Politik

Massavlyssningsskandalen, hur nära samarbetar europeiska länder med NSA?

När den amerikanska massavlyssningsskandalen avslöjades av Edward Snowden och det visade sig att amerikanska NSA inte bara hade avlyssnat miljoner amerikanska medborgare utan även miljoner EU-medborgare så uttryckte många europeiska regeringar sin bestörtning över att USA skulle samla in information om dom själva och deras medborgare. Bl.a. ville en missnöjd Angela Merkel veta mer om den amerikanska avlyssningen från självaste president Obama.

Det enda problemet var att den tyska regeringen redan samarbetade med NSA genom att ge NSA tillgång till den fiberoptiska Atlantkabel som går under namnet TAT-14 och som ger NSA tillgång till massiva kvantiteter av data om Angela Merkels agna medborgare, tydligen med hennes goda minne.

Jamie Doward skriver i brittiska Guardian: Revealed: secret European deals to hand over private data to America Germany ‘among countries offering intelligence’ according to new claims by former US defence analyst

Madsen said all seven European countries and the US have access to the Tat 14 fibre-optic cable network running between Denmark and Germany, the Netherlands, France, the UK and the US, allowing them to intercept vast amounts of data, including phone calls, emails and records of users’ access to websites.

He said the public needed to be made aware of the full scale of the communication-sharing arrangements between European countries and the US, which predate the internet and became of strategic importance during the cold war.

Även Danmark och Finland är tydligen med i det konsortium som ställer upp på NSA:s sida och ger NSA och CIA tillgång till privat information om europeiska medborgare.

Der Spiegel skriver om en annan del av massavlyssningsskandalen: Geheimdokumente: NSA horcht EU-Vertretungen mit Wanzen aus

Intressant nog, bara några minuter efter det att jag läste artikeln på Guardian så har tidningen tagit bort den. Istället kan man läsa: This article has been taken down pending an investigation.

Uppenbarligen har EU-myndigheterna hört av sig med protester.

Här är den artikel från den amerikanska blogg skriven av Simon Davies, som ligger till grund för Guardians artikel Former NSA contractor warns of “murky” interception arrangements

Madsen named seven EU countries that have been substantially engaged in communications intelligence gathering alongside the US. These are Britain, Denmark, the Netherlands, France, Germany, Spain, and Italy. Those seven countries have formal second and third party status under the NSA’s signals intelligence agreements, and are contractually bound to the US.

Nu får man vara litet försiktig med att tro på allt som skrivs om det här ämnet. Men den senaste historien, om att flera EU-länder skulle låta USA ta del av information om den egna befolkningen, visar hur viktigt det är för EU att lägga alla korten på bordet om sin egen massavlysning.

I det här sammanhanget är Sveriges Radio artikel NSA collected US email records in bulk for more than two years under Obama.

Fler inlägg om massavlyssningsskandalen:
PRISM

Pressklipp:
Snowdens villkor för att återvända,USA ska ha avlyssnat EU-kontor,USA ska ha spionerat på EU-myndigheter,EU mål för USA:s övervakning,Tysk tidning: NSA spionerade på EU,
USA avlyssnade EU-kontor

[tags] Massavlyssning,European Union, Politics News, World News, European Union, Eu Bugged, European Union Bugged, nsa, Nsa European Union, Nsa Leaks, Nsa Spying, Nsa Surveillance, Reuters, Us Bugging, Us Eu Bugging, Us European Union,[/tags]