Politik

Massavlyssning, vaddå rent mjöl i påsen? Cyberkriget är här och vi är alla i skottgluggen

Kolla den här bilden från den läckta rapporten

Efter brittiska Guardians avslöjande om president Obamas vittgående massavlyssning av amerikanska och utländska medborgare och hans aggressiva planer på aggressivt cyberkrig (efter att högt och vitt ha klagat på Kinas cyberkrig), som måste betraktas som århundrades press-scoop, så måste vi inse att vi befinner oss i en helt ny värld där alla begrepp om demokrati, och frihet får helt nya meningar.

James Ball i Guardian skriver att Obama försvarar sig med att vad USA:s underrättelsetjänster är ute efter inte är innehållet i våra kommunikationer utan information om vem vi kommunicerar med, dvs den s.k. metadatan, eller den information som finns på kuvertet som det var förr när vi skickade brev på posten:
Verizon court order: telephone call metadata and what it can show. The US insists call data is not private information, but critics say it allows government to build detailed picture of individuals’ lives

The court order doesn’t allow the NSA to collect any information whatsoever on the contents of phone calls, or even to obtain any names or addresses of customers.
What’s covered instead is known as “metadata”: the phone number of every caller and recipient; the unique serial number of the phones involved; the time and duration of each phone call; and potentially the location of each of the participants when the call happened.

Men med den information som man nu samlar in så kan man ändå bygga upp en skrämmande detaljerad bild över den egna befolkningen.

Gör ditt eget test. Ta fram dina kreditkortslistor för året och gå igenom dom så ser du hur mycket som FRA och NSA kan ta reda på om var du har varit, vad dina intressen är, och vad du sysslar med. bara från dina kreditkort.

De dokument som Guardian har kommit över kan läsas på den här länken:

Washington Post har information om det bakomliggande PRISM-programmet som dammsuger all information från bla. Sverige som går via amerikanska serverar

OBS, de här avslöjanden kommer alltså inte från den amerikanska pressen med deras överväldigande resurser. Vi är nu tillbaks till början av Irak-kriget där vi inte längre kunde räkna med den amerikanska pressen att förse oss med objektiv information utan fick vända oss till Guardian, Independent och Der Spiegel.

Glenn Greenwald and Ewen MacAskill skriver i Guardian om de nyheterna om president Obama:s planer på Cyberkrig mot USA:s politiska motståndare:Obama orders US to draw up overseas target list for cyber-attacks

Exclusive: Top-secret directive steps up offensive cyber capabilities to ‘advance US objectives around the world’

Barack Obama has ordered his senior national security and intelligence officials to draw up a list of potential overseas targets for US cyber-attacks, a top secret presidential directive obtained by the Guardian reveals.

The 18-page Presidential Policy Directive 20, issued in October last year but never published, states that what it calls Offensive Cyber Effects Operations (OCEO) “can offer unique and unconventional capabilities to advance US national objectives around the world with little or no warning to the adversary or target and with potential effects ranging from subtle to severely damaging”.

Robert Holender skriver i DN: Obamas plan för cyberattacker röjd

De hemligstämplade dokumenten på 18 sidor sattes samman i oktober förra året. Av handlingarna framgår att cyberattacker mot måltavlor runt om i världen ska utgöra ett anfallsalternativ som kan ”vidtas förebyggande vid överhängande hot” mot USA. Konsekvenserna av en attack kan sträcka sig från ”milda” till sådana som vållar ”omfattande skador”.

I direktivet tas även möjligheten upp att använda cyberattacker i USA. Sådana operationer måste få klartecken från presidenten såvida det inte gäller en nödsituation.

Eric Schmitt, David E. Sanger och Charlie Savage skriver i New York Times: Administration Says Mining of Data Is Crucial to Fight Terror

It is that kind of success that President Obama seemed to be referring to on Friday in California when he defended the National Security Agency’s stockpiling of telephone call logs of Americans and gaining access to foreigners’ e-mail and other data from Microsoft, Google, Yahoo and other companies.

He argued that “modest encroachments on privacy” — including keeping records of phone numbers called and the length of calls that can be used to track terrorists, though not listening in to calls — were “worth us doing” to protect the country. The programs, he said, were authorized by Congress and regularly reviewed by federal courts.

But privacy advocates questioned the portrayal of the program’s intrusion on Americans’ communications as modest. When Americans communicate with a targeted person overseas, the program can vacuum up and store for later searching — without a warrant — their calls and e-mails, too.

Avslöjandena rör sig alltså om två helt skild saker. Den första, att amerikanska NSA, med benägen hjälp av svenska FRA när det gäller massavlyssning av svenskar, dammsuger information om sina egna medborgare är en sak, men hand i hand med det så vet vi alltså nu att Obama utvecklar planer på aggressivt IT-krig mot USA:s politiska motståndare, om och när det skulle kunna behövas.

Något som vi redan har sett de första tecknen på i USA:s IT-krig mot regimen i Iran.

Tillbaks efter en veckas IT-konferens i Nice p[ Rivieran och litet jetlaggad, men återkommer snarast med mer om de här inte helt oväntade avslöjandena.

Pressklipp:
Hård kritik mot USA:s IT-övervakning, IT-jättar hjälper USA-spioner,Första presidentmötet Obama-Xi,Obamas plan för cyberattacker röjd,Svenska myndigheter övervakade av USA

[tags] Cyberkrigl, USA Cyberkrig, Barack Obama , Barack Obama , Obama National Security, Nsa Scandal, Nsa Spying, Nsa Surveillance, Obama Defends Nsa, Obama Nsa, Obama Nsa Scandal Reaction, Obama Prism, Prism, Politics News[/tags]

2 thoughts on “Massavlyssning, vaddå rent mjöl i påsen? Cyberkriget är här och vi är alla i skottgluggen

Comments are closed.