Politik

John Kerry tvingar motvillig Obama att intervenerar i Syrien, men alldeles för sent

Till skillnad från den oorganiserade Hillary Clinton så är John Kerry fokuserad, målmedveten och han ger aldrig upp. Så när det stod klart att Putin hade lurat Kerry om en fredskonferens om Syrien i Genève så började Kerry sätta press på Obama att gå med på vapenleveranser till motståndsrörelsen. Kulmen kom i veckan med en passionerad appell från rebellernas ÖB, general Salim Idris, efter det katastrofala förlusten av gränsstaden Qusair att om man inte får vapen nu, på en gång, så kommer Assad att ta Aleppo och sen är förlusten total. En appell som jag gissar var orkestrerad av Kerry, liksom läckan att Bill Clinton hade brutit med Obama över Syrien.

Med Storbritanniens utrikesminister William Hague i Washington för att stötta Kerry, och med insikten att det är nu eller aldrig, om ett par månader kommer Hizbollah och Assadregimen att ha återerövrat Aleppo och krossat motståndsrörelsen, så lyckades en sjukligt obeslutsamme Obama äntligen gå med på att CIA ska skicka lätta vapen och ammunition till rebellerna.

Vita Husets påstående att Obamas beslut är baserat på en plötsligt insikt att Assad har använt ABC-stridsmedel mot den egna befolkningen verkar inte trovärdigt. Det har Obama vetat sen i april, han har bara inte velat fatta något beslut. Här är Vita Husets uttalande.

Karen DeYoung and Anne Gearan skriver i
Washington Post: U.S., citing use of chemical weapons by Syria, to provide direct military support to rebels

Rhodes did not detail what he called the expanded military support, but it is expected initially to consist of light arms and ammunition. He said the shipments would be “responsive to the needs” expressed by the rebel command.

Obama has “not made any decision” to pursue a military option such as a no-fly zone and has ruled out the deployment of U.S. ground troops, Rhodes said.

Syria’s outgunned rebels have issued urgent appeals this week for antitank and antiaircraft weaponry to counter a government offensive that is backed by Hezbollah fighters and Iranian militia forces.

Nu är det viktigt att komma ihåg att Obamas mål inte är att hjälpa rebellerna besegra Assad-regimen. Det är istället att portionera ut så mycket lätta vapen att dom kan sätta press på Assad att gå med på en fredskonferens i Genever, en konferens som Obama hoppas kommer att leda till fria val och en koalitionsregering.

Men med Assads ryska militära luftbro och superbt tränade och utrustade Hizbollah-trupper, så är det svårt att se hur några tusen lätta vapen kommer att göra någon större skillnad i Aleppo, speciellt eftersom dom inte kommer att nå fram innan ödesslaget redan har börjat och eftersom Vita Huset klart har sagt ifrån att man inte kommer att man inte kommer att förse rebellerna med antitankvapen, utan vilka dom inte har en chans mot Assads ryska stridsvagnar:

Mark Mazetti, Michael R. Gordon och Mark Landler skriver i New York Times:U.S. Is Said to Plan to Send Weapons to Syrian Rebels

The Obama administration, concluding that the troops of President Bashar al-Assad of Syria have used chemical weapons against rebel forces in his country’s civil war, has decided to begin supplying the rebels for the first time with small arms and ammunition, according to American officials.

The officials held out the possibility that the assistance, coordinated by the Central Intelligence Agency, could include antitank weapons, but they said that for now supplying the antiaircraft weapons that rebel commanders have said they sorely need is not under consideration.

Så¨det verkar onekligen som om Assad-regimen ännu inte har något att frukta för vad som mest verkar vara ett försök av Obama att visa att han är beredd att göra någonting mer än han hittills har gjort för att hjälpa rebellerna militärt.

Adam Entous och Julian E. Barnes skriver i Wall Street Journal: U.S. Stepping Up ‘Military Support’ to Syrian Rebels

Rebels requested weapons to hold off Mr. Assad’s forces and Hezbollah fighters who are closing in on rebel positions in the city of Aleppo, The Wall Street Journal reported Wednesday. The head of Syria’s opposition Supreme Military Council, or SMC, issued a plea to U.S. officials and others for arms.

U.S. officials told the Journal on Thursday that the U.S. military proposal for arming the rebels also calls for a limited no-fly zone inside Syria that would be enforced from Jordanian territory to protect Syrian refugees and rebels who would train there.

Det är givetvis helt omöjligt att förutspå hur det kommer att gå inom de närmaste veckorna och månaderna. Om Putin sätter hårt mot hårt och ökar sin luftbro och om Iran intervenerar mer direkt än man redan har gjort, och om Hizbollah satsar allt man har, så kommer rebellerna ändå att förlora.

Det här är något som Obama skulle ha gjort för ett år sen. Nu tror jag att det är på tok för sent. Men vi får se.

Frågan som ingen kan vara på är hur stora eftergifter Obama är beredd att göra i Geneve om USA nu kan få rebellerna att gå med på förhandlingar?

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien,
Syria Comment
Brown Moses blogg
CIA:s World Factbook om Syrien,Carnegia Endowments Syrien-sajt

Pressklipp:
USA: Syrienregimen använde kemvapen,USA ger Syrienrebeller militär hjälp,Över 93 000 dödade under kriget i Syrien,DN

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas, John McCain, Barack Obama , Syria, Obama Syria, Politics News, John Mccain Syria, Obama Syrain Rebels Weapons, Obama Syria Weapons, Obama Syrian Rebels, Syria Weapons, Syrian Rebels, [/tags]

7 thoughts on “John Kerry tvingar motvillig Obama att intervenerar i Syrien, men alldeles för sent

 1. roger

  vad gör Israel? Skulle förvåna mig mycket om de inte intensivt försåg någon grupp med vapen.

  fan vet om det inte bara är taskigt det USA nu gör, de garanterar nu en långsam död för rebellerna och ett utdraget krig för de civila.

  1. Lennart

   roger: Enligt den amerikanska pressen är den israeliska regeringen mycket rädd för att Hizbollah nu växer sig starkt. Så man är för Obamas försiktiga stöd för vissa rebellgrupper.

 2. Christer W

  Tids nog söker sig nog också vapnen kanske till andra och mer farliga intressen. Av det som kommer fram lär det bara vara lätta vapen och ammunition som kommer levereras, vilket tyder på att us, england och frankrike egentligen är väldigt rädda för vem eller vilka som kan som kan ta makten och därmed kontroll över avancerade vapen.
  Vad som troligen händer genom de kommande leveranserna är att det blir ett långvarigt inbördeskrig där centralmakten sakta återerövrar förlorad mark, de har ju den tunga arsenalen.

  Med frånvaro av mobilt luftvärn, pansarvapen och inte minst radarstyrt artilleri i upprorsleden så lär det vara kört. De bristerna beror på att us, englad och franrike vågar inte leverera den utrustning i fall den skulle hamna i fel händer. I upprorsleden finns det många som är Al-Qaidasympatisörer eller redan med.
  För att uttrycka det lite elakt, i vilket fall som helst är det inte längre ett uppror om demokrati utan nu handlar bland annat om vilken islamsk riktning som ska vara den härskade och förmodligen är Riyadh drivande. För väst är det nog mer troligt att möjligheten att stänga in och isolerar iran än mer är avgörande än syriernas egna preferenser. För us handlar det nog också om att irak närmar sig mer och mer iran genom den shiitiska ledda regeringen och us utrymme i irak begränsas alltmer.

  I början på juni i år varnade Iraks regering för första gången officiellt Israel för att använda irakiskt luftrum vid en eventuell attack mot Iran. Irak meddelade också att USA har lovat Irak att inte kränka dess luftrum vid ett anfall mot Iran.

 3. hyveln

  ” … rebellernas ÖB, general Salim Idris …”. Du skämtar väl, vad är den mannen ÖB över? Inte någon armé i alla fall. Quisling hade nog mer ordnade styrkor i Norge än vad den här tomten har i Syrien, för varken islamist- eller rövargängen lär ta några order från honom. Men quisling kan Idris ju kalla sig åtminstone, för vad är han annars! För det syriska folkflertalets skull får vi hoppas att detta krig snart dör ut på grund av syrebrist. Och det är nog det som syriska krigsmaktens operationer nu syftar till.

  1. Lennart

   Hyveln: Nu tror jag du har fått det här litet om bakfoten. Assad har ännu inte i alla fall, ockuperad Norge. Och skulle han göra den så skulle de vara han och inte motståndsrörelsen som är Quislingarna.

   Motståndsrörelser är alltid svåra för diktatorer att hantera. Antingen det var under Andra världskriget, i Tunisien, Egypten, Iran eller som nu i Syrien. Men dom brukar förr eller senare vinna. Mest för att diktatorer som Assad inte har något annat än våld tortyr och förtryck att erbjuda.

Comments are closed.