Politik

Den svenska självmordsmemen speglas i det fria och framgångsrika USA

En gång i ett för länge sedan svunnet 1960, så gick president Eisenhower, om det är någon som fortfarande minns honom, ut med ett häpnadsväckande uttalande som gjorde gällande att den svenska välfärdsstaten ledde till “synd, nudism, alkoholism och självmord”:

The source of the rumour is a speech given by US president Dwight D Eisenhower in 1960, in which he claimed that “sin, nudity, drunkenness and suicide” in Sweden were due to welfare policy excess. People soon forgot the link to welfare policy, but Ike’s suicide label spread round the world.

Eisenhowers uttalande, blev snabbt till en meme som aldrig riktigt vill dö ut. Jag har själv hört den från svenska utbytesstudenter här i USA som har fått det slungade emot sig av sina amerikanska värdfamiljer, och från en brasiliansk IT-entreprenör på en annars fulländad middagsbjudning i Santa Catarina i Brasilien kring Millennieskiftet.

Det gör ingenting vad man lägger fram för motbevis, memen kommer aldrig att dö.

Men kanske ändå, för som Ezekiel J. Emanuel skriver i New York Times så är de självgoda amerikanerna och deras, som de själva är övertygade om, gudabenådade samhälle, inte helt fritt från självmord: A Simple Way to Reduce Suicides

EVERY year about a million Americans attempt suicide. More than 38,000 succeed. In addition, each year there are around 33,000 unintentional deaths by poisonings. Taken together, that’s more than twice the number of people who die annually in car accidents.

The tragedy is that while motor vehicle deaths have been dropping, suicides and poisonings from medications have been steadily rising since 1999. About half of suicides are committed with firearms, and nearly 20 percent by poisoning. A good way to kill yourself is by overdosing on Tylenol or other pills. About 90 percent of the deaths from unintentional poisonings occur because of drugs, and not because of things like household cleaners or bleach.

There is a simple way to make medication less accessible for those who would deliberately or accidentally overdose — and that is packaging.

Som Ezekiel J. Emanuel skriver, så skulle det inte vara speciellt svårt att få ner antalet självmord i USA om man bara vill. Om man inte sålde så stora flaskor Tylenol och andra läkemedel som vanligtvis är inblandade i överdoser, som receptbelagda smärtstillande läkemedel av typ Valium, som går under benämningen benzodiazepines.

Om pillren istället förpackades i mindre s.k. blåsförpackningar på 16 eller 25 piller, så skulle den vill ha 50 eller fler piller bli tvingad att köpa flera förpackningar och sen sätta sig ner och metodiskt tryck ut piller efter piller i stället för att bara stjälpa i sig en hel burk. Bara den som är fast beslutet att ta sitt liv skulle göra det.

Ett alternativ är givetvis för USA att bygga upp ett bättre socialt skyddsnät, likt det gamla svenska välfärdssamhället, så att så många förtvivlade amerikaner inte längre känner att den enda utvägen till att leva den “amerikanska drömmen” är att begå självmord.

Pressklipp:
Boken du måste läsa om du hatar USA, Amnesty ställer krav på USA i Manning-rättegången

[tags]Deaths (Fatalities), Poisoning and Poisons, Suicides and Suicide Attempts, Tylenol (Drug),Självmord i USA, Självmord USA, USA självmord [/tags]

15 thoughts on “Den svenska självmordsmemen speglas i det fria och framgångsrika USA

 1. Christer W

  Roger, det kan beror på Japaners traditionella och kulturella syn på självmord.

  Japanernas syn på självmord skiljer sig avsevärt från vår västerländsk syn, grunden till det kan vara religionen, samurajernas kodex och romantisering i traditionella japanska litteraturen om att det är heroiskt och hedervärt ta sitt liv.

  Buddhismens bidrar med sin syn på livets obeständighet och shintoismens tro på att själen lever kvar bland ens efterkommande till en relativt optimistisk syn på döden. Denna acceptans bidrar rätt starkt till att japaner kan välja att begå självmord när de ställs inför svårigheter.
  Till detta tillkommer den japanska mentalitet, rädslan för att inte kunna leva upp till andras och egna förväntningar. Att inte kunna prestera tillräckligt bra och att tappa ansiktet och ett starkt behov av att tillhöra en grupp och känna gemenskap.
  Denna rädsla gör japaner mer utsatta för problem som förekommer i Japan, som till exempel mobbing och personliga finansiella kriser.

  Men visst fasen ljugs det om självmord i de flesta länder, även här i Sverige. Skillnaden är kanske att våra myndigheter inte hjälper till med att upprätthålla familjelögnen.

  I Sverige kan man generellt säga att livförsäkringar gäller även vid självmord, dock verkar det finnas en karenstid på ca 1 år efter tecknande av livförsäkringen. Sen finns ju det en hel del s.k. efterlevandeskydd för anhöriga via fack och arbetsgivare. Det förhållande kan ju göra det inte är lika nödvändigt att förfalska statistiken.
  Hur det ser ut försäkringar och efterlevandeskydd i omvärlden vet jag inte, men det kanske någon annan vet mer om.

 2. roger

  Så om vi skall sammanfatta Sveriges, enligt WHO’s, relativt höga självmordsstatistik: Det beror på att omvärldens befolkningar ljuger om dödsorsaker av olika anledningar!

  Intressant med Japans höga självmordstal, varför ligger de såpass högt relativt ärliga Sverige? Inga krig eller arbetslöshet att skylla på!

  1. Lennart

   roger: Sverige har alltid varit ett föregångsland när det gäller folkbokföring, samtidigt som befolkningen har varit liten och lättöverskådlig. Lägg till det en protestantisk arbetsetik och ärlighet, så är det inte så svårt att inse att vår statistik alltid har varit världsledande. Nått vi har varit bra på.

   Och frånvaron av utpräglade religiösa sekter som har velat mörka statistiken som den katolska kyrkan i USA, har också bidragit till att göra den svenska statistiken bättre än i katolska länder. Och som Christer skriver så gäller livförsäkringar även vid självmord i Sverige.

   Här i USA gäller livförsäkringar också vid självmord men först två år efter det att man har köpt försäkringen.

   http://wiki.answers.com/Q/Can_your_beneficiary_collect_life-insurance_benefits_after_your_suicide

 3. Klas Sandberg

  Aaaah. Du har just kommit in på tiotusenkronors frågan i modern historieforskning. Hur gjorde Hitler sin transmogrifiering från bohem till fullblodspolitiker och högerextremist?

  Du har kanske läst Tomas Webers bok “Hitlers första krig?“? Weber tvivlar starkt på att Hitler blev speciellt påverkad av första världskriget.

  Det viktigaste uppgifte var att Hitlers krigstjänst troligen inte var speciellt krävande. Adolf Hitler var regementsordonnans. Hans jobb var att gå med meddelanden mellan regementsstaben och bataljonernas högkvarter. Det låg i de bakre linjerna. Den farligaste sträckan var för de som måste ta sig till kompanierna och plutonerna i främsta linjen. De var utsatta för fientlig kulsprute- och artillerield. De stora dråparna

  Där har man förmodligen också ett viktigt skäl till att Hitler aldrig befordrades högre än till korpral, trots skriande brist på befäl och trots att han varit i tjänst sedan 1914. För att bli befordrad måste han lämna tjänsten vid regementshögkvarteret, den relativt säkra tjänsten och de bekvämare kvarteren, och får erfarenhet som skyttesoldat.

  Under 20-talet gick Hitler på någon enstaka regementsåterträff men hans framträdande föll platt till marken. Den allmänna reaktionen var närmast ett “Adolf-vem?”

  Det gjorde en psykiatrisk utvärdering av Hitler medan han låg sårad just i slutet av kriget. Den undersökande psykiaterns åsikt var att Hitler var psykopat.

  Men han hade inga speciella politiska åsikter. Det finns inte ens några riktiga bevis för judehat före 1919. Nej, den Stora Förvandlingen kom tydligen mellan krigsslutet och muck. Hitler fungerade som en slags politisk kommissarie under tiden i förläggning med uppgift tillsammans med andra att vaka över manskapets moral, skickades på flera politiska kurser och lärde sig att formulera sig.

  1. Lennart

   Klas, mycket intressant, jag har tidigare bläddrat i Thomas Webers bok men inte läst den ingående. Uppenbarligen dags att göra det nu.

   Läser det här i Guardian: http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/16/new-evidence-adolf-hitler

   Hitler served as a runner but, armed with new evidence, Weber realised that historians had not distinguished between regimental runners, a relatively safe job, and battalion or company runners, who had to brave machine-gun fire between trenches. Hitler was the former, a runner at regimental HQ, several miles from the front, and living in relative comfort…..Weber concludes that Hitler, who worked for a leftist government after the war, became violently nationalist and antisemitic after Germany’s postwar and post-revolutionary economic and political crisis.

   Tack för tipset!

 4. Klas Sandberg

  Det vanligaste Lennart är faktiskt att självmorden brukar minska i krigstid. För de flesta brukar överlevnadsinstinkten kopplas in.

  Beträffande första världskriget har jag inte sett någon riktigt bra statistik. Då var det första gången man började märka av olika typer av psykiska reaktioner bland soldaterna som varit i strid länge.

  I den gamla typen av krig som rätt ända sedan Alexander den stores tid hade soldatens liv bestått av marscher och lägerliv, interpunkterat av korta euruptioner av aktivitet när man ställde upp sig på ett plant fält mot en fiende som rangerat sig på samma sätt. Första världskriget var den första konflikt när soldaterna bokstavligen talat levde i stridslinjen, månader och år i streck. Det var då man rätt yrvaket och tafatt försökte få grepp om det nya samtidigt var ofta militärfängelse och exekutionspluton boten. Ännu långt in i Vietnam krigets glada dagar kunde ofta soldater med PTSD får snäsiga uppmaningar att gaska upp sig.

  1. Lennart

   Klas: Bra påpekat om hur soldatlivet har förändrats under historiens gång. Och på tal om PTSD så är ju historien från invasionen av Sicilien där general Patton helt sonika klippte till två amerikanska soldater med PTSD väldokumenterad http://en.wikipedia.org/wiki/George_S._Patton_slapping_incidents

   Själv har jag länge undra över de effekter som kriget på västfronten måste ha haft på Hitler och många andra tyska soldater. Något som jag inte tror mig ha sett någon diskussion om.

   Hjälpte den upplevelsen till att göra honom till det monster han blev, eller spelade det ingen direkt roll?

 5. Edward i Orlando

  Detta med att begravas i vigd eller välsignad jord är viktigt. Under 70-talet när jag bodde mest hela tiden i Italien så diskuterade jag och mina italienska bekanta politik in absurdum. Vissa punkter kunde vi enas om. En av dessa punkterna var att den svenska självmordstatistiken var ett exempel på den svenska “ärligheten”. Som tidigare sagts, begår du självmord hamnar du utanför den katolska kyrkogården, så mao blev många självmord klassificerade som “misstag”. Och jag lovar, det var många nära vänner till mig som “erkännde” att så var det. Annars var du dum i skalle,

  1. Lennart

   Edward: Precis den förklaringen har jag också hört, att man i USA just av den anledningen har “avskrivit” många självmord som olyckor.

   Det är ju inte direkt konstigt med tanke på den stigma som är förknippad med att ta sitt eget liv. Men det visar också hur osäker självmordsstatistik är

 6. Christer W

  Roger, en del av skillnaderna ligger förmodligen i hur redovisningen går till.

  En trolig orsak till skillnaderna är religiös, i många religioner är det ju ett brott mot gud att ta livet av sig. (lite märkligt med alla islamska självmordsbombare. I de ambrahamitiska religionerna betraktas självmord som en förbjuden handling, undantagen är i jihad och korståg.

  Tidigare i Sverige fick ju inte självmördare begravas i vigd mark, kyrkogården. Hur det är i de katolska länderna i dag vet jag inte.

  En tredje orsak kan vara försäkringsfråga, om det registreras som olyckshändelse kan utfallet bli väsentligt annorlunda både ekonomiskt och socialt. I många länder är fortfarande självmord en skam för familj och släkt men inte dödliga olyckor.

  1. Lennart

   Christer: En orsak, som du skälv nämner till att man omskriver självmord som olyckor , “utfallet bli väsentligt annorlunda … ekonomiskt” kanske just också har med försäkring att göra.
   vad jag förstår så får vän de efterlevande inga som helst försäkringspengar efter ett självmordsoffer. Och det kan slå väldigt hårt.

 7. roger

  Vilka motbevis är det ni har?

  Enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvmordsstatistik så ligger vi taskigt till i statistiken!? 50% fler i Sverige per 100 000 invånare jämfört med USA!

  Hade varit intressant att vet varför nationer som Japan (23,8) och Sverige (18,7) ligger en bra bit ovanför genomsnittet (15) medan t.ex. Kanada (11,9) & USA (11,0) ligger under.

  Att en jämställd Svensk kvinna skall begå självmord är tydligen mer än dubbelt så stor än att en amerikansk kvinna gör det.

  Samtidigt kom nyss en rapport om att Svenskar var lyckligast i världen, så trots vår minimala samhällsklyftor har vi kanske världens största lycklighetsklyftor!?

 8. Klas Sandberg

  Ett annat sätt att pressa ner antalet självmord vore att dra sig tillbaka från en del krig.

  Normalt brukar faktiskt självmordsfrekvensen sjunka i krigstid. “Kriget mot terrorismen” har istället sett den öka, och öka bland just soldaterna. Det hänger samman med systemet med yrkessoldater. I Vietnamkriget betade de värnpliktiga av sin ettåriga tjänstgöringsperiod, sen fick de åka hem.

  I det här kriget skickas de istället ut på den ena tjänstgöringsperioden efter den andra, år efter år.

  Det finns egentligen inget val. Soldaterna är för få. De går inte att avlösa dem. Lägg därtill stop loss politiken, den som innebär att armén har rätt att hålla kvar manskapet även efter att deras kontrakt gått ut. Bristen på manskap har också gjort att soldater skickats i fält med PTSD och skador. Det finns rapporter om att armén periodvis skakats av veritabla självmordsvågor och att man hållit vakt över speciellt utsatta.

  1. Lennart

   Klas: Mycket bra påpekat och det har just den aspekten av Kriget mot Terrorismen har ju uppmärksammats mycket här i USA. Undrar om det kanske inte var samma sak efter Första Världskriget i Tyskland och de Allierade länderna. Vet inte om man någonsin har gjort någon undersökning. Vet du?

 9. umepojk

  Amerikaner är lika säkra på att Sverige har fler självmord än alla andra länder, som de är att Sverige är stor tillverkare av armbandsur. Många ‘vet’ också att orsakerna är två: det ständiga mörkret, och att leva under socialismens ok. Har två gånger ringt ‘pratradio’, efter att ha hört påståenden om det höga antalet självmord i Sverige. En av gångerna var det till ultrakonservativa Dennis Prager. Han bad mej att skicka honom statistik som visade motsatsen, vilket jag gjorde. Råkade träffa honom några veckor senare, och då sa han förstås att than aldrig fick det. Inte så svårt att tro att det inte passade in i hans ideologi

Comments are closed.