Politik

USA-debatten för och emot det amerikanska massavlyssningssamhället

Debatten om NSA:s massavlyssning av det amerikanska folket kan i stort delas upp i två läger. Den ena representeras av New York Times välkände korrespondent Thomas L Friedmans vars artikel i New York Times där han försvarade NSA:s massavlyssning har blivit mycket omskriven: Blowing a Whistle

That is why I’ll reluctantly, very reluctantly, trade off the government using data mining to look for suspicious patterns in phone numbers called and e-mail addresses — and then have to go to a judge to get a warrant to actually look at the content under guidelines set by Congress — to prevent a day where, out of fear, we give government a license to look at anyone, any e-mail, any phone call, anywhere, anytime.

Is government accessing the data for the legitimate public safety needs of the society, or are they accessing it in ways that abuse individual liberties and violate personal privacy — and in a manner that is unsupervised. And to that, The Guardian and those who are wailing jeremiads about this pretend-discovery of U.S. big data collection are noticeably silent. We don’t know of any actual abuse.”

Det här är rätt typiskt för många amerikaner, som trots att dom till leda utropar sitt eget land till världens friaste, sen inte har minsta problem med att godta västvärldens mest kvävande massavlyssning.

Bill Keller, fram till för två år sen New York Times chefredaktör, tillhör som som inte så lätt godtar NSA:s och de amerikanska spionorganisationernas försäkringar om att deras massavlyssning av det amerikanska folket på intet sätt utgör ett hot mot den amerikanska demokratin, snarare tvärt om, skriver i New York Times: Living With the Surveillance State

Exhibit A: In last Thursday’s Times Joseph Goldstein reported that local law enforcement agencies, “largely under the radar,” are amassing their own DNA databanks, and they often do not play by the rules laid down for the databases compiled by the F.B.I. and state crime labs.

Exhibit B: …New York last year joined with Microsoft to introduce the eerily named Domain Awareness System, which connects 3,000 CCTV cameras (and license-plate scanners and radiation detectors) around the city and allows police to cross-reference databases of stolen cars, wanted criminals and suspected terrorists. …

Exhibit C: Congress has told the F.A.A. to set rules for the use of spy drones in American air space by 2015..

Bill Keller skriver vidare att faran av massavlyssningen är frånvaron av strikt, oberoende reglering och tillsyn för att hålla eventuella maktmissbruk från att bli en riktig hot mot USA: grundläggande frihet.

Keller skriver att han inte tror att USA är på väg att bli en polisstat, men han tror att om man är alltför självbelåtna om sina medborgerliga friheter och att man mycket väl kan komma att vakna upp en dag och upptäcka att det fria amerikanska samhället gradvis har försvunnit.

Det är ledsamt att se hur den amerikanska pressen har förvandlat hotet mot USA:s frihet till en uppsjö av artiklar om visselblåsaren Edward Snowden.

Bill Keller har absolut rätt i att massavlyssningen i USA omfattar mycket mer än bara NSA:s massavlyssning. Och det kommer bara att bli värre allteftersom alla data digitaliseras.

Pressklipp:
Ilska över Storbritanniens avlyssning,USA tjuvlyssnade på Medvedev,

Prism på Wikipedian

Fler inlägg om PRISM-skandalen

[tags]USA cyberkrig, Silicon Valley Cyberkrig ,PRISM massavlyssning, Obama National Security,
Nsa Scandal, Nsa Spying, Nsa Surveillance, Obama Defends Nsa,
Obama Nsa, Obama Nsa Scandal Reaction, Obama Prism, Prism, Prism metadata, Metadata, Edward Snowden[/tags]