Politik

Google köper coola Waze, mobila sociala nätverk invaderar gator och motorvägar

Vad har Facebooks köp av Instagram, Yahoos köp av Tumblr och Googles köp av Waze gemensamt? Svaret är att de handlar om idag rätt gammalmodiga IT-företag som är knutna till den fasta webben, som försöker föryngra sig genom att köpa in småföretag med mobila appar som dom hoppas kommer att ge dom relevans för dagens köpstarka kids, som alla är ute på stan med sina mobiler och sannerligen inte sitter hemma framför något så gammalmodigt som en skrivbordsdator eller ens en bärbar dator i mammas eller pappas arbetsrum.

Vindu Goel skriver i New York Times: Google Expands Its Boundaries, Buying Waze for $1 Billion

The acquisition highlights the increasing importance of location data in our on-the-go lives, whether it is in finding a place to eat or navigating an unfamiliar road.

Waze has drawn a particularly passionate base of nearly 50 million users around the world. In any given month, about one-third of them turn on the app to access the company’s directions. Waze passively tracks their movements via GPS to generate live information about roads and traffic. And users can add their own information about accidents, police speed traps and road hazards

Waze, ett israeliskt företag, grundat 2007 med ett lokalt kontor här i Silicon Valley, 110 anställda och 67 miljoner i riskkapital innan Google just köpte dom för 1,1 miljarder dollar är en intressant app som använder folkentreprenad-konceptet, dvs crowdsourcing, för att göra det möjligt för bilförare att samarbeta på gator och vägar och tipsa varandra om vägförhållanden och polisfällor och annat.

Det är som en social version av gammaldags GPS-appar som Garmin.

Ett mycket intressant grepp, som dock kan komma att få problem här i Silicon Valley eftersom det är förbjudet att texta och köra.

Om det är någon som använder den så vore det roligt att höra. Har själv just installerat den och ska börja använda den imorgon.

Och om Waze kommer att göra Google mer coolt för kidsen vill jag låta vara osagt. Men det är hur som helst en kul app.

Pressklipp:
Klart: Google köper Waze

[tags]Waze Google, Google Waze, Google, Google Maps, Brian Mcclendon, Google Buys Waze, Google Maps Waze, Google Waze, Gps, kartappar, Mapping Apps, Waze [/tags]