Politik

Bakgrunden till Obamas Syrien-beslut: det handlar inte om Syrien utan om Iran

Som jag skrev igår så var det Obamas nye utrikesminister John Kerry som ledde revolten mot Obamas vägran att stödja den syriska motståndsrörelsen. Kerry är en helt annan slags politiker än Hillary Clinton, han är dessutom Obamas mentor, och en man som Obama inte lätt kan avfärda.

John Kerry såg vad Obama inte kunde se, att om USA lämnar den syriska motståndsrörelsen i sticket så kommer mullorna i Iran, liksom f.ö. alla USA:s motståndare världen över, att se att Obamas USA är e papperstiger.

Adam Entous skriver i Wall Street Journal om bakgrunden till det beslut som Obama till slut tvingades ta, helt klart emot sin vilja: Behind Obama’s About-Face on Syria
Jolted by Hezbollah’s Entry Into Civil War and Chemical Weapons, Administration Chose to Arm Rebels

Secretary of State John Kerry was among the most vocal supporters of arming the rebels, officials said.
In the run-up to the meetings, Mr. Kerry had voiced concerns to Mr. Obama’s advisers about the risks of inaction in Syria, including the message that such a stance might send to Iran about the administration’s seriousness about the “red lines” it has set on preventing that regime from building a nuclear bomb.

If the U.S. didn’t step up to support the opposition, Mr. Kerry also raised concerns that U.S. partners in the region would hedge their bets and withdraw their support for the rebels, according to a person familiar with the discussions. Mr. Kerry argued that the U.S. needs to do something now.

Så Obamas beslut är mest en symbolisk handling för att visa att “en stormakt inte bluffar” när man talar om “röda linjer”.

Vita Huset skickar samtidigt en klar signal till Assad att man inte kommer att genomföra en flygfri zon i Syrien och att man inte kommer att ge rebellerna luftvärnsraketer.

Att rebellerna om några månader får några tusen lätta vapen plus litet ammunition kommer inte att hjälpa speciellt mycket mot Assads tunga ryska stridsvagnar, hans ryska stridsflygplan och hans vältränade trupper från Hizbollah och Iran.

Mest intressant i artikeln i Wall Street Journal är att CIA och den idag inte helt okända NSA togs på sängen över Hizbollahs beslut att intervenera i Syrien. Ännu ett underrättelsefiasko för CIA.

Om man skulle måla upp ett troligt scenario så skulle det vara att Assad tar Aleppo i juli/augusti, att de första vapnen når vad som finns kvar av motståndsrörelsen i slutet av augusti/början av september och att den ryska luftbron med vapen under tiden ökar dramatiskt.

2014 kommer sen att se ett begränsat och låggradigt gerillakrig mot Assad-regimen i den norra och sydligaste delen av landet.

Kriget är inte över och Assad är idag herre över ett ruinerat land.
Och som vi kan se i Irak så kommer sunni-muslimerna inte att låta sig kuvas, ens av Assad.

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien,Syria Comment,Brown Moses blogg,CIA:s World Factbook om Syrien,Carnegia Endowments Syrien-sajt

Pressklipp:
Expert: USA vill inte framstå som maktlös,USA: Ser ingen framtid för al-Assad,USA:s stöd till rebeller väcker ilska, Rebelledare vädjar om tunga vapen

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas,No Fly Zone Syria, Reuters, Syria Chemical Weapons, Syria No Fly Zone, Syria White House, Syria White House No Fly Zone [/tags]