Politik

Som en naiv försmådd älskare, ett förvånat EU vaknar upp till president Obamas hårdföra massavlyssning

Det ligger ett smått patetiskt skimmer över den tonårsdyrkan med vilken många EU-politiker ser på dagens amerikanska supermakt. Det finns liksom inga hämningar på hänförelsen av ett samhälle som för länge sen har förlorat den glans det hade mot slutet av Andra Världskriget och fram till Berlinmurens fall den nionde november 1989.

Exempel: Tysklands justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, trots de senaste avslöjande om president Obamas massavlyssning av tyska medborgare i Prism program, viftade med en amerikansk flagga under Obamas Berlinbesök, som Florian Gathmann, Veit Medick och Philipp Wittrock skriver i Der Spiegel:


Mr. Sunshine: ‘Yes We Can’ Memories Flood Back on Feel-Good Trip

Even Justice Minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, who has been fiercely critical of Obama on account of the Prism program, waved an American flag.

Det är inte svårt att föreställa sig vad som skulle ha inträffat om Eric Holder, USA:s justitieminister skulle ha ertappats med att vifta med en tysk flagga under ett tyskt statsbesök i Washington, en politiskt brandstorm följd av omedelbara krav på hans avgång.

Så när nya uppgifter om president Obamas massavlyssning av speciellt Tyskland, men även resten av EU kommer fram som agerar EU-politikerna med förvåning och bestörtning. Hur kunde deras bästa vänner i USA agera på det sättet? Har dom inte gjort allt dom överhuvudtaget kan för USA?

Jörg Schindler skriver i Der Spiegel om hur president Obamas NSA har dammsugit Tyskland på information: Überwachung von Deutschland: Bundesanwaltschaft schaltet sich in NSA-Datenskandal ein

Nach SPIEGEL-Informationen ist die Überwachung Deutschlands durch den US-amerikanischen Geheimdienst NSA viel umfangreicher als bislang angenommen. Geheime Dokumente der NSA offenbaren, dass die Behörde systematisch einen Großteil der Telefon- und Internetverbindungsdaten kontrolliert und speichert. Laut einer internen Statistik des Geheimdiensts werden in der Bundesrepublik monatlich rund 500 Millionen Kommunikationsverbindungen überwacht. Die NSA stuft Deutschland als Angriffsziel ein.

Der SPIEGEL berichtet zudem, dass die NSA Vertretungen der EU mit Wanzen abhört und Computersysteme infiltriert hat. Die Enthüllungen rund um das NSA-Programm Prism und das britische Tempora stammen von Material, das der Whistleblower Edward Snowden gesammelt hat.

Nu är det minst sagt häpnadsväckande att någon EU-politiker överhuvudtaget skulle sväva i den minsta ovisshet om att USA inte är världens enda supermakt för inte och att man givetvis kommer att massavlyssna sina allierade lika mycket som man massavlyssnar Kina och Iran. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli. Det är något som tyska Bundesnachrichtendienst och svenska FRA borde känna till, eftersom dom själva samarbetar med NSA.

Även DN har uppmärksammat NSA:s masvlyssning av Tyska medborgare: EU kräver svar från USA efter Snowden-avslöjande

Tysklands justitieminister kräver en omedelbar förklaring från USA vad gäller buggningen av EU-organ, skriver AFP.

I Frankrike övervakades två miljoner tele- och datakontakter varje dag, enligt Der Spiegel. Också EU:s representation i Washington och New York ska ha utsatts för spionaget.

Endast Kanada, Storbritannien och Nya Zeeland ska ha varit undantagna från övervakningen.

EU har kontaktat de amerikanska myndigheterna och väntar på svar från Washington.

”Vi har omedelbart tagit kontakt med amerikanska myndigheter i Washington DC och i Bryssel och har konfronterat dem med pressuppgifterna. De har svarat oss att de kontrollerar trovärdigheten i informationen som offentliggjordes i går (lördag) och återkommer till oss”, heter det i ett uttalande från EU-kommissionen enligt AFP.

Säkert är det samma sak i Sverige, något som regeringen bör känna till. Men även om man skulle reagera på det på något meningsfullt sätt, vilket jag har svårt att tro att man skulle göra, så finns det i alla fall ingenting man kan göra åt det. Vad som gör EU-politikerna så upprörda är nog inte det faktum att man har blivit avlyssnade som att det har kommit ut att man har blivit avlyssnade utan att reagera.

Så Sabine Leutheusser-Schnarrenberger kan nog fortsätta att vifta med sin amerikanska flagga medan NSA dammsuger henne och hennes regeringskollegor på allt man överhuvudtaget kan hitta.

Välkommen till det moderna massavlyssningssamhället.

Pressklipp:
USA avkrävs svar om spioneri mot EU,USA spionerar på svenska ministrar,Provocerat EU kräver besked av USA,Politiker fördömer amerikansk EU-avlyssning

[tags] [/tags]