Politik

Kroppselektronik, en ny dataålder, pyttesmå bärbara datorer tar över från mobilerna

Vid Wall Street Journals senaste årliga digitala konferense, D11, Welcome to D, an executive conference unlike any other., stod det klart att de ledande ljusen på det digitala området var överens om att vi nu närmas oss en helt ny digital ålder, som kommer att kännetecknas av pyttesmå datorer som är små som armbandsur eller glasögon, och som vi kommer att ha på oss dygnet runt.

De här datorerna kommer ofta att vara kopplade till våra existerande mobiler via Bluetooth eller WiFi, så revolutionen är inte riktigt lika radikal som dess förespråkare vill göra gällande. Men den är redan här och den kommer onekligen att förändra världen.

Evelyn M Rusli skriver om den nya dataåldern i Wall Street Journal: For Wearable Computers, Future Looks Blurry. At the D11 Confab, the Silicon Valley Elite Debate Google Glass’s Mainstream Appeal

RANCHO PALOS VERDES, Calif.—If you haven’t heard, the future is wearable computing. But how that future—seen through Google Glass specs—will go mainstream is still out of focus.

At the D11: All Things Digital conference here, the tech elite buzzed about the promise of microcomputers that attach onto humans. They opined not just about fitness-tracking bands, which are already becoming ubiquitous, but also about multipurpose mobile gadgets that we can strap onto our wrists, heads or other body parts.


Mary Meeker, a partner at Kleiner Perkins Caufield & Byers, said wearable computing would be the star of the “third cycle” of the Web. In her annual report on the state of the Internet, she said the world was already entering a cycle of “wearables, driveables, flyables and scannables.”

De här små bärbara datorerna, tänk Google Glass men också elektroniska prylar som svenska Memoto och prylar som mest liknar mätapparater som FitBit som mäter hur aktiv du är, kommer att kommunicera med datormolnen via existerande mobiler, och generera gigantiska mängder data som kan stötas och blötas av avancerade datorsystem.

Det här är en oerhört spännande utveckling, speciellt för dom som vill vara med att programmera de här prylarna.

Hur prylarna kommer att påverka samhället är för tidigt att spekulera om.

Pressklipp:

Öppna Google Earth i webbläsaren,Googlechefens märkliga intresse för sjukjournaler,

[tags] Bärbara datorer, Google Glass,Windows Phone 8X, Mobiler, Pekmobiler, Microsoft mobiler. HTC Windows Phone 8X[/tags]

4 thoughts on “Kroppselektronik, en ny dataålder, pyttesmå bärbara datorer tar över från mobilerna

 1. roger

  Lennart:

  “Men med minskad anonymitet följer också fördelar, som elektroniska patientjournaler som ger läkare möjligheter att rädda liv.”

  De största fördelarna återfinns väl i brotts- och terroristbekämpning, Bostonmaratonbombarna är väl ett färskt exempel på hur kriminella snabbt får stå till svars för sina handlingar tack vare det nya övervakningssamhället.

  Vari ligger egentligen de stora nackdelarna i inskränkningar i den personliga integriteten.
  Worst possible case, i en demokrati, vad är det?
  Att grannen får reda på ens klamydia?
  Att man nekas ett arbete eftersom man inte har passande åsikter?

  1. Lennart

   Roger: Ja eller att demokratin helt enkelt urholkas så att du inte längre lever i en rättsstat?

 2. Ubbe

  Intressant naturligt vis, men mitt i denna spännande utveckling saknar jag diskussionen om personlig integritet.
  Hur kommer allt vi gör att kunna spåras och analyseras – samt av vilka?

  Som mycket teknikintresserad är det mycket spännnande att fundera över nya möjligheter, men vad kan Google, Apple, Microsoft samt andra företag och myndigheter etc. ta reda på om oss och hur kommer det att lagras samt vilka informationsläckage kan uppträda?

  1. Lennart

   Ubbe: Mycket bra och samtidigt svårbesvarad fråga. Om vi till raddan av amerikanska IT-företag lägger FRA och NSA så vet vi att både svenska och amerikanska myndigheter idag massavlyssnar oss in på bara kroppen. Och värre kommer det säkert att bli. Men ingen verkar bry sig, allra minst i Sverige.

   Vi vet också att helt vanliga företag idag kollar Facebook och Twitter när dom ska anställa någon. Jag har faktiskt fått ett tiotal mejl från såna som har lämnat kommentarer här på bloggen under sina riktiga namn, som har bett mig att ta bort dom eftersom dom under åren som gått har blivit “män i staten” och inte vill kännas vid dom. Vilket jag givetvis har gjort.

   Så vi blir allt mindre anonyma. Det är givetvis ett problem. Men med minskad anonymitet följer också fördelar, som elektroniska patientjournaler som ger läkare möjligheter att rädda liv.

Comments are closed.