Politik

Personliga Siri, Google Now, personliga assistenter i mobilen, hajp eller veklighet?

Det finns spännande framtidsvisioner, det finns hajp och sen finns det rena dumheterna. Som de Intelligenta personliga assistenterna som Google Now och Apples Siri.

Det är inte en dum tanke. Mobilen vet redan vet var du befinner dig och ofta även vart du är på väg, om du ger den tillgång till din kalender, och dessutom vad som ligger runt om kring och vad som är på gång som du kanske inte känner till.

Vi tar ett exempel så blir det tydligare. Du står på perrong 3 på stationen i Uppsala på väg till ett viktigt möte i Stockholm. När din mobil plötsligt meddelar dig att det tåg du väntar på, snälltåget från Luleå har blivit 20 år försenat i Tierp på grund av motorfel, banfel, upplopp och en oväntad solförmörkelse.

Så din personliga assistent bokar blixtsnabbt om dig till det X2000 som redan är på ingående. När du sjunker ner i ditt mjuka förstaklass-säte så hör du i högtalaren att “Välkommen ombord på X2000 till Luleå”.

Du är nu på väg tillbaks norrut, medan din personliga assistent just bokar rum åt dig för natten i Sundsvall och meddelat dina affärsbekanta i Stockholm att möta dig vid terminal 5 på Arlanda.

Vad personliga assistenter egentligen handlar om är att dom ger telekom och mobilföretagen chansen att skicka dig skräddarsydda meddelanden som “på höger sida passerar du just förbi Lottas Pisk och Smisk. Vi har extrapris på prygel, som vi vet att du gillar. Välkommen in och pröva.”.

Eller “Eftersom du just har köpt 200 kg renskav och ett halv ton böckling, så erbjuder vi extrapris på dambindor och toapapper, som vi inser att du snart kommer att behöva”.

Jag är ledsen, men den här sortens produkter tror jag inte på, än.

Pressklipp:
Apple sprider riskerna med billig Iphone,Ny supermobil ska känna vad du vill göra

[tags]Apple Siri, Google Now, Personliga Assistenter i mobilen [/tags]