Politik

PRISM-skandalen: sanningen om Big Data och IT-samhället, alla data till myndigheterna och amerikanska NSA

OBS: Det här inlägget har reviderats efter att jag har läst Jens Kärrman utmärkta artikel i DN om skillnaderna mellan FRA:s och NSA:s signalspaning. Som jag återkommer till i morgon.

Torsdagen den sjätte juni 2013 kommer att gå till historien som den dag när världen, och speciellt då EU, plötsligt vaknade upp och upptäckte att USA hade infört ett globalt massavlyssningssystem som de inte längre kunde göra något åt.

Och OBS, det här har bara delvis med Kriget mot Terrorismen att göra. Det är ett led i samhällets digitalisering och myndigheternas önskan att få veta så mycket som möjligt om de egna medborgarna. Och så länge som medborgarna inte bryr sig, så kommer massinsamlingen av digitala data bara att expandera. Även om man inte behöver bli paranoid om det här så är det klart en helt ny utveckling som alla medborgare bör sätta sig in i.

Även om alla terrorister som överhuvudtaget finns skulle gå med i Frälsningsarmén eller Idlaflickorna – om dom nu tillåter Idlaflickor att ha skägg, eller båda samtidigt, så skulle massavlyssningen bara rulla vidare. Kriget mot Terrorismen är bara ett svepskäl, om än ett viktigt sådant.

Men det här är en mycket större sak än att vi nu har svart på vitt på att den amerikanska signalspaningsorganisationen NSA har tagit strypgrepp på den globala massavlyssningen.

Ingenting ordentligt nytt har egentligen avslöjats de senaste dagarna. Vi visste t.ex. redan att svenska FRA för flera år sen efter ett majoritetsbeslut i riksdagen har infört ett liknande system i Sverige. Däremot finns det viktiga skillnader mellan det svenska och amerikanska, som Jens Kärrman beskriver i dagens DN:

Skillnaderna mellan svensk och amerikansk övervakning

FRA får exempelvis inte spana mot personer i Sverige. I USA verkar det som att NSA kartlagt invånare i det egna landet.

– Enligt vad som framkommit har man spanat mer i USA än i Ryssland, säger Johan Sigholm, doktorand i militär teknik på Försvarshögskolan.

När all information som överhuvudtaget finns nu digitaliseras så blir det busenkelt för regeringar och myndigheter att dammsuga samhället på alla data som överhuvudtaget finns och sen samla datan i gigantiska databaser.

Det är välkänt. Det enda nya i de senaste dagarnas avslöjandena är att NSA använder teknologi från Silicon Valley-företaget Palantir för att analysera de gigantiska mängder med information som man samlar in. Och givetvis att Google, Facebook, och andra IT-företag här i Silicon Valley och USA, liksom telekomföretagen förser de amerikanska myndigheterna med information om sina användare.

Hela Silicon Valley kan ses som en enda stor inkörsport för data som förr eller senare hamnar på NSA:s servrar.

Hade det inte varit för utvecklingen av avancerade analys-system som ofta är baserade på Apache Hadoop, så hade det inte varit möjligt att göra speciellt mycket med alla de här informationen.

Men nu får vi finna oss i att regeringar och myndigheter steg för steg kommer att samla in allt mer information om oss. Det ligget i IT-samhällets natur att det inte går att stoppa.

Och det kommer att betyda slutet på vad vi i dagligt tal kallar den personliga integriteten.

Men det är egentligen inte myndigheterna som tar över, det är datorerna och de automatiska datasystemen. Och den nya IT-baserade världen kommer att fungera som den gamla traditionella världs som vi är vana vid. Det finns ingenstans vi kan gömma oss. Ingenting vi kan göra som inte omedelbart registreras hos myndigheterna.

Alan Travis, Louise Osborne och Lizzy Davies skriver i Guardian om protester och frågor om president Obamas globala massavlyssning från bl.a. EU:s ledare:
World leaders seek answers on US collection of communication data. Data protection chiefs and analysts in EU, Pakistan, South Africa and Canada express concerns at revelations in leaks

Leading Europeans, from Angela Merkel down to information chiefs across the continent, are lining up to grill American counterparts on the Prism surveillance programmes, amid mounting fury that the private information of EU nationals will have been caught up in the data dragnet.

With Merkel set to bring up the issue with Barack Obama next week, and the European commission vice-president, Viviane Reding, eager to grill US officials at a meeting in Dublin on Friday, the issue looks set to dominate a week of summitry. Reding, who is responsible for data protection in Europe, is to seek clarification on whether the access to personal data in the Prism programme is limited to individual cases, is based on concrete suspicion or if wider sets of data are being accessed.

Det skulle förvåna mig mycket om inte alla EU-regeringar redan är fullt informerade om att NSA även dammsuger deras befolkningar.

Så var kommer det här att sluta? Ja vi är bara på tröskeln till en värld där allt vi gör kommer att fångas i data och sen sparas och analyseras av myndigheterna.

Det är något som kommer att hjälpa oss leva längre och bättre liv, genom att myndigheterna kan göra avancerade dataanalyser av våra patientjournaler, genom att man med hjälp av Big Data kan bygga självstyrande bilar, säkrare mediciner, allt mer kunniga robotar och allt hälsosammare mat, osv.

Samtidigt kommer vi alltså att förlora vår frihet och vi kan antagligen också kyssa demokratin adjö.

Men jag tror inte att våra barn och barnbarn kommer att bry sig. Dom kommer att växa upp i ett samhälle där massövervakning är det vanliga.

Vi kan också skänka den unge amerikanske IT-experten Edward Snowden en stilla tanke. Det var han som fick världen att inse vart vi är på väg, trots att vi borde ha insett det för länge sen.

När Obama-regeringen väl får tag på honom kommer konsekvenserna för hans egen del att få den spanska inkvisitionen att se ut som en picknick.

Pressklipp:
Samma övervakning bedrivs i Sverige,Obama anklagas för att gå i Bush fotspår,Svenskt företag övervakar åt USA,Så här kan NSA kartlägga ditt liv,Obama kritiseras för datainsamling,Expressen besökte Snowdens gömställe

Prism på Wikipedian

Fler inlägg om PRISM-skandalen

[tags]USA cyberkrig, Silicon Valley Cyberkrig ,PRISM massavlyssning, Obama National Security,
Nsa Scandal, Nsa Spying, Nsa Surveillance, Obama Defends Nsa,
Obama Nsa, Obama Nsa Scandal Reaction, Obama Prism, Prism, Prism metadata, Metadata, Edward Snowden[/tags]