Politik

En sann amerikansk hjälte: texas-senatorn Wendy Davis mot en mobb av arga kvinnohatande vita män

Att fundamentala frågor kring sex och samlevnad fortfarande splittrar USA i två oöverbryggbara läger fick vi klara bevis på under onsdagen. Högsta Domstolen röstade med knappast möjligt marginal för ett slut på diskrimineringen av samkönade par när det gäller federala förmåner som pensioner, försäkringar osv.

Samtidigt kastade HD ut en appell mot den s.k. Proposition 8 här i Kalifornien som röstades igenom 2008 och som förbjöd samkönade äktenskap i delstaten. Därigenom kommer samkönade äktenskap antagligen att bli lagliga inom 25 dar. “Antagligen” därför att den Kristna Högern med stor säkerhet kommer att göra allt i sin makt för att förhala och om möjligt förhindra att könsneutrala äktenskap blir lagliga i Kalifornien. Något som skulle leda till att homofobiska lagar i de flesta andra nordstater kommer att rivas upp.

Men den historiska dagen gav också ett exempel på USA:s mörka baksida, där en sann hjältinna, Texassenatorn, dvs hon är senator i delstaten Texas kongress, inte i den federala kongressen i Washington, stod och pratade i nära 13 timmar utan mat, dryck, utan att ens kunna gå på toaletten, och utan ett ens få stödja sig, för att förhala en veritabel mobb av arga vita republikanska män som till varje pris vill ta ifrån kvinnorna deras rätt att bestämma över sin egen kropp.

Roxane Gay skriver på Salon.com om Wendy Davis historiska insats: When Twitter does what journalism can’t. On Wendy Davis’ filibuster (and, in a way, on DOMA), social media showed mainstream news what it couldn’t ignore

On Tuesday, June 25, Sen. Wendy Davis of Texas stood for nearly 13 hours without food or drink, without rest, without leaning, without the ability to use the restroom, to filibuster Senate Bill 5 (SB 5), a legislative measure that would have closed 37 of the 42 abortion clinics in Texas, the largest state in the contiguous United States. Interested people from around the country, nay, the world, were able to watch this filibuster and the political maneuverings of those who tried to stop it, via a livestream on YouTube — one watched, at times by more than 180,000 people.

The filibuster was a gripping spectacle that kept me rapt for hours. On Twitter, people were able to offer support, however symbolic, for Sen. Davis’ efforts. There was a sense of community. For some levity, I couldn’t help remarking on Sen. Davis’ flawless hair, several hours into her ferocious stand.

Nu kommer Texasguvernören Rick Perry och hans vita mobb att hur som helst att driva igenom den här lagen, en lag som mullorna i Iran skulle känna igen och gilla.

Men mitt i mörkret i det intoleranta Texas så finns det alltså små ljusglimtar, som senatorn Wendy Davis, som kämpar en ojämn och tyvärr hopplös kamp för ett tolerant och upplyst samhälle även i Texas. En delstat som just avrättade sin 500:e fånge. Många av vilka, som man nu inser, har varit oskyldiga.

Och den som händelsevis tycket att USA:s Högsta Domstol, den verkar ju vara rätt liberal, bör betänka några av de andra mindre uppmärksammade domsluten man fattade i veckan, som Jason Farago påpekar i brittiska Guardian:The supreme court same-sex marriage rulings were historic, but not enough. America will be a kinder place for gay couples now, but the battles do not end today. 37 states are without marriage equality

The other decisions this week by our aggressively conservative supreme court, rolling back civil rights protections for racial minorities and for women, have made today’s triumph a fraught affair. Monday’s decision in favor of corporations rather than victims of harassment, and Tuesday’s outrageous and indecent gutting of the Voting Rights Act, should remind gay people that formal civil equality, once we win it, will still not be enough to safeguard our rights. It takes constant struggle, and our battles do not end today.

Pressklipp:
500 fångar har avrättats i Texas,500 fångar har avrättats i Texas,Makar till gaysoldater får förmåner

[tags] Cecile Richards, Leticia Van De Putte, David Dewhurst, Sen Wendy Davis, Texas Abortion Bill, Texas Abortion Filibuster, Texas Filibuster, Texas Wendy Davis, Wendy Davis, Wendy Davis Filibuster [/tags]