Politik

PRISM-skandalen i USA, sanningen om metadata och president Obamas massavlyssningsprogram

b

När PRISM-skandalen, president Obamas hemliga massavlyssning av det amerikanska folket , briserade med en smäll som hördes jorden runt, så började alla inblandade omedelbart att prata en massa strunt. Googles och Facebooks VD:n gick med med uttalanden om att dom minsann inte hade givit USA:s spionorganisation tillgång till sina servrar. Något som ingen hade anklagat dom för att göra. Istället förser dom NSA med personlig information om sina användare genom indirekta metoder.

Något jag har skrivit om i en serie inlägg här på bloggen nu under lördagen Kalifornisk tid.

Vad alla inblandade nu säger är att OK, vi erkänner att vi förser NSA med information men det är ingen viktig information, eftersom det bara är s.k. meta-information. Dvs information om vem våra användare mejlar till eller chattar med, var dom befinner sig när dom gör det och när det sker. Er privata information är säker, säger en alltmer irriterad Obama, den läser vi inte.

Men som Jane Mayer skriver i New Yorker, så är det ännu en undanflykt bland många andra som kommer i kölvattnet av den största spionskandalen i USA:s historia. För information om meddelandet säger ofta mer än själva innehållet: What’s the Matter with Metadata?

“The public doesn’t understand,” she told me, speaking about so-called metadata. “It’s much more intrusive than content.” She explained that the government can learn immense amounts of proprietary information by studying “who you call, and who they call. If you can track that, you know exactly what is happening—you don’t need the content.”

For example, she said, in the world of business, a pattern of phone calls from key executives can reveal impending corporate takeovers. Personal phone calls can also reveal sensitive medical information: “You can see a call to a gynecologist, and then a call to an oncologist, and then a call to close family members.” And information from cell-phone towers can reveal the caller’s location.

Metadata, she pointed out, can be so revelatory about whom reporters talk to in order to get sensitive stories that it can make more traditional tools in leak investigations, like search warrants and subpoenas, look quaint. “You can see the sources,” she said.

Så t.ex. har den amerikanska regeringen idag genom det här programmet tillgång till journalisternas källor, något man hittills aldrig har haft. Och något som kommer att göra fri och självständig journalistik svår om inte omöjlig.

Samtidigt så kan metadatan samköras med andra data för att bygga upp en skrämmande detaljerad bild av varenda amerikansk medborgare.

Just studiet av metadata var en nyckel till hur engelsmännen bröt den tyska Enigmakoden under andra världskriget, något som Gordon Welchman har beskrivit i sin spännande bok The Hut Six Story, som jag har i bokhyllan och har läst flera gånger.

Det är klart, har du rent mjöl i påsen så har du ingenting att oroa dig för. Men då gäller det att regeringen också delar din uppfattning om dig själv. Vilket inte är lika självklart som amerikanerna kanske tror idag.

Hur som helst, Guardians avslöjanden av president Obamas massavlyssning är historiska och kommer att fortsätta att rulla vidare under de närmaste veckorna. Historien visar hur totalt och oåterkalleligt IT-teknologin och speciellt Big Data-rörelsen har förändrat samhället och gjort koncept som personlig integritet och även demokrati föråldrade och alltmer meningslösa.

För när myndigheterna vet allt om dig så förändras också styrkerelationerna i samhället och du själv står där naken inför regeringar som kanske inte alltid är så frihetsälskande som dom själva påstår.

Den här skandalen kommer också att få framtidens historiker att se president Obama i ett helt nytt och inte speciellt positivt ljus.

Pressklipp:
Hård kritik mot USA:s IT-övervakning,Rusta för cyberkriget, Obamas order,Hemliga dokument avslöjar Obamas plan för cyberattacker,Rusta för cyberkriget, Obamas order,It-jättar nekar till avlyssning

Prism-skandalen på Wikipedian

[tags]USA cyberkrig, Silicon Valley Cyberkrig ,PRISM massavlyssning,
Obama National Security, Nsa Scandal, Nsa Spying,
Nsa Surveillance, Obama Defends Nsa, Obama Nsa,
Obama Nsa Scandal Reaction, Obama Prism, Prism[/tags]