Politik

Kalifornien på väg uppåt efter många års politiskt skyttegravskrig

Det gamla Sacramento, Kaliforniens huvudstad.

När jag som tonåring tillbringade en sommar i Akron i delstaten Ohio så minns jag hur den unga grannfrun hade en dröm som hon hoppades skulle bli verklighet innan hon dog. Det var att se Kalifornien, det amerikanska framtidslandet som för många amerikaner än idag frammanar visioner av ett helt annan USA än det dom bor i, med evig sol, Hollywood och Silicon Valley, superba universitet, surfing och skidåkning om vartannat.

Kalifornien hade länge USA:s mest framträdande välfärdsstat, men det var innan republikanerna växte sig starka och rev ner hela Kalifornien.

Som de senaste åren har brottats med politiskt skyttegravskrig som har lett till gigantiska budgetunderskott och växande misär.

Tills senaste valet där republikanerna äntligen hamnade i klar minoritet utan möjlighet att stoppa guvernören Jerry Browns reformbudget.

Wyatt Buchanan skriver i San Francisco Chronicle: California lawmakers approve $96.3 billion budget

The California Legislature on Friday easily passed a spending plan for the new fiscal year, hailing the budget as a symbol of the turnaround in the state’s finances from the dark days of multi-billion dollar deficits.

Lawmakers approved $96.3 billion in spending from the general fund, the state’s main checking account that pays for public education, prisons and health and human services, along with about $50 billion in spending from bonds and from special funds that pay for such things as improvement of roads, bridges and water systems. There is a $1.1 billion reserve.

Bland reformerna i den nya budgeten är följande:
– Mer pengar till skoldistrikt med höga koncentrationer fattiga elever och av elever med invandrarbakgrund för att dom ska kunna lära sig engelska. Skulle nästan kunna vara en del av en svensk budget.

– En betydande ökning av finansieringen för mentalsjukvård som hjälper psyksjuka hitta tillgängliga tjänster.

– Ett “medelklassstipendium” på upp till 40%s rabatt till Kaliforniens båda universitetssystem, University of California och California State University, till familjer med en inkomst på under $ 150.000 per år.

– Och slutligen ett delvis återställande av tandvård för vuxna i Kaliforniens sjukvårdssystem Medi-Cal.

Inte alls dumt, och en nyhet som även borda uppmärksammas i den svenska pressen.

Pressklipp:
USA-börserna vände ned

[tags]Kalifornien, Kalifornien budget, Kalifornien politik, Jerry Brown Kalifornien, Kalifornien ekonomi, Kalifornien politik [/tags]