Politik

Vad skulle Edward Munch säga? Datorer på tröskeln till att lära sig känna igen mänskliga känslor?

Allteftersom datorerna blir snabbare och digitalkamerorna blir bättre så närmar sig dagen när avancerade dataprogram kommer att kunna avläsa våra känslor i våra ansiktsuttryck. Ett leende fångas lätt på bild och kan dessutom tydas av dataprogram. Liksom ängslan, vrede rädsla, osv.

Som ju också syns på vårt kroppsspråk. Och med den kunskapen kommer nya tjänster, inte minst inom sjukvården. Men även inom marknadsföringen. Du går runt bland diskarnas på ICA och upptäcker plötsligt att man har extrapris på tunnbröd och renskav. Herregud, med litet hembränt och renskav så är fredagsmyset är räddat. ICA-kameran kan se hur hela ditt ansikte lyser upp. Bara några sekunder senare får du ett erbjudande på extrapris på 200 kg messmör i din mobil, och när du kommer hem ligger en inbjudan till vårdcentralen för att förtroligt samtal om sund kosthållning. Du känner hur snaran snabbt dras åt kring ditt privatliv.

Jenna Wortham skriver i New York Times: If Our Gadgets Could Measure Our Emotions

Prerna Gupta, chief product officer at Smule, a development studio that makes mobile games, spoke about the subject at South by Southwest, the conference in Austin, Tex., in March. She called her talk “Apps of the Future: Instagram for Cyborgs,” and gazed far into the future of potential applications.

She says she thinks industries like health care may be revolutionized by emotionally aware technology — particularly as we enter a time when laptops, smartphones, smart watches, fitness trackers and home media and game consoles interact with one another.

“Tracking how our bodies are responding throughout the day could allow you to tailor your life according to what’s happening to your body throughout the day,” she said. It could allow nutritionists to carefully build meal plans for clients, or for doctors to come up with more efficient medical treatments.

Vad som är på gång är att datorerna nu utvecklas snabbare än någonsin tidigare. Det get tjänster och funktionalitet som vi ännu inte riktigt kan ana. Men för det allra mesta kommer de nya tjänsterna att vara positiva och göra våra liv bättre och kanske också mer harmoniska.

För är det verkligen bra att du stjälper i dig 200 kg messmör en fredagskväll? Ens om du varvar det med renskav och tunnbröd?

[tags]Datorer och känslor, Känslor och datorer, Computers and emotions [/tags]