Politik

Fildelningens nestor, Dropboxs första konferens för mjukvaruutvecklare

En del av det natursköna Fort Mason i nordvästra San Francisco, nära Golden Gatebron, där Dropbox just hade sin utvecklingskonferens.

San Franciscoföretaget Dropbox, skrivet i datorspråket Python, startades 2007 av Drew Houston och Arash Ferdowsi. Drew Houston ville kunna dela sina filer inte bara med andra på webben utan också mellan sina egna datorer och mobiler, var han än befann sig.

Fram till dess hade man vaoit tvungen att skicka filer som tillägg till e-postmeddelanden som om man fortfarande befann sig på medeltiden.

Genom att bygga den nya tjänsten på datormolnen så kunde man snabbt skapa en sensationell fildelningstjänst som spreds som en löpeld och som de flesta idag använder världen över.

Med $275 miljoner i riskkapital så kan Dropbox inte vila på lagrarna och ett sätt för dom att fortsätta att växa är att imitera många andra företag, som t.ex. Facebook, och utveckla sitt eget gränssnitt och sen locka programutvecklare att basera nya tjänster på den gränssnittet.

Det är med det i tankarna som man nu har haft sin första konferens för mjukvaruutvecklare i San Francisco: Introducing DBX – Dropbox’s first developer conference

Marcus Wohlsen skriver om konferensen i Wired Magazine: Dropbox Blows Up the Box, Connecting Every App, File, and Device

But after all that single-mindedness, Houston and Ferdowsi now want to let their baby sing. Today, at Dropbox’s first-ever developers conference, the company is officially launching a new set of coding tools designed to push Dropbox into every corner of your digital life. Not content to stay sequestered inside the box, the company’s co-founders are unveiling ways for developers to meld their service with every app on every device you own.

Houston wants Dropbox to become the “spiritual successor to the hard drive.” He says the hard drive needs to be replaced because so many of us are doing so much computing on devices that don’t fit the traditional paradigm for working with files. Users don’t interact with files on iOS, Android, or the web the way they do on PCs. Apps don’t have “open” or “save” options that launch a separate window where you tap through a folder tree.

Genom datormolnsbaserade tjänster som tillhandahålls genom gränssnitt så kan nya flinka företag snabbt bygga upp t.ex. sociala tjänster genom att utnyttja Facebooks eller FourSquares gränssnitt.

Twitters gränssnitt är ett annat exempel på den här sortens tjänster.

Men det är inte helt riskfritt. För om den underliggande tjänsten förändras så kan det lilla flinka startupföretaget som utnyttjar tjänsten plötsligt ligga alldeles stilla i vattnet.

Men Dropbox förtjänar att fortsätt att växa. Även om det idag finns mängder med kopior så är Dropbox nånting som jag själv inte kan leva utan.

Ett pyttelitet exempel. Eftersom jag har en del bärbara datorer, mobiler och paddor så behöver jag aldrig oroa mig över på vilken av datorerna som jag har lagt en fil. Den ligger på alla datorerna. Jag behöver dra dra fram min mobil när jag sitter och väntar på nånting, så kan jag läsa något av de dokument som jag sparade till en helt annan dator för några timmar sen.

Helt fantastiskt. Och att tänka sig att ingen annan av alla smarta IT-ingenjörer, kunde komma på en så en enkel lösning tidigare.

Pressklipp:
Facebook förbättrar sökning,Programmen som förändrade världen,

[tags]Dropbox, Gränssnitt, Innovation i Silicon Valley, Fildelning i Silicon Valley[/tags]