Politik

Inbördeskriget i Syien går in i en ny fas: rebellerna får hjälp, men hur kommer Putin och Iran att reagera?

John Kerry är inte bara en av USA:s mest rutinerade utrikespolitiska experter, han har på bara några månader satt sin stämpel på USA:s utrikespolitik på ett sätt som entusiastiska men helt oorganiserade Hillary Clinton aldrig lyckades göra.

I Mellanöstern och Centralasien verkar Kerry onekligen vara en ende vuxne på plan. Han vill få ekonomisk hjälp till palestinierna, förhandlingar med talibanerna och Assad-regimen i Syrien, det sista i ett försök att få slut på det blodiga inbördeskriget och stopp för det iranska inflytandet på israels tröskel.

Kerrys första försök att få till stånd förhandlingar med Assad-regimen om fred i Syrien kollapsade inför Hizbollahs och Irans plötsliga offensiv mot den syriska motståndsrörelsen, hjälpt av ryska stridsflygplan, stridsvagnar och artilleri, som intog Al Quasayr på gränsen till Libanon, och sen rullade vidare mot Aleppo.

Desperate rop på hjälp från rebellerna som plötsligt hotas av totalt nederlag har nu lett det motvillige Obama och gulfstater som Qatar att öka vapenhjälpen till rebellerna i ett försök att tvinga Assad till förhandlingar. Frågan är bara om hjälpen kommer för sent och om den kommer att bli omfattande nog.

David S. Cloud och Raja Abdulrahim skriver i Los Angeles Times: Update: U.S. training Syrian rebels; White House ‘stepped up assistance’ CIA and U.S. military operatives have been secretly teaching Syrian rebels how to use anti-tank and anti-aircraft guns, the Los Angeles Times has learned. The White House refuses to confirm but says ‘substantial assistance’ is being provided

The rebels were promised enough armor-piercing anti-tank weapons and other arms to gain a military advantage over Assad’s better-equipped army and security forces, said the Dara commander.

But arms shipments from Qatar, Saudi Arabia and other Arab countries, provided with assent from the Americans, took months to arrive and included less than the rebels had expected.

Since last year, the weapons sent through the Dara military council have included four or five Russian-made heavy Concourse anti-tank missiles, 18 14.5-millimeter guns mounted on the backs of pickup trucks and 30 82-millimeter recoilless rifles. The weapons are all Soviet or Russian models but manufactured in other countries, he said.

Problemet med vapenhjälpen, som David S. Cloud och Raja Abdulrahim skriver i Los Angeles Times, är att den är på tok för liten.

Den kan nu kanske komma att förändras efter Doha-mötet, som Karen J. DeYoung skriver från Doha i Washington Post:

Although the rebels have been receiving arms from Persian Gulf nations, reportedly including a recent influx of surface-to-air missiles from Libya via Qatar, officials said the Doha decision will ensure a continuous, coordinated flow and procedures to ensure the weapons will be kept from Islamic militants. Officials from participating governments spoke about their closed-door discussions here and in other recent talks on the condition of anonymity.

A European official described Saturday’s decision as a “collective answer” to desperate appeals from Gen. Salim Idriss, head of the opposition’s Supreme Military Council, in the wake of recent rebel defeats.

C. J. Chivers, Eric Schmitt och Mark Mazzeetti skriver i New York Times: In Turnabout, Syria Rebels Get Libyan Weapons

Those weapons, which slipped from state custody as Colonel Qaddafi’s people rose against him in 2011, are sent on ships or Qatar Emiri Air Force flights to a network of intelligence agencies and Syrian opposition leaders in Turkey. From there, Syrians distribute the arms according to their own formulas and preferences to particular fighting groups, which in turn issue them to their fighters on the ground, rebels and activists said.

Qatari C-17 cargo aircraft have made at least three stops in Libya this year — including flights from Mitiga airport in Tripoli on Jan. 15 and Feb. 1, and another that departed Benghazi on April 16, according to flight data provided by an aviation official in the region. The planes returned to Al Udeid Air Base in Qatar. The cargo was then flown to Ankara, Turkey, along with other weapons and equipment that the Qataris had been gathering for the rebels, officials and rebels said.

Problemet med vapenhjälpen till rebellerna är att den hittills har skett i mycket liten omfattning och att ens den civila hjälp som USA har lovat sitter kvar i depåer i USA och inte ens har skickats till Syrien.

Men eftersom det nu står klart att om man inte slutligen gör någonting så kommer Assad, Hizbollah och inte minst Iran att ha vunnit en strategisk storseger i Syrien som kommer att förändra hela Mellanöstern och allvarligt försvaga USA:s närmaste allierade Israel.

Men även om man nu lyckas förse motståndsrörelsen med mer vapen, så är det långt ifrån säkert att inte Iran, Ryssland och Hizbollah i sin tur eskalerar. Iran skulle t.ex. kunna skicka in tusentals elitsoldater från det revolutionära gardet, som skulle kunna krossa motståndsrörelsen.

En rysk intervention med trupper, efter Afghanistanfiaskot, är mindre trolig.

Idag har Syrienkriget blivit ett proxykrig om inflytande i Mellanöstern mellan å ena sidan Iran och Ryssland och å den andra USA och dess allierad.

Hur det kommer att gå är omöjligt att säga. Bara att kriget säkert kan komma att vara i ett decennium eller mer och kräva hundratusentals dödsoffer.

Däremot så är jag övertygad om att så snart som Assad-regimen faller så kommer Syrien snabbt att återhämta sig.

Pressklipp:
Aftonbladet, SvD, Aftonbladet

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien, Syria Comment
Brown Moses blogg
CIA:s World Factbook om Syrien,Carnegia Endowments Syrien-sajt

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Masasit Mati, Brown Moses, Jordan, Syria, Jordan Syria, Us Army Jordan, Us In Jordan, Us Jordan Syria, Us Soldiers In Jordan, Us Soldiers Jordan, Us Troops In Jordan, Us Troops Jordan, World News [/tags]

One thought on “Inbördeskriget i Syien går in i en ny fas: rebellerna får hjälp, men hur kommer Putin och Iran att reagera?

  1. Peter Andersson

    Friidrotts-VM i Moskva rycker allt närmare. De amerikanska uttagningarna pågår för fullt. Kopplingen kommer att leva allt starkare i gammelmedia. Som jag skrivit förut tror jag att det av ryska propagandaskäl kan vara avgjort innan VM (palatskupp orkestrerad av Putin om inte annat) men annars lär de väl åtminstone sätta press på att tvinga fram något slags tillfällig vapenvila då för att ta något slags stilpoäng.

Comments are closed.