Politik

Äktenskapsfrihet i Kalifornien, efter Högsta Domstolens beslut, vad händer nu?

När nu Högsta Domstolen har ogiltigförklarat den appell mot homoäktenskap i Kalifornien som en grupp republikaner och medlemmar i den Kristna Högern tidigare riktade till HD, så måste den Nionde Appellationsdomstolen i San Francisco först bekräfta att deras tidigare domslut för äktenskapsfrihet i Kalifornien ännu gäller.

Det här är en rent byråkratisk pappersexercis som av någon outgrundlig anledning kommer att ta tre och en halv veckor. Gott om tid för den kristna högern att smida ränker för en ny appell till HD för att begränsa om inte helt stoppa äktenskapsfriheten i Kalifornien. Om en sådan appell sen skulle bli hörd är en sak som väldigt få med säkerhet kan sia om.

Dennis Romero skriver i Los Angeles Times: Gay Marriage in California: What Happens Next?

The Ninth Circuit Court of Appeals must first confirm its “stay of the injunction.” In other words, the U.S. court must reaffirm that Prop. 8 is bunk. After that, marry on:

It appears that this could happen after 25 days, when the Supreme Court decision officially goes into effect and the circuit court has a chance to make its move.

California Gov. Jerry Brown today wasted no time, ordering the state to inform county clerks that they now have to perform same-sex marriages.

Men Kaliforniens Justitieminister Kamala Harris, som inte är någon dumbom, pressar nu på appellationsdomstolen för att omedelbart bekräfta sitt tidigare domslut. För om bröllopen väl börjar i Kalifornien så blir det mycket svårt för den kristna högern att stoppa tillbaks anden i flaskan.

Och David Codell vid UCLA:s juridiska fakultet säger att Nionde Appellationsdomstolen skulle kunde bekräfta sitt beslut idag om man så önskade.

Nu är det oerhört farligt att ropa hej förrän man kommit över bäcken, men om delstaten Kaliforniens regering kan få appellationsdomstolen att skynda på och sen omedelbart börja viga alla de samkönade par som redan ligger i startgroparna, ja då kommer USA att förändras på ett synnerligen fundamentalt sätt.

För ja-sidan ligger nu i startgroparna med en storoffensiv som man hoppas ska kunna ge äktenskapsfrihet även till Colorado, Hawaii, Nevada, Oregon, Illinois, Wisconsin och New Jersey, som alla tillåter s.k. “civil unions” men inte äktenskap.

Kalifornien var den stora segern, t.o.m. viktigare än att HD nu ogiltigförklarade stora delar, men inte hela, DOMA-lagen. Men president Obama, om han vill, kan nu på egen hand riva upp de resterande delarna av lagen.

Sydstaterna kommer dock att fortsätta att vägra att ge sina medborgare äktenskapsfrihet, antagligen i ett par generationer eller kanske t.om. längre.

Vi får inte glömma att det tog aningen över 100 år från att president Lincoln upphävde slaveriet 1863 till det att president Lyndon Johsnon upphävde apartheidsamhället i sydstaterna.

Vill påpeka att frågan om motståndarna ännu kan förhindra eller förhala äktenskapsfrihet i Kalifornien hänger samman med om en ska gälla i alla kommuner eller endast i ett par. Många experter ansåg att det var troligt att motståndarna skulle appellera i frågan, men efter domslutet har jag inte sett något mer i den esoteriska frågan.

Vi får se mer under de närmaste dagarna.

Pressklipp:
Sveriges Radio, USA: Lika rättigheter för homopar USA: Homosexuella får lika rättigheter,

[tags]Gay Marriage, Video, DOMA Supreme Court, Defense Of Marriage Act Supreme Court, Edie Windsor, Edith Windsor, Supreme Court Defense Of Marriage Act, Windsor v. U.S. Edith “Edie” Windsor, Windsor v. U.S. Edith “Edie” Windsor Decision, Windsor v. U.S. Edith “Edie” Windsor Ruling, Defense Of Marriage Act Decision, Defense Of Marriage Act Ruling, Doma Decision, Doma Ruling, Edie Windsor Doma, Same Sex Marriage, Supreme Court DOMA, Supreme Court Defense Of Marriage Act Decision, Supreme Court Defense Of Marriage Act Ruling, Supreme Court Doma Decision, Supreme Court Doma Ruling, Supreme Court Gay Marriage, Supreme Court Gay Marriage Ruling, Supreme Court Same-Sex Marriage, Supreme Court Same-Sex Marriage Ruling, [/tags]