Politik

Fängelsestrejken och det dolda Kalifornien som inte syns i svenska media.

Det för länge sedan stängda Alcatraz-fängelset i San Francisco, nu ett passande turistmål.

Trots att Kalifornien utan tvekan är en av USA:s mest progressiva delstater så finns det undantag och Kaliforniens vedervärdiga, rent medeltida fängelsesystem är en av delstatens absoluta skamfläckar.

De fängelseplatser som finns är helt otillräckliga för det 130 000 fångarna som finns i Kalifornien och av dessa så sitter nästan 5 000 isoleringscell enheter där de vistas minst 22 timmar om dagen, ofta utan fönster och nästan alltid utan kontakt med omvärlden. Många är placerade i isoleringsceller på obestämd tid.

Jennifer Medina skriver i New York Times om den hungerstrejk som nu har brutit ut mot de hårdföra metoderna i det kaliforniska fängelsesystemet: Hunger Strike by California Inmates, Already Large, Is Expected to Be Long

Nearly 29,000 inmates in California state prisons refused meals for the third day Wednesday during a protest of prison conditions and rules. The protest extended to two-thirds of the 33 prisons across the state and all 4 private out-of-state facilities where California sends inmates, corrections officials said.

Thousands of prisoners also refused to attend their work assignments for a third day, and state officials were bracing for a long-term strike.

Once the state tallies the official number of participants, the hunger strike could become the largest in state history. A similar hunger strike over several weeks in 2011 had about 6,000 participants at its official peak, corrections officials said, and a strike that fall had about 4,200.

Det har gått så långt som att federala domare har beordrat Kalifornien att släppa 9600 fångar från delstatens överbelagda fängelser, något som guvernören Jerry Brown vägrar.

Problemet med det amerikanska fängelsesystemet är att det är helt och hållet bestraffande, utan minsta tanke på hur fångarna kan återinpassas i samhället när deras ofta decennier långa straff är avtjänade.

Enkla reformer som att fångar ska kunna ta körkort i fängelset har varit otänkbara till för bara ett par år sen. Utan körkort och utan överlevnadsförmåga i ett samhälle som ofta har förändrats till oigenkännlighet sen dom först fängslades, garanterar att alltför många frisläppta internet snabbt återigen befinner sig i fängsligt förvar.

Det faktum att fångarna fråntas rösträtt, och att dom i många delstater inte ens får den återställd vid frigivningen, visar hur omänskligt och ineffektivt systemet är. För systemet kostar v
väldiga belopp, speciellt för de livstidsfångar som i USA sitter till dom dör.

Och det var just av kostnadsskäl som Kalifornien slutligen släppte Annika Östberg.

En av huvudorsakerna till att fängelsereform är politiskt omöjligt i USA är konstigt nog det enorme inflytande som fångvaktarnas fackföreningar har i delstaterna. En av de få fackföreningar med något som helst politiskt inflytande i detta fackföreningsfientliga land.

Pressklipp:
200 fångar rymde från fängelse i Indonesien,Ännu en okänd fånge i israeliskt fängelse,150 fångar rymde i Indonesien,

[tags]Fängelser i Kalifornien, Fångstrejk i Kalifornien [/tags]

6 thoughts on “Fängelsestrejken och det dolda Kalifornien som inte syns i svenska media.

 1. Peter Andersson

  Det här med elektroniska fotbojor som skulle revolutionera kriminalvården då? Det hör man sällan talas om nu för tiden (här i Sverige i alla fall). Passar det inte den amerikanska straffmentaliteten eller funkar det inte rent tekniskt? Borde ju gå att kombinera med det du kallar “internet of things” på något sätt annars, tänker jag.

  1. Lennart

   Peter: George Zimmerman som sköt ihjäl Trayvon Martin i Florida och nu har gått helt fri, bar en GPS monitor under tiden fram till rättegången.

   Du har helt rätt, men problemet är att det här är en så politiskt laddat fråga att logiska lösningar är politiskt omöjliga. Ingen tänker igenom hela frågan, som t.ex. om vi låser in människor tills dom dör så kommer kostnaderna under deras sista levnadsår att bli astronomiska. Och om man släpper fångar efter avtjänade straff, är det inte bättre att man då hjälper dom att förbli fria genom att ge dom överlevnadskunskaper. Men nej, så lång tänker man alltså inte.

 2. christoffer

  c) och även kanske att de har ett otroligt strängt system, Med enkelheten av att skicka folk i fängelse.

  Tror det var i Ohio där någon skrämde en annan om att han riskerade att åka i fängelse, bara för att han hade “stulit” kabel-tv. Varför inte bara kräva böter eller skadestånd om man vill straffa.

  Bara ett sådant här exempel visar ju vad jag menar.

 3. Peter Andersson

  a) Hur många procent sitter inne för innehav av marijuana och andra lätta droger som snart kan komma att legaliseras (om inte annat för att frigöra plats)?

  b) På filmer och i teveserier förekommer ibland figurer som t.ex har pluggat till advokat eller läst in någon annan högskoleliknande utbildning medan de satt i amerikansk fängelse – sådana historier är alltså ren fiktion?

  1. Lennart

   Peter: Man kan visst studera i amerikanska fängelser, i hur många vet jag inte. Men flertalet av internerna i amerikanska fängelser, precis som dom i svenska fängelser, har inte läshuvud och inte heller den disciplin som krävs för att studera i ett sån inhumant miljö. Där dom ofta sover i väldiga salar, i våningssängar som är staplade tre ovanpå varandra.

   Och för dom är utbildning i praktiska färdigheter som att ta körkort en fråga om överlevnad när de väl släpps ut.

   Det satt en svensk kille i fängelse här i Kalifornien i många år samtidigt med Annika Östberg. Han studerade data och förflyttades slutligen till ett svenskt fängelse.

   Men just att fängelsemyndigheterna måste ta ansvar för att internet kan överleva när de en gång släpps ut är oerhört viktigt och sparar miljoner i skattepengar. En kronisk sjuk 90-åring intern kostar skattebetalarna miljonbelopp varje år, eftersom man måste hålla dom vid liv och dom har levt oerhört ohälsosamma liv med dålig kost, dålig fysiska aktiviteter, ofta har AIDS som dom fått genom att bli våldtagna fängelser, för att inte tala om dålig sjukvård i decennier.

   Dantes inferno i Kalifornien.

Comments are closed.