Politik

Superheta Silicon Valley-företaget Ayasdi kartlägger Big Data

Med riskkapital på $40 miljoner och kunder som Merck, U.S. Food and Drug Administration, Centers for Disease Control and Prevention, University of California San Francisco, Mount Sinai Hospital, Texas A&M University och Harvard Medical School så är Palo Alto-företaget Ayasdi med 50 anställda ett av Silicon Valleys allra hetaste Big Data-företag.

Big Data är stort, som man säger, i Silicon Valley , med företag som Cloudera, HortonWorks, MapR och Datameer. Men vad som gör Ayasdi så hett är att man kan åskådliggöra data och samband mellan data på ett sätt som gör datan lättförståelig.

Och det är just kartläggningen och presentationen av data som idag är det hetaste området inom Big Data-rörelsen. Inte själva hanteringen av datan.

Derek Harris skriver på GigaOm: Machine learning startup Ayasdi raises $30.6M to map your data

The company, founded by Gunnar Carlsson and Gurjeet Singh, uses a technique called topological data analysis to create the visually stunning maps that help set its product apart. A lot goes on under the covers in order to map out the data — hundreds of machine learning algorithms analyzing up to billions of data points — but the result is a map of the data that looks similar to a classic network graph. Only, instead of showing how data points are connected to each other, the clusters in the Ayasdi map signify similarity.

Data är dagens olja brukar man säga i en trött metafor. Men just digitaliseringen av hela samhället leder obönhörligen till möjligheten att samla in, analysera och sen tyda samband och korrelationer som vi tidigare inte har varit medvetna om.

Och det är därför som Ayasdi är så hett.

Massavlyssning a la NSA är bara en del av hur data samlas in och analyseras. Inom sjukvården och olika industrier är dataanlys något positivt, som spar liv, i alla fall inom sjukvården.

Och för den som vill läsa mer om Ayasdi kan göra det på Pando Daily: Helped by GE, Ayasdi positions itself at crest of Big Data’s second wave.

Är man het så är man.

Pressklipp:
Snart kan tröjan mäta hjärtslag, Merkel vill ha EU-dataskydd,EU väntar på USA-svar om spioneri

[tags]Ayasdi,Big Data och Hadoop, Google patent MapReduce , Big Data Stanford, Big Data Silicon Valley [/tags]