Politik

Masasit Mati, Syrisk dockteater mot Assad-regimen

Om man ska definiera skillnaden mellan en folkvald statschef och en diktator så är det mycket lätt, om man vill skämta med en diktator så gör man det med livet som insats.

Men i ett tecken på att Assad-regimen inte kommer att vara i all evighet så har en grupp exilsyrier börjat göra just det med en dockteater som går under namnet Masasit Mati och som nu håller på att uppmärksammas även i väst.

David Batty skriver i brittiska Guardian: Syrian satirists take puppet show into war-torn towns to mock Assad regime. Masasit Mati launched the online show Top Goon in 2011 to lampoon Assad. Now they’re taking it to the streets

The series, which will be shown in London next month as part of the Shubbak festival of Arab culture, caricatures Assad through the puppet Beeshu, the brutal, childish son of a dictator with a beaky nose and saucer-shaped ears. He is protected by his sinister and unquestioning henchman, The Goon, while ordinary Syrians are portrayed as brave and idealistic.

Kanske i alla fall ett litet försenat vårtecken på att när Assad-regimen en gång har gått till historiens skräphög så kommer Syrien och den syriska kulturen återigen blomstra.

Pressklipp:
Aftonbladet, SvD, Aftonbladet

Källor om inbördeskriget i Syrien
Fler inlägg om Syrien,
Syria Comment
Brown Moses blogg
CIA:s World Factbook om Syrien,Carnegia Endowments Syrien-sajt

Pressklipp:

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien, Masasit Mati, Brown Moses [/tags]