Politik

Nu är dom här, drönarna, sensor och robotarna. Hur rädda bör vi vara?

Bilden har ingenting med Deutsche Bahn att göra.

Det samhälle vi lever i kommer att förändras mer under de närmaste tio åren än det har gjort under de senaste flera hundra åren. Förändringar handlar mycket om den snabba utvecklingen på datorområdet, de globala datormolnen – som jag själv arbetar med varenda dag här i Silicon Valley, miljarder pyttesmå sensorer som samlar in ofantligt mängder med data, som sen kan analyseras med avancerade datorsystem. De mobiler vi använder varenda dag. Och sen också drönare, små och ibland stora, självstyrande små flygplan eller helikoptrar som kan flyga över samhället och fotografera och samla in information.

Joakim Sundberg skriver i DN ekonomi om hur den tyska Deutsche Bahn nu sätter in drönare för att fånga klottrare: Drönare ska fånga klottrare

I Tyskland har man fått nog av nerklottrade tågvagnar. Med hjälp av drönare i miniformat ska järnvägsföretaget Deutsche Bahn samla bevis mot klottrarna.

Med fyra helikopterliknande rotorer och en högupplöst värmekamera ska drönarna patrullera över tågvagnarna nattetid. De radiostyrda farkosterna kan flyga i en hastighet av 50 kilometer i timmen och har en maxhöjd på 150 meter, skriver Sky News.

– Vi kommer att använda den här teknologin i problemområden där klottrarna är som mest aktiva, säger en talesperson för Deutsche Bahn.

Jag är övertygad om att vi måste se positivt på utvecklingen. Inom sjukvården räddar t.ex. redan mobil-baserade sensorer som mäter blodtryck och puls och mycket annat redan människoliv. Som Dr. Eric Topol har dokumenterat https://twitter.com/EricTopol.

Och sensorerna är vad som ligger bakom Googles självstyrande bil och många andra uppfinningar, som den gamla anrika autopiloten.

Men övervakningen då? Ja här kommer vi in på ett helt nytt område. Nästa år kommer vi att få se allt fler människor, däribland jag själv, som går omkring med Googles glasögon: https://www.google.com/glass/start/ och även svenska http://memoto.com/ och tar bilder.

När Kodakkameran kom 1888 så blev uppståndelsen stor och det var långt ifrån klart att privatpersoner skulle ha rätt att fotografera offentliga byggnader och privatpersoner på trottoarerna.

Men man vande sig och idag befinner vi oss i samma situation.

För mig är det viktiga med den snabbt anstormade Big Data-åldern som den ofta kallas, att den ger oss vanliga människor tillgång till teknologi som hittills har varit förbehållen myndigheterna.

Nu är inte alla människor lika snälla som du och jag, men på det stora hela kommer Big Data, drönare och avancerade datorsystem att vara positiva för demokratin.

Bara Googles självstyrande bil kommer att rädda miljoner människoliv vartenda år när den kommer.

Pressklipp:
Digital flickvän håller föraren vaken, Cook tror på tv men dissar Google Glass,

[tags]Drönare, Robotar, Sensorer Big Data, Big Data-samhället [/tags]