Politik

Nytt 1848? den globala demonstrationsvågen, Occupy, den arabiska våren, Turkiet, Brasilien…

Demonstranter i Sao Pauolo

För den som sov under historielektionerna så blev 1848 året när en proytestvåg bröt ut i Frankrike, som blev känd som Nationernas vår eller Folkens vår. Fler än 50 länder påverkades av oroligheterna och händelserna utgör sammantaget den största revlutionsvågen i europeisk historia.

Tyvärr så hade reaktionära krafter segrat inom ett år.

Att dagens exempellösa tekniska, ekonomiska och vetenskapliga utveckling har lett till protester och demonstrationer är inte konstigt, speciellt efter den svåra globala ekonomiska krisen som ännu är långtifrån över.

Den Gröna Rörelsen i Iran 2009 kom först, men slogs snabbt ner.

Den arabiska våren började den 18 december 2010 i Tunisien. Demonstrationer spreds sen till Algeriet, Egypten där man störtade den USA-stödda Mubarrack-diktaturen, Bahrain, Libyen där man störtade Gadaffi-diktaturen,
Jemen och nu senast Syrien. Mindre eller relaterade demonstrationer har också förekommit i Marocko, Mauretanien, Saudiarabien, Oman, Irak, Jordanien, Djibouti, Somalia, Sudan, Kuwait och Västsahara.

Occupy Wall Street bröt ut i New York i juni 2011 och tog inspiration från den arabiska våren och riktade sig mot den sociala och ekonomiska ojämlikheten och Wall Streets girighet och totala brist på socialt ansvar och spreds snabbt till ett stort antal städer i USA, för att sen ebba ut efter allt starkare polisinsatser.

Protester har skakat Turkiet och nu senast Brasilien.

Sociala medier har spelat en viktig roll, och speciellt då den mobilbaserade Twitter, liksom Facebook och YouTube-videon som har gjort det möjligt för demonstranterna att föra ut sitt budskap direkt på nätet. har spelar en viktig roll för att sprida information om protesterna.

Men mer ligger bakom. Snabbt stigande utbildningsnivåer hotar etablissemanget och de etablerade maktpyramidena, bättre sjukvård och hälsa beytyder att människor lever längre samtidigt som IT-teknologin tar över allt fler jobb på arbetsmarknaden och ställer miljoner människor på bar backe. De rikaste en procenten blir allt rikare och samhällsklyftorna växer. Sam tidigt som religösa fundamentalistiska rörelser som Tepåserörelsen i USA och islamistiska fundamentalister i den muslimska världen går till angrepp mot det globaliserade och allt mer toleranta och upplysta samhället

Tim Arango skriver i New York Times om situationen i Turkiet:Turkish Liberals Turn Their Backs on Erdogan

For Turkey’s liberals and urban elite, including some among the young, middle-class protesters who camped out in Gezi Park in Taksim Square here, the intense police crackdown — the use of tear gas and water cannons, and the detention of protesters, lawyers, journalists and medics — represented the final and most painful break with Mr. Erdogan and his Justice and Development Party.

“The Gezi Park-Taksim thing has been the breaking point for the left,” said Cengiz Candar, a popular columnist who once supported Mr. Erdogan for his efforts to reduce the power of the military and to pursue membership in the European Union.

“It’s not us that changed,” he added. “We remain as democrats; we want to extend individual liberties.”

New York Times-reportern Thomas L Friedman skriver från Turkiet Postcard from Turkey

What’s sad is that Erdogan’s arrogance, autocratic impulses and, lately, use of anti-Semitic tropes, are soiling what has been an outstanding record of leadership. His Islamist party has greatly improved health care, raised incomes, built roads and bridges, improved governance and pushed the Army out of politics. But success has gone to his head. He has been lecturing, or trying to restrict, Turks on where and when they can drink alcohol, how many children each woman should have (3), the need to ban abortions, the need to ban Caesarean sections and even what docudramas they should watch. The Turkish daily Zaman on Monday published a poll showing that 54.4 percent of Turks “thought the government was interfering in their lifestyle.”

Simon Romero skriver i New York Times från Brasilien: Brazil’s Leftist Governing Party, Born of Protests, Is Perplexed by Revolt

On Wednesday, tens of thousands protested outside the newly built stadium where Brazil faced off against Mexico in the Confederations Cup, as the police tried to disperse them with tear gas, rubber bullets and pepper spray. In what would normally be a moment of unbridled national pride, demonstrators held up placards demanding schools and hospitals at the “FIFA standard,” challenging the money Brazil is spending on the World Cup instead of on health care or the poorly financed public schools.

With support for the protests escalating — a new poll by Datafolha found that 77 percent of São Paulo residents approved of them this week, compared with 55 percent the week before — Mayor Haddad and Geraldo Alckmin, the governor from an opposition party, bowed on Wednesday night, announcing that they would cancel the bus and subway fare increases after all. Other cities, including Rio de Janeiro, pledged to do the same.

But while the fare increases might have been the spark that incited the protests, they unleashed a much broader wave of frustration that the government has openly acknowledged it did not see coming.

Frågan är nu vart demonstrationerna kommer att spridas till härnäst? Och vad resultatet kommer att bli?

Det verkar klart att Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan kommer att kunna slå ner demonstrationerna och fängsla demonstranterna, genom att använda metoder som li alla fall till det yttre iknar dom som utarbetades av mullorna i Iran och som i betydligt mindre våldsamma former även användes av polisen i New York och även i Oakland här i Silicon Valley.

Frågan i dag är hur protestvågen kommer att utvecklas. Vilka andra länder kommer att drabbas? Och kanske viktigast, kommer EU:s och USA:s likgiltighet inför Assad-regimens blodbad på den egna befolkningen, med ryskt och iranskt stöd, att göra det möjligt för mullorna i Iran att släcka gnistan som tände den arabiska våren och förpassa Mellanöstern till ytterligare decennier av misär och diktatur?

Den riktig stora frågan är vad som kommer att hända i Kina, som borde ha fått sin revolution 1989, men som fortfarande inte verkar ha några större problem med att hålla kinas demokratiska krafter stången, ens när dom nu har fått tillgång till sociala medier och den mobila webben.

Jag tror själv att den högteknologiska globaliseringen med sina datormoln och IT-system inte går att stoppa, men att det kommer att bli möjligt för diktaturer att hålla globaliseringen stången, med katastrofala konsekvenser för de egna medborgarna.

Men inte i all oändlighet. För i slutändan går det trots allt inte att stoppa globaliseringen. Världen krymper allteftersom kommunkationerna och teknologin utvecklas.

Pressklipp:
Billigare resor i Brasilien,Nio skadade i nya protester i Brasilien,Turkiet närmar sig avgrundens brant

[tags]
Brazil, Barack Obama , Turkey, Capitalism, Democracy, edward snowden, Istanbul, Philadelphia, Philadelphia Schools, Rio, Standing Man Protest, Turkey Protests, Politics News [/tags]

7 thoughts on “Nytt 1848? den globala demonstrationsvågen, Occupy, den arabiska våren, Turkiet, Brasilien…

 1. Bengt

  “Whoever controls the media controls the mind!”- Jim Morrison

  Här är ett utdrag från en artkel (2008), som visar hur amerikansk press fungerar idag till skillnad från den kritiska presskår som fanns men dog ut efter kriget i Vietnam ( detta hände eftersom eliten insåg att endast rövslickare skulle anställas som journalister):

  “Perish the thought that a reporter should point out when government officials are making “bogus” claims and are lying a country into a war. That is “not their role,” says the New Tim Russert (and, unsurprisingly, the Old Tim Russert wholeheartedly agreed). I don’t know whether Gregory’s public advocacy for a meek and polite press corps that would never be so rude as to point out when government leaders are lying is what sealed the deal for his new promotion to Meet the Press — a show which centrally depends on having powerful politicians know that they can come on and, as Dick Cheney’s top communications aide put it, “control the message.”

  Läs gärna hela artikeln: http://prorev.com/2008/12/david-gregory-new-role-model-for.html

 2. Bengt

  It is not a matter of what is true that counts, but a matter of what is
  perceived to be true.” – Henry Kissinger

  “The world is governed by very different personages from what is imagined by those who are not behind the scenes!” Quote by Benjamin Disraeli

  Här är en ‘quote’ av David Rockefeller som klar lägger hur mass media används i väst världen, (från Bilderberger möte 1991):

  “We are grateful to the Washington Post, The New York Times, Time Magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty years. It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subjected to the lights of publicity during those years. But, the world is now more sophisticated and prepared to march towards a world government. The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national auto-determination practiced in past centuries.”

 3. Bengt

  “Medveten och intelligent manipulation av massornas organiserade vanor är en viktig ingrediens i ett demokratiskt samhälle. De som manipulerar denna dolda samhällsmekanism utgör ett skuggkabinett som i realiteten styr vårt land.”

  Edward L Bernays, propagandaexpert (släkt med Freud), den dolda mekanismen är våra mass media!

  Lennart är en skicklig desinformatör…..en skicklig sådan får folk att samtycka med honom genom att framstå som resonabel och kunnig medan desinformatören sprider de idéer som skall formuleras i folks medvetande. I detta fall att Syrien och Iran inte är att lita på, massakrerar sina befolkningar och är diktaturer, som står för misär och förtryck i mellan östern. Ingenstans nämns att misären där är orsakad av USAs och NATOs krigföring. Enligt Lancet, en engelsk medicinsk journal miste över 600,000 Iraker sina liv under kriget där, ett olagligt anfalls krig!

  Snacka om blodbad….märk väl att Lennart ignorerar detta mass blodbad helt men är uppskärrad av ‘blodbad’ i Syrien. Detta är ett kännetecken för en propaganda agent och Lennart är en skicklig sådan, han är väl värd den ersättning han får av sina uppdragsgivare!

 4. Christer W

  Frågan som saknar. Är EU,s och USA,s maktstrukturer verkligen intresserad av att omvärldens maktstrikturer faller och folken tar över eller är de bara intresserade av att fylla upp tomrummet själva eller genom vasaller?

Comments are closed.