Politik

Efter två års inbördeskrig, den syriska ekonomin börjar vackla.

Krig handlar inte bara om marscherande arméer, dundrande stridsvagnar, vrålande bombplan, domderande generaler, rytande artilleripjäser, brinnande städer och en himla massa döda och sårade människor.

Krig handlar om avancerad logistik, om ekonomisk planering, om vetenskap och teknologi och främst om att vinna politiska mål på kortast möjliga tid och med minsta möjliga påverkan på det civila samhället. Som den kinesiska militäre tänkaren Sunzi skrev, “den högsta krigskonst är att besegra fienden utan strid”.

Under två år har Assad-regimen uppträtt som en tjur i en porslinsbutik, man har bombad, beskjutit och raserat stora delar av Syrien, och nu kommer efterräkningen, den syriska ekonomin sviktar.

Det är egentligen konstigt att den inte har kollapsat för länge sen, men man misstänker att Iran förser regimen med lån för att proppa upp den syriska valutan.

Rick Gladstone skriver om de syriska valutans plötsliga fall: While Claiming Battle Gains Against Rebels, Syria’s Assad Is Facing Currency Crisis

Even as President Bashar al-Assad of Syria is proclaiming battlefield momentum against the insurgency with the help of his Hezbollah ally, he appears to be facing a new threat: a rapidly weakening currency that has unnerved many Syrians.
….
The pound, which traded at about 70 per dollar before the uprising against Mr. Assad began in March 2011, has been eroding gradually since then and was trading at 170 per dollar last week. Money traders in Syria and the United States said it nose-dived starting last Friday and had weakened to 220 per dollar by Monday, …

“Syria’s government doesn’t have cash,” said Andrew J. Tabler, a Syria scholar at the Washington Institute for Near East Policy. “They might be good at shooting people, but they’re not so good at the economic stuff.”

Experter på¨den syriska ekonomin har uppskattat den syriska Centralbankens valutareserven till 17 miljarder dollar före konflikten, men tror nu att den har minskat till så lite som två miljarder dollar.

Situationen påminner onekligen om det sönderbombade Tyskland omkring augusti 1944, där trots alla Albert Speers åtgärder för att bygga upp och effektivisera den tyska rustningsindustrin, förödelsen slutligen blev så stor att det slutliga sammanbrottet bara var en tidsfråga.

Assad-regimen kommer inte att falla än på länge, men det är möjligt att vi liksom i Tyskland nu skymtar början till slutet allteftersom förödelsen fortsätter och Iran inte längre har råd att pumpa miljarder dollar in i landet.

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien,Syria Comment,Brown Moses blogg
CIA:s World Factbook om Syrien,Carnegia Endowments Syrien-sajt

Pressklipp:
FN larmar om Syrienflyktingar,Israel kräver tuff EU-linje om Iran,

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Saida militärbas, Syriska ekonomin, Den syriska valutan [/tags]