Politik

Finns det något så nostalgiskt som svensk midsommar, ens i Kalifornien?

Det var först för några dagar sen när en läsare här på bloggen, Roger, önskade mig Glad Midsommar som jag ens visste att det var Midsommar.

Kan faktiskt inte minnas att vi någonsin firade midsommar när jag var liten. Vi bodde i olika sommarstugor uppe i Hanebo-trakten i Hälsingland på sommaren, och jag minns faktiskt ett par gången att man lövade logen varvid min lillebror omedelbart trillade ner från logen i en hög med brännässlor som någon av pappas fiender säkert hade placerat där.

Men satte man upp någon Majstång, det har jag inget minne av.

Men idag tack vare att några av mina svenska vänner bloggar så kan man lätt följa med i deras midsommarfirande.

Som här på Barbros utmärkta bildblogg

Här i Silicon Valley finns det faktiskt något som heter The Swedish American Patriotic League och där man odlar “sina svenska rötter”.

Men att fira midsommar eller andra svenska helger utanför Sverige ligger inte för mig. Däremot gör jag det gärna när jag är i Sverige.

Pressklipp:
Hur klarade apparna midsommarvädret?,Midsommar bland New Yorks skrapor

[tags]Midsommar i Kalifornien, Midsommar, Midsommar i USA[/tags]

16 thoughts on “Finns det något så nostalgiskt som svensk midsommar, ens i Kalifornien?

  1. Lennart

   Bossebus: “party, pilsner, pappas båtar eller brudar”, tack, jag misstänkte det, men det är oktober eller ingenting för mig i år tyvärr.

 1. Johnny

  Glömde Långedrag, bara att ta spårvagnen till Långedrag, segelbåtshamn, stora trävillor och utmärkt restaurang med havsutsikt vid inloppet till Göteborgshamn, definitivt värt ett besök.

 2. Johnny

  Göteborg har förändrats en del, idag är den stora cafégatan tydligen Linégatan mellan Järntorget och Slottskogen om man gillar det. Ett tips är att besöka Sveriges absolut vackraste pärla, Marstrand, bara ca 1 timmas bussresa, Göteborg-Kungälv-Marstrand. Ta med badbyxor för äkta salt havsbad. En perfekt dagstur en solig sommardag, underbart vackert. Fästning, stora trähus, segelbåtar, affärer, restauranger, caféer, bad och natur på västra sidan ön ut mot havet.

  1. Lennart

   Johnny: tack för tipset om Marstrand. Ska själv till Göteborg i oktober, vet att vädret kan vara jättedåligt då men kommer ändå att följa ditt tips om Marstrand. Har hört talas om det men aldrig varit där.

  2. Lennart

   Johnny: P.S. om du tog några bilder ute i Marstrand och vill skriva ett gästinlägg om just Marstrand så är du välkommen. Du har ju ett förhållningssätt till det Sverige och det svenska språket som är rätt unikt.

 3. Johnny

  Jag använder mobilens internetuppkoppling som jag anslutit via en USB port, ingen aning varför IP-adressen uppger att jag är i Stockholm, inte mig emot då kan CIA, NSA, FRA, MI6, etc leta efter mig där. Jag är i alla fall helt säker på att jag är i Göteborg för här ser man glada människor på stan.

  1. Lennart

   Johnny, OK, du använder m.a.o. Tethering eller tjudring som det heter på svenska. Coolt. Då förstår jag. Men du vet säkert att allt som FRA behöver göra för att hitta dig är att tömma mobilmasterna.

   Och du har helt rätt, Göteborg är en fin stad, som jag kommer att besöka om några månader.

 4. Marcin

  Lennart, det är riktigt. Mycket rika och välklädda människor. Vill man känna sig som i det Sverige som existerade för 30 år sedan, så åker man och firar vid Rådjursstigen 18 (59.785439, 17.647739). Förra året fick vi en chock då sammanslutningen till allra största delen bestod av svenskar, förutom oss, två afrikaner och en palestinier.

  1. Lennart

   Marcin, Precis i det området så bodde min mammas väninna som var änka efter den inte helt okände författaren Sven Delblanc.

   När hon hörde att jag bar på besök så lovade hon min mamma att hon skulle ge mig de fem volymerna av Sven Delblancs och Lars Lönnroths magnifika “Den Svenska Litteraturen”. Det lev ingenting av det området är ju väldigt vackert på våren.

   I samma område bodde också pappas vän som gick under det något udda namnet Mr. Larsson och som var expert på mikrofilm. På andra sidan Fyrisån, alldeles vid Gustav Wasas Ek så brukade vi ha picknick på våren. Minnena kommer flygande.

   När vi var på besök i Uppsala och barnen var små så tog jag mina två sönder med ner till Ekoln och dom lekte i en park nere vid vattnet.

   Plötsligt sån min då femåriga son en afrikansk pojke i sin egen ålder och jätteglad sprang han fram till honom och började prata engelska i övertygelsen att det var en afroamerikansk pojke.

   Kulturkrocken blev total när pojken inte förstod ett ord engelska.:-)

   Sven Delblancs änka var rätt udda, men eftersom hon var en “fin dam” så ville mamma nog gärna odla bekantskapen. Änkan var avundsjuk på Kerstin Ekman som hon ansåg skulle kunna hota hennes avlidne makes ställning inom den svenska litteraturen. Hennes agg blev akut när man på Uppsala Stadsbibliotek inredd ett Kerstin Ekamn-rum.

   Nu hör det till historien att jag faktiskt har haft Kerstin Ekman till privatlärare. Det var när hon bodde i Uppsala.

   Och inte bara det, mina föräldrar var också mycket goda vänner med Sara Lidman och var t.om. hennes och H.G. Skarbys bröllopsvittnen i Sigtuna.

 5. Marcin

  Lennart, vanligtvis brukar jag fira i Gamla Uppsala eller i södra Sunnersta med alla barnfamiljer, men i år blev det inget firande alls. Förhoppningsvis nästa år! Firar norrmän och danskar midsommar?

  1. Lennart

   Marcin, Sunersta känner jag väl till, både Flottsund, Graneberg och Skarholmen. Ett fint område som nu antagligen endast är till för de riktig rika gissar jag.

 6. Johnny

  Det samma, Glad Midsommar, 🙂

  Här i Göteborg skiner solen och det regnar som vanligt i Stockholm, livet kunde inte vara mer rättvist.

  1. Lennart

   Johnny: Det skrämmer mig att du befinner dig i Göteborg. Och kan du berätta varför du alltid använder Proxy, för din IP-adress visar att du befinner dig i Stockholm.

Comments are closed.