Politik

PRISM-skandalen i USA, efter avslöjandena om president Obamas massavlyssning och cyberkrig, kan vi lita på IT-företagen i Silicon Valley?

Kolla den här bilden från den läckta rapporten

Den uppblossande PRISM-skandalen om president Obamas hemliga massavlyssning och cyberkrig slår hårt mot IT-företagen här i Silicon Valley, vars affärsmodell ofta är byggd på att samla in oändliga mängder med personlig information om sina användare. Information som de säger sig sig förvara och förvalta med alla till buds stående medel.

När det nu visar sig att de i själva verket verkar ha fungerat som något som nästan kan beskrivas som täckmantel för de olika amerikanska underrättelsetjänsterna, som har fått tillgång till all information de överhuvudtaget har önskat – och det handlar tydligen om gigantiska mängder – så har läget blivit aningen pinsamt för företag som Google och Facebook.

Googles VD Larry Page och Facebooks VD Mark Zukerberg har snabbt gått ut med dementier, som dock tyvärr visat sig vara helt missvisande.

Rachel King skriver på ZDNet:Mark Zuckerberg addresses ‘outrageous press reports about PRISM’

Facebook is not and has never been part of any program to give the US or any other government direct access to our servers. We have never received a blanket request or court order from any government agency asking for information or metadata in bulk, like the one Verizon reportedly received. And if we did, we would fight it aggressively. We hadn’t even heard of PRISM before yesterday.

Märk att Zuckerberg, liksom Googles Larry Page dementerar att de har gett Obama-regeringen direct access to our servers .

Nyckelordet här är direkt. Det är ingen som har påstått att det rör sig om direkt tillgång till deras servrar. Faktum, som Amir Efrati, Shira Ovide och Evelyn M. Rusli skriver i Wall Street Journal, är att USA:s motsvarighet till FRA, NSA, har får tillgång till allt man vill om vad Facebooks och Googles användare gör på deras sajter, den enda frågan som kvarstår är hur Google, Facebook och andra levererar informationen:Credibility Crunch for Tech Companies Over Prism

With Silicon Valley’s credibility in protecting consumer privacy on the line, many of the largest Web companies on Friday emphasized they aren’t giving the U.S. government a direct pipe into their networks as part of a secret program to monitor foreign nationals.

But the denials of involvement by Google Inc., GOOG +1.75% Microsoft Corp. MSFT +2.03% and others, which come at the same time the Obama administration confirmed the existence of such a program, raised questions about how data is ending up in the hands of the government.

New York Times Claire Cain Miller skriver om de metoder som Facebook och Google – och andra, använder för att förse den amerikanska regeringen med den personliga information om deras användare som man vill ha fram: Tech Companies Concede to Surveillance Program

“The U.S. government does not have direct access or a ‘back door’ to the information stored in our data centers,” Google’s chief executive, Larry Page, and its chief legal officer, David Drummond, said in a statement on Friday. “We provide user data to governments only in accordance with the law.”

Statements from Microsoft, Yahoo, Facebook, Apple, AOL and Paltalk made the same distinction.

But instead of adding a back door to their servers, the companies were essentially asked to erect a locked mailbox and give the government the key, people briefed on the negotiations said. Facebook, for instance, built such a system for requesting and sharing the information, they said.

The data shared in these ways, the people said, is shared after company lawyers have reviewed the FISA request according to company practice. It is not sent automatically or in bulk, and the government does not have full access to company servers. Instead, they said, it is a more secure and efficient way to hand over the data.

Claire Cain Miller skriver också att IT-företagen kan också ha förnekat kännedom om den fulla omfattningen av sitt samarbetet med den amerikanska regeringens underrättelsetjänster, eftersom de anställda vars uppgift det är att följa FISA-kraven från NSA, inte är tillåtna att diskutera detaljerna även med andra på det egna företaget, och i vissa fall själva har fått säkerhetsklassificering från NSA och alltså i praktiken jobbar mer för den amerikanska säkerhetstjänsten än för IT-företaget.

Men den största lögnen tror jag inte handlar om omfattningen av dammsugningen av information om den egna befolkningen utan mer om de bevekelsegrunder som används för att försvara och motivera den största inskränkningen av den personliga integriteten i världshistorien.

Ett samhälle som det amerikanska, som utan att blinka ser mellan fingrarna på ett vapenvåld som varje år tar livet av tusentals medborgare, kan knappast påstå att den drakoniska övervakningen av i stort sett hela världens nät-uppkopplade befolkning, handlar om försvar mot ett litet fåtal islamister i Jemen och några andra ökenområden.

Islamister som man dessutom med jämna mellanrum bombar med avancerade drönare.

Det här är en del av en större utveckling, ett försök att etablera någon slags Pax Americana i morgondagens IT-samhälle. En värld där alla data som produceras ska vidarebefordras till amerikanska regerings-servrar där de ska stötas och blötas för att ge USA ett försprång föra alla andra länder.

En Big Data-dröm som möjligen skulle kunna ge Moderaternas och Folkpartiets mest hänförda USA-falang beständig stake, men oss andra rejäla mardrömmar.

Lyckligtvis tror jag att hela konceptet är omöjligt att sjösätta. Men jag får återkomma till det senare.

Däremot kvarstår det faktum att den populära bilden av Silicon Valley som drömfabriken där allt handlar om att framställa spännande ny teknologi som ska göra våra egna liv bättre och coolare, inte riktigt stämmer överens med den ofta rätt sjabbiga verkligheten. En verklighet där de företag som har blivit en del av vår svenska vardag, som säger sig inte vilja “göra någon skada”, i själva verket har en mörk baksida och ofta verkar fungera som något som nästan kan beskrivas som täckmantel för de olika amerikanska underrättelsetjänsterna.

Pressklipp:
Obamas plan för cyberattacker röjd,USA försvarar övervakning,Massövervakningen tyvärr vår nya vardag, USA övervakar miljoners teletrafik

[tags]USA cyberkrig, Silicon Valley Cyberkrig ,PRISM massavlyssning, Obama National Security, Nsa Scandal, Nsa Spying, Nsa Surveillance, Obama Defends Nsa, Obama Nsa, Obama Nsa Scandal Reaction, Obama Prism, Prism, [/tags]

3 thoughts on “PRISM-skandalen i USA, efter avslöjandena om president Obamas massavlyssning och cyberkrig, kan vi lita på IT-företagen i Silicon Valley?

  1. Kurt

    Det är ju inget konstigt. Alla dessa företag få ju i sin tur tillgång till allt industrispionage som den amerikanska underrättelsetjänsten skaffar från andra länder. Dessutom får de tillgång till det juridiska skyddet som att Amerikanska företag i stor utsträckning kan bryta mot andra företags patent.

    1. Lennart

      Kurt: Nja det tror jag faktiskt inte dom behöver. Den information som den amerikanska regeringen samlar in om konkurrerande företag i omvärlden är nog rätt blygsam jämfört med den information som t.e. Google redan besitter om sina egna konkurrenter som kinesiska Baidu.

Comments are closed.