Politik

Silicon Valley skakas av avslöjandena kring PRISM och Big Data-skandalen, är startupföretaget Palantir inblandat?

Hela Silicon Valley skakar som av en gigantisk jordbävning i vad som kan komma att bli ett av de största hotet någonsin mot den affärsmodell som har gjort IT-företag som Google och Facebook så makalöst framgångsrika de senaste åren, nämligen den systematiska insamlingen av gigantiska mängder av personliga data om hundratals miljoner människor över hela världen. Data som användarna, speciellt på Facebook, självmant entusiastiskt lämnar över till företagen.

Data som vi, sedan torsdagens avslöjanden i brittiska Guardian, nu har svart på vitt på, överförs till amerikanska spionorganisationer som NSA och CIA genom det s.k. PRISM-programmet.

President Obama påstår att det är ett pris som amerikaner och människor över hela världen måste vara villiga att betala för att kunna känna sig säkra mot islamistiska terrorister. Och att den hemliga insamlingen inte handlar om innehåller i t.ex. mejl, telefonsamtal eller chat, utan bara om vem vi mejlar till, när vi mejlar, var vi befinner oss när vi mejlar, osv.

Dan Roberts och Spencer Ackerman skriver i Guardian: Obama defiant over NSA revelations ahead of summit with Chinese premier. President says oversight of NSA surveillance programme should be left to Congress in comments criticising media ‘hype’

The director of national intelligence, James Clapper, confirmed revelations by the Guardian and the Washington Post that the National Security Agency uses companies such as Google, Facebook and Apple to obtain information that includes the content of emails and online files.

Coupled with the acknowledgement that authorities had undertaken a seven-year programme to monitor the telephone calls of potentially millions of people in the US, it became clear that the Obama administration has embraced and expanded the surveillance regime begun under President Bush.

Men medan Googles och Favebooks VD:n nu slår ifrån sig och upprört säger att man inte alls har gett spionorganisationen “tillgång till deras servrar”, vilket ingen heller har anklagat dom för, bara att dom i hemlighet har överlämnat information till amerikanska spionorganisationer som de aldrig har berättat om, så riktar många blicken till välfinansierade startupföretaget Palantir i Silicon Valley.

Sam Biddle skriver i skandalbloggen ValleyWag:

Palantir says it sells “software that allows organizations to make sense of massive amounts of disparate data,” for purposes including “combating terrorism,” and offers to bring “Silicon Valley to your doorstep.” It’s enjoyed early investments from the CIA, which might have something to do with its current napkin-valuation of around $5 billion, and now employs former top spooks like Michael Leiter.

Palantir also happens to sell software called “Prism,” which shares its namesake with an NSA spy program that also aims to bring Silicon Valley to snoop doorsteps around the Beltway.

Även om det faktum att Palantir har en produkt som också heter Prism, så får man inte dra för många växlar på det sammanträffandet. Viktigare är något annat, nämligen att dagens populära Big Data-teknologi som utvecklar av Palantir och mängder med andra startupföretag, lätt kan utnyttjas i massavlyssningssyfte.

Palantir, med hela 500 anställda och , som ligger i Palo Alto, och som har fått riskkapital på hela $310 miljoner, har byggts upp i nära samarbete mellan datavetare och analytiker från CIA, genom pilotprojekt som har finansierats av CIA:s eget riskkapitalföretag In-Q-Tel. Palantirs teknologi har utvecklats med teknik som ursprungligen utvecklades på PayPal för att upptäcka bedrägerier, bl.a. annat bedrägerier som har utförs av ryska organiserade brottssyndikat. Det är kopplingen till Paypal som är orsaken till att Peter Thiel är en av grundarna till Palantir.

Det viktiga här är inte att NSA skulle använda Palantirs teknologi för att analysera data från Google, Facebook och andra Silicon Valley-företag. Betydligt viktigare är att PRISM-skandalen har avslöjat den nära koppling som finns mellan dagens ledande Silicon Valley-företag och USA:s spionorganisationer som NSA och CIA.

Samtidigt har den högt haussade Big Data-teknologin fått sig ett blått öga när det nu visar sig hur Obama-regeringen ger järnet för att i hemlighet kartlägga den egna befolkningen genom massiv insamling av information om vem dom kommunicerar med, när och hur och var dom befinner sig och allt annat man överhuvudtaget kan samla in om den egna befolkningen.

Information som sen samkörs med andra databaser för att att kartlägga den egna befolkningen och hitta – och oskadliggöra – eventuella terrorister. Att man inte skulle läsa innehållet i den information man samlar in information om tror jag inte bör göra oss alltför lättade. Man kan nämligen bygga upp en mycket detaljerad bild av vem som helst genom att samköra den insamlade “meta-informationen” med annan fritt tillgänglig information.

James Ball skriver i Guardian: Verizon court order: telephone call metadata and what it can show. The US insists call data is not private information, but critics say it allows government to build detailed picture of individuals’ lives

Barack Obama struck a defiant stance amid revelations about the extent of surveillance operations by the US federal government, arguing the programmes had full congressional approval and criticising “leaks” and “hype” in the media.

As the issue threatened to overshadow the president’s summit with the Chinese premier Xi Jinping in California, Obama insisted on Friday that the operations had full congressional oversight and struck an appropriate balance between privacy and national security.

Now the confirmation is in the open, the American public have the opportunity to decide which definition of private information they prefer: that of the privacy advocates, or that of the NSA and White House.

Om det här vore så oskyldigt som det nu framställs av Obama, Googles Larry Page och Facebooks Mark Zuckerberg, så kan man undra varför dom i så fall alla har hållit det så hemligt från det amerikanska folket och sina egna användare.

Sanningen är att många av de ledande företagen i Silicon Valley länge har samarbetat med Pentagon och CIA. Inte för att man nödvändigtvis har velat göra det, utan mer för att de har tvingats att prostituera sig i statens tjänst. För när NSA och Pentagon knackar på dörren så är det få som vågar bli hjältar och säga emot.

Något jag påmindes om när vi just flyttat in här i Silicon Valley och en man plötsligt knackade på dörren och visade ett IT-kort och ville veta vad jag visste om vår granne, som jobbade, som jag då inte visste, med spionsatelliter på Lockheed Martin.

Hade han uttryckt några kritiska åsikter om USA eller Lockheed, gjorde han något konstigt, osv.

Ett av de företag som verkar ha vägrat är San Francisco-baserade Twitter. Hittills i alla fall.

Så den traditionellt romantiska bilden av Silicon Valley har naggats rejält i kanten de senaste tre-fyra dagarna. Inte minst av Larry Pages och Mark Zuckerbergs helt missvisande uttalanden om deras samarbete med NSA.

[tags]USA cyberkrig, Silicon Valley Cyberkrig ,PRISM massavlyssning, Obama National Security, Nsa Scandal, Nsa Spying, Nsa Surveillance, Obama Defends Nsa, Obama Nsa, Obama Nsa Scandal Reaction, Obama Prism, Prism, [/tags]