Politik

Vad svenska städer kan lära av USA-staden St. Louis satsning på startup och IT-industrin

Klicka på bilden för att spela videon.

Den amerikanska staden St. Louis på stranden av Mississippi-floden i delstaten Missouri är USA:s Gävle. Staden som en gång för över ett halvsekel sen var på väg att bli en av USA:s största städer och 195o hade hela 856 000 innevånare, för att sen år för år backa tills den idag bara har litet över 300 000 innevånare. Om ytterligare 50 år kommer St Louis att vara mindre än Ockelbo!

I ett försök att undvika den i sanning hemska framtiden så försöker nu stadens “fäder” och antagligen också deras mödrar, att satsa på IT-industrin. Och eftersom ingen IT-ingenjör vid sina sinnens fulla bruk skulle flytta till St. Louis, så satsar kommunen och lokala företag nu egna pengar på att starta en lokal IT och startup-industri.

Ben Casselman skriver i Wall Street Journal om St Louis lovvärda satsning:

In the past two years, a web of independent but intersecting efforts has sprung up to support local companies. Among them: Ms. Sindecuse’s firm, Capital Innovators; Cultivation Capital, an early-stage venture-capital firm in which Mr. Holton is a general partner; and Arch Grants, a nonprofit group that has in the past two years awarded 35 startups with $50,000 apiece in financing.

Even with such programs, however, St. Louis lags behind other cities in funding. Missouri, the 18th-largest state by population, ranked 34th in total venture-capital dollars awarded last year, according to an analysis by PricewaterhouseCoopers and the National Venture Capital Association.

The new $100 million fund aims to help close that gap. The project, a joint effort by the city and county governments and several private groups, aims to raise private money from local companies, investors and foundations to provide firms with not just seed funding—as Arch Grants and other programs have done—but also with enough capital to stay in the city as they expand.

“The idea is to grow the resources here to keep the companies here,” said Katy Jamboretz, a spokeswoman for St. Louis County Economic Council, one of the project’s backers.

Orsakerna till St. Louis tillbakagång är många, men en av huvudorsakerna är att staden kommer att domineras av ett litet antal storföretag, som matföretaget Ralston Purina, flygföretaget McDonnel Douglas och bryggeriet Anheuser-Busch. Företag som erbjöd säkra jobb som sen steg för steg försvann i globaliseringen. Inte helt olikt Akron i Ohio som helt satsade på gummidäcksfabriker.

Det här är ett mycket lovvärt initiativ som man hoppas att även svenska kommuner skulle imitera. Jag har tidigare skrivit om hur t.ex. Sandviken skulle kunna göra detsamma, om man bara kopplade samman resurser som idag vad jag vet inte samarbetar, som Sandvikens Järnverk, Högskolan i närliggande Gävle, teknikparken Sandbacka Park i Sandviken och den lokala Göranssonska Arenan.

Och det finns liknande möjligheter på många andra platser i Sverige.

Nu är de givetvis inte säkert att man kommer att lyckas i St. Louis, men man har helt enkelt inget val. Och man har dessutom vissa fördelar, som låga boendekostnader och en bra miljö.

Pressklipp:

[tags]St Louis IT satsning, IT i USA, IT i Sandviken, Lokala IT-satsningar [/tags]

One thought on “Vad svenska städer kan lära av USA-staden St. Louis satsning på startup och IT-industrin

  1. Christoffer

    Amerikansk baseballs vagga även sagt. Även om jag är partisk när jag håller på Cardinals, så även innan det är det här jag vill se min baseball när jag kommer till amerika. Det är tillsamsns med Yankees, dessa två som är bland de riktigt klassiska klubbarna. kommer ihåg en otroligt rolig artikel om ett cardinals fan i nyc, som bara längtade hem, ja svårt och förklara och hittar inte den just nu.

Comments are closed.