Politik

Vad sjutton är metadata? Teknologin bakom PRISM, president Obamas massavlyssningsteknologi

Metadata är en term som ofta används inom datavetenskapen. Den förklaras bäst genom bilden ovan. Bilden visar alltså en biblioteksbok med information om själva boken, titeln, information om författaren, när och av vem den publicerades, hur många sidor den är på, hur boken är klassificerad, m.a.o. vad den handlar om, osv.

På samma sätt finns det metainformation om alla de miljoner telefonsamtal som president Obama nu avlyssnar. Presidenten säger att det inte är något som någon bör bry sig om för de amerikanska underrättelsetjänsterna lyssnar inte på själva konversationerna, man samlar bara in metainformation om samtalen.

Men som Kurt Opsahl skriver på Electronic Frontier Foundations hemsida så är det inte riktigt sant: Why Metadata Matters

They know you rang a phone sex service at 2:24 am and spoke for 18 minutes. But they don’t know what you talked about.

They know you called the suicide prevention hotline from the Golden Gate Bridge. But the topic of the call remains a secret.

They know you spoke with an HIV testing service, then your doctor, when your health insurance company in the same hour. But they don’t know what was discussed.

They know you received a call from the local NRA office while it was having a campaign against gun legislation, and then called your senators and congressional representatives immediately after. But the content of those calls remains safe from government intrusion.

They know you called a gynecologist, spoke for a half hour, and then called the local Planned Parenthood’s number later that day. But nobody knows what you spoke about.

Som jag skrev i mitt senaste inlägg här på bloggen så spelar samkörning av databaser en central plats i massavlyssning både i Sverige och USA.

NSA kan t.ex. lätt få reda på vilka böcker vi köper på Amazon, vad vi köper på snabbköpet, vart vi reser på semestern, vilka vänner vi har osv.

Så man lägger ihop ett och ett och får en allt skarpare bild. Men vad gör det om FRA och NSA massavlyssnar oss in på bara huden, eftersom vi ju har rent mjöl i påsen?

Problemet är att det inte är vi som bestämmer om vi har rent mjöl i påsen, det är myndigheterna. Och när SÄPO kommer och knackar på dörren så är det bara att lydigt följa med. För det mjöl som du själv var så säker på var rent passade inte in i regeringens politik.

Läs den klassiska Execution of Mayor Yin om ni inte tror mig.

Pressklipp:

[tags]USA cyberkrig, Silicon Valley Cyberkrig ,PRISM massavlyssning, Obama National Security, Nsa Scandal, Nsa Spying, Nsa Surveillance, Obama Defends Nsa, Obama Nsa, Obama Nsa Scandal Reaction, Obama Prism, Prism, Prism metadata, Metadata, Edward Snowden [/tags]

5 thoughts on “Vad sjutton är metadata? Teknologin bakom PRISM, president Obamas massavlyssningsteknologi

 1. manen

  Och det spelar inte, egentligen, någon roll; vad som spelar roll är att övervakningen är där och att vi alla anpassar oss därefter!

 2. Christer W

  Det är bara en sak som gäller, kontantköp och använda kort så lite som möjligt. Undvik att använda samma buss-, pendeltågs-, och tunnelbanetågs-kort varje månad utan växla kort varje månad.
  Använd kortet bara där ni bor, på den lokala banken och livsmedelsbutiken.

  Eller så skaffar ni ett kort till som ni låter någon använda på annan ort långt i från där ni är gör sattyg. 😉

  1. Lennart

   Christer: Det enda problemet är väl att allt färre affärer och företag idag accepterar kontanter.

 3. roger

  kan t.ex. lätt få reda på vilka böcker vi köper på Amazon, vad vi köper på snabbköpet, vart vi reser på semestern, vilka vänner vi har osv

  Men någon tillförlitlig självmordsstatisk mäktar USA inte räkna fram 🙂

 4. Kurt

  Och just bibliotekslån ingår ju i denna metadata som de samlar in, trots att det officiellt är förbjudet. Men redan i filmen Se7en (och många andra filmer), antyddes det ju att staten avlyssnat allt de kan.

Comments are closed.