I alla fall inte 2009.

Det var Kerry som valde Obama att hålla inledningsanförandet till 2004 års demokratiska konvent, ett tal som skulle etablera Obama som en kommande stjärna på det demokratiska firmamentet i USA.

När sedan Obama vann 2008 års presidentval, och svors in 2009, så ville Kerry gärna bli utrikesminister. Obama valde istället Hillary Clinton, som flög världen runt som en skottspole utan att egentligen åstadkomma något konkret.

När Obama sen genom ett under blev återvald och Clinton inte vill fortsätta i ytterliga fyra år, så fick Kerry äntligen sin chans.

Och efter att ha basat över senatens utrikesutskott mellan 2009 och 2013, och dessförinnan tjänstgjort på ett antal andra viktiga kommittéer, så är Kerry onekligen en av USA:s mest meriterade utrikesministrar. Han talar t.o.m., hjälplig franska.

Och till skillnad från Hillary Clinton så är han ett rakbladsskarpt fokus på några av USA:s svåraste problem.

Anne Gearan och William Booth skriver i Washington Post om hur Kerry nu försöker röra om i fredsförhandligarna mellan Israel och den ockuperade Västbanken: Kerry announces $4 billion economic development proposal for West Ban

International business leaders rallied by former British prime minister Tony Blair will propose new agricultural, construction and other investment to the Palestinian Authority that could increase the Palestinian gross domestic product by 50 percent over three years, Kerry said.

The State Department would not identify participating companies or provide other details about the content or timing of individual proposed investments. The money would come from the private sector, not U.S. taxpayers.

Även om det är svårt att se hur Kerry skulle kunna åstadkomma något mot den Putin-stödda Assad-regimen eller mot Binjamin Netanyahu, som gjorde slarvsylta av Obamas försök att prata fred i Mellanöstern för snart fyra år sen, så gör han i alla fall vad han kan.

Jag tror själv att Kerry, realpolitiker som han är, faktiskt kan komma att ge Obama ett par utrikespolitiska framgångar.

Genom att satsa på ekonomisk hjälp till den ockuperade Västbanken och inte försöka förhindra fortsatta israeliska bosättningar, så kan Kerry i alla fall delvis förbättra palestinierna situation.

Och genom att försöka förhandla fram ett vapenstillestånd mellan Assadregimen och motståndsrörelsen, så kan Kerry isolera de islamistiska grupperna i norra Syrien och kanske också etablera en mindre buffertzon för rebellerna framför den Israel-ockuperade Golanhöjden och den södra delen av landet.

Att Assad under ett sånt scenario sitter kvar och dessutom tillåts administrera nästa års syriska presidentval (i maj) tror jag betyder mindre för Obama-regeringen eftersom huvudmålet i Syrien är att stoppa islamisternas frammarsch. Islamisterna ses som ett direkt hot mot USA, något som Assad-regimen aldrig kommer att bli.

Han gör vad han kan John Kerry, och mycket skickligt, med mycket svaga kort.

Pressklipp:
Kerry avslöjar plan för Palestina

[tags] Kerry Palestina, Sociala Medier Mellanöstern, Mellanöstern Twitter, Mellanöster Facebook, Mellanöstern Sociala Medier[/tags]