Politik

Benedict Cumberbatch och filmen The Fifth Estate om Julian Assange och Wikileaks

Sällan har en amerikansk politiker misslett sina väljare så till den rent kosmiska grad som Barack Obama. Han framstår idag som en allt mer verklighetstrogen kopia av George Bush, kanske t.o.m. värre än honom nu efter de senaste avslöjandena om massavlyssningen i USA och världen över.

Det hade inte behövt bli så, men Barack Obama sa en sak och gjorde något helt annat. Inte bara på det sätt som han byggde upp världshistoriens mest finmaskiga massavlyssningsstat, på George Bushs grundvalar, utan också på det sätt som han tvingade IT-företagen här i Silicon Valley att prostituera sig i NSA:s tjänst. Något de aldrig kommer att få människor att glömma, aldrig.

Men det hade som sagt inte behövt bli som det blev. Som president hade Obama inte behövt kriminalisera Wikileaks och speciellt inte visslaren Edward Snowden. USA har alltid haft visslare, som t.ex. Daniel Ellsberg, men i Barack Obamas STASI-stat så är vad som göller att “om du inte för oss så är du emot oss”, och om det är något man aldrig vill riskera att göra så är det att hamna på fel sida av president Obama. Då hänger drönarna fullkomligt i luften.

Jag lärde känna den utmärkte brittiske skådespelaren Benedict Cumberbatch i den rent fantastiska moderna versionen av Sherlock Holmes, ja de första två avsnitten är bäst. Att han nu tar sig an den här filmen visar att han har hjärtat på rätt ställe.

Killian Young recenserar filmen i Rolling Stone: ‘Fifth Estate’ Trailer Shows Benedict Cumberbatch as Julian Assange
Upcoming political thriller portrays the story of WikiLeaks

Assange has called the film “a massive propaganda attack on WikiLeaks and the character of my staff,” according to The Guardian, though Cumberbatch told Rolling Stone the film isn’t intended as an attack on the group.

“A lot of the film will address WikiLeaks, which achieved an extraordinary revolution in modern media, the transparency of information,” Cumberbatch said. “And that’s not a bad thing: we need to look at how these structures and the hypocrisies evolved. They tell us what to do, they take our tax money and do with it what they please, and then behave immorally. The good work that was done by that organization is celebrated as much as examined in the film.”

Angela Watercutter recenserar filmen i Wired Magazine: Benedict Cumberbatch Goes Full-On Assange in First Trailer for The Fifth Estate

The Fifth Estate is the latest in a series of films about WikiLeaks. Last year the film Underground, about Assange’s early hacking days, premiered at the Toronto International Film Festival. Earlier this year Oscar-winning documentary filmmaker Alex Gibney released We Steal Secrets:

The Story of WikiLeaks. And Assange was in the news yet again for his involvement in the story of National Security Agency whistleblower Edward Snowden even as he remains in asylum at the Ecuadorean embassy in London, where he’s been for almost a year avoiding extradition to Sweden for questioning on sex crimes charges.

Pressklipp:

En viktig film om ett utomordentligt viktigt ämne som angår oss alla.

I det här sammanhanget är det värt att nämna Lennart Lundquists viktiga brännpunktartikel i Svenskan, Sveket som drabbar oss alla

Till skillnad från Wikileaks tidigare förmedling av sekretessmaterial (som världens ledare och politiker kunde utgå från existerade) handlar Snowdens avslöjande om en för omvärlden omfattande och okänd övervakning (även om man kunde anat den). Detta är ett utmärkt exempel på en visslare som äventyrar sin säkerhet för att upplysa omvärlden om en demokratisk risk. Därför är omvärldens tystnad, tveksamhet och handlingsförlamning beklämmande.

… Sveriges regering har inte protesterat mot behandlingen av Morales, utan har i stället tillsammans med Storbritannien stoppat EU:s försök att enat ifrågasätta USA:s spionage.

I en intervju i Sveriges Radio under Almedalsveckan fick Fredrik Reinfeldt frågan vad han anser om NSA-avslöjandet ”ur någon form av demokratisynvinkel”. Han valde att upprepade gånger undvika frågan. Ekots inrikespolitiske kommentator anmärkte att det var ”påtagligt hur försiktig regeringen alltid är när amerikanska försyndelser kommer upp”. Vi befinner oss alltså långt från tiden då amerikanska vietnamdesertörer fick en fristad i Sverige.

Vi lever alla idag i Barack Obamas skrämmande värld, med stöd bl.a. från den svenska regeringen. Det är en värld där vi alla är rättslösa, där den svenska regeringen stöder främmande makts avlyssning av den egna befolkningen, inklusive dom själva, utan att protestera, utan att säga ett ord till sina egna medborgare.

Det är en värld där IT-företag här i Silicon Valley tvingas prostituera sig och agera massövervakare för NSA ich CIA utan att ens kunna meddela detta till omvärlden utan att riskera långvariga fängelsestraff. George Orwell hade rätt, men vem hade trott att mannen som skulle driva igenom det här samhället var ingen annan än det unge fräsche politikern Barack Obama som lovade något helt annat.

Nu är det här en spelfilm, men det är bättre än ingenting.

Pressklipp:
EU väntar på USA-svar om spioneri

[tags] Julian Assange, Video, Bill Condon, The Fifth Estate, Benedict Cumberbatch, Bill Condon The Fifth Estate, Daniel Bruhl, Julian Assange Movie, The Fifth Estate Movie, The Fifth Estate Trailer, Entertainment News[/tags]